Хронобиологията – красота по часове

Сподели

Вие навярно не веднъж стe забелязвали, че през деня “настроенията” на кожата се менят постоянно.

В някой момент на нея и се иска да порази всички със сияние и красота, после изведнъж показва всички свои бръчици и накрая, отпочива и се отпуска. За да живеете в хармония с кожата си е необходимо да изучите нейните привички. Откритията в хронобиологията, занимаваща се с изучаването на биологичните ритми в природата и организма на човека ще Ви помогнат правилно да се грижите за кожата, съобразявайки се с нейният вътрешен график.

05,00 – 07,00 часа

В тези ранни часове кожата, както и целият организъм се готви за новия ден. Това става независимо от това какво правите в момента: спите дълбок сън, сладко се протягате, отваряте очи или обратното мечтаете да заспите дълбок сън, прибирайки се в къщи на разсъмване. Биологичният часовник работи точно. В организма се изработват хормони, мобилизиращи неговите функции. Попиващата способност на кожата спада, донякъде спада деленето на клетките.
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: да се нанасят подхранващи маски и кремове. Ефектът от процедурата ще бъде минимален, защото кожата не позволява полезните вещества да проникнат в дълбоките слоеве.
БЛАГОПРИЯТНО: да се проведат водни процедури, които да помогнат на кожата да се събуди. Обливането с контрастен душ сутрин, обезпечава добър вид и свежест на лицето през целия ден. През този период на деня кожата се нуждае от почистване на продуктите от нощната дейност на клетките и мастните жлези.

07,00 – 08,00 часа

Кръвообращението в подкожните съдове се засилва, в клетките се повишава съдържанието на активни вещества. Висока е вероятността от всякакви алергични реакции. В това време клетките активно събират вода.
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: да се провеждат каквито и да е експерименти с нови козметични средства. Препоръчва се да се става преди 7,00 часа или след 8,00 часа, в противен случай има възможност от проявя на оттоци.

08,00 – 10,00 часа

Кръвното налягане в съдовете, които в тези часове започват да работят постепенно се повишава. Стените на съдовете са крайно възприемчиви към вътрешни и външни въздействия.
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: пушене и прием на алкохол. Цигара, изпушена с чаша сутрешно кафе, носи много повече вреда, отколкото през което и да е друго време на денонощието. В тези часове не се препоръчва да се посещават бани, сауни и т.н., натоварването на съдовете и така е твърде високо.
БЛАГОПРИЯТНО: да се направи грима или да се пробва ново козметично средство – вероятността за алергични реакции е намалена

10,00 – 12,00 часа

В тези часове се активизира дейността на мастните жлези и кожата започва да блести
ПРЕПОРЪЧВА СЕ: да се нанесе върху лицето или Т-зоната средство, поглъщащо излишната мазнина и регулиращо нейното отделяне или да се поръси с пудра с подходящ тон.

13,00 – 15,00 часа

Като правило в това време кожата няма добър вид. Кръвното налягане спада, тонуса на кожата пада, нарушава се лимфодренажа. Лицето изглежда уморено, бръчките изглеждат много по-забележими.
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: назначаването на романтични срещи
БЛАГОПРИЯТНО: да починем след обед дори и за половин час или да излезем на чист въздух. Деловите хора, нямащи възможност да напуснат офиса е добре да поседят малко без работа, разпускайки и мислейки за нещо приятно.

15,00 – 17,00 часа

Внимание! Кожата спира да приема козметични средства. Активните вещества губят своята “вълшебна сила”. Ефекта от козметичните процедури е минимален.
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: да се планира ходене при козметик, да се правят маски и да се нанасят кремове.

17,00 – 20,00 часа

Започва период на възстановяване. Идеално време за грижа за кожата, която се стреми да се избави от дневното натоварване, стреса и е готова за всякакви процедури. Ефекта от козметичните процедури е максимален.
БЛАГОПРИЯТНО: да се направи почистване, маска, самомасаж или гимнастика – всички процедури дават блестящ резултат. Ако времето не е толкова много, съкратете програмата за красота до минимум – добре почистете кожата, освежете я с тоник и нанесете хранителен крем.

22,00 часа

Критичен час, когато е необходимо до забравим за съществуването на съдържанието на хладилника и да престанем да ядем. По мнението на хронобиолозите всяка, изядена след 22,00 часа храна непременно дава да се разбере за нея. След късни нощни закуски се появява лош цвят на лицето, възпаления на кожата, пъпки. В това време организма вече се готви за сън, намалява се дейността на жлезите, изработващи ферментите, преработващи храната, тонуса на стомаха спада. За това храната не се преработва, а се разлага, организма се отравя с токсини, което незабавно се отразява върху състоянието на кожата и Вашето самочувствие.
ПРЕПОРЪЧВА СЕ: да се изпие преди сън чаша кефир, топло мляко, билков чай или хранителните добавки на VISION International People Group. Това ще помогне да се неутрализират токсините.

22,00 – 05,00 часа

Коко Шанел казвала, че не може да си представи нещо толкова важно, заради което ще й се наложи да си легне след 24,00 часа. Народна мъдрост гласи: “Един час до полунощ е равен на два часа след това!”. По мнение на хронобиолозите Коко Шанел и нашите баби са абсолютно прави. До 24,00 часа върви най – активното делене и възстановяване на клетките на епидермиса. Ако Вие спите през това време, кожата почива и набира сили.
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА: да се стои до късно, да се бодърства, да се стои в запушени помещения.
БЛАГОПРИЯТНО: да се нанесе на кожата нощен крем, съдържащ биологично активни, овлажняващи и хранителни вещества, които в това време прекрасно се усвояват от кожата.