Медитация

Сподели

Когато Буда се събудил след дълбоката медитация казал следното за Лъча на Истината:

  • Есенцията на човешкия живот е страданието.
  • Причината за това универсално страдание е илюзията в която човек живее за собствената си личност.
  • С трансформирането на илюзията в истина за самия себе си, свършва виновността за страданието.
  • Начинът за познаване на истината е дълбоката медитация върху самия себе си.”

При медитация ние се издигаме на по-високочестотна вибрация, което довежда до изчистване на токсини, отрицателни мисли и емоции; построяваме Антакарана – нашият мост от светлина към по-фините светове; активираме Звездата на Душата ни; пречистваме и разширяваме нашата централна светлинна колона (или централен светлинен стълб), по която протича жизнената космическа енергия, така необходима за нашето съществуване.

В източната традиция , медитация означава да останем напълно бездейни,  за да се достигне до едно вътрешно състояние на съвършено спокойствие, в което липсва напълно мисълта. Изпитваме усещането за пълен душевен мир и огромно щастие.

Медитиращото състояние е много индивидуално и за всеки един от нас протича напълно различно и уникално, като почти винаги е трудно да изразим какво точно чувстваме.

Чрез процеса на медитиране ние се чувстваме по-спокойни, по-съзнателни, сънят ни е пълноценен, изморяваме се по-малко и нашата аура започва да вибрира по един по-хармоничен начин, отразявайки едно духовно израстване и един по-лесен и човешки начин на взаимоотношения с нашите себеподобни. Имунната ни система укрепва и клетките  в организма започват да работят по-хармонично.

Първото условие за медитиране е отпуснато тяло, без да упражняваме контрол на мисълта и без да се концентрираме. Много е важно също да намерим едно удобно положение за тялото, за да не се изморим и да не ни се налага да се движим по време на медитацията. Следващото условие е да бъдем безучастни наблюдатели на сцените които преминават през мисълта ни, без да им въздействаме мисловно. Да наблюдаваме мисълта без да осъждаме и критикуваме.

Да медитираме означава да съществуваме без да правим, каквото и да е, да наблюдаваме и напълно да се абстрахираме от критики.

Основните три точки на медитирането са: пълно отпускане, наблюдение и липса на критика.