Зеолит

Сподели

Зеолит (на гръцки: zein, „завирам“; lithos, „камък“) е минерал, който има микро-пореста структура. Терминът бива първоначално създаден през 18-ти век от шведския минералог Алекс Фредрик Кронщедт, който го е наблюдавал.

Зеолитът се използва в медицината като лекарство срещу много болести, както и за получаване на качествени пластмаси и хартия. Хартията, съдържаща 8% зеолит не пожълтява с времето. Зеолитът е естествен силикатен минерал с микропори. Цветът му варира от бяло до бледо зелено или розово, което зависи от съдържанието на други минерали. Чистият зеолит е с алуминиево-калциева силикатна структура. Среща се в три морфологични форми, от които кристалната е наи-качествена. Съществуват 106 различни естествени типа зеолит. Заради абзорбиращите си свойства и големия капацитет на йонен обмен, който притежава след трибомеханично раздробяване, най-добре се показва отново кристалната структура.

В България находища на зеолит са открити при селата Седловина, Бели пласт и с.Мост (община Кърджали).

Екип от европейски учени за пръв път успяха да разкрият химичната структура на минерала зеолит с помощта на рентгеноскопско изследване. Зеолитът е порест минерал с бял цвят, съставен предимно от алуминий, силиций и кислород. Поради действието на молекулното сито той има изключително широко и разнообразно приложение. Ефективността и селективността на зеолитите зависят от разпределението на алуминиевите атоми и от размера на порите в решетката. При синтетичните разновидности размерите на зърната са в пъти по-малки – едва няколко микрометъра, докато зърната на природните зеолити са от порядъка на милиметри. Екип от Националния онкологичен център в София начело с проф. Пенка Благоева изследва приложението му в лечението на онкологични заболявания.

Основни свойства. Зеолитът представлява фино сито, което задържа в себе си вещества с определена големина на молекулите, а пропуска други. Това очиства организма от отровни вещества. Именно тази структура приписва на зеолитите уникални свойства: – много висок катйоно обменен капацитет към калции, магнезий, натрий и калий. – Високи сорбционни свойства към амония и някои органични съединения. – Абсорбция спрямо радиоактивни елементи като цезий 134, цезий 137, стронций 90; – Абсорбция спрямо тежки метали – олово, цинк, хром и др. – Способност да разделя газовете по принципа на молекулните сита. – Способност да изсушава газовете. Нежелан страничен ефект е обезводняването. Ако приемете тази добавка и в същото време не поемате достатъчно течности, има опасност да получите обезводняване, поради увеличаване на концентрацията и затруднената циркулация на кристалните структури. За да се изхвърлят от организма отровите, е необходимо да се

Защо в Родопите има толкова много дълголетници? Жителите в селата и махалите в Източните Родопи, където са съсредоточени находищата на клиноптилолит, почти нямат здравословни проблеми и този факт сам по себе си заслужава подобаващо внимание. Досега причините за дълголетието на тези хора се търсеха в чистия въздух, киселото мляко и здравословната им храна. Всеизвестно е, че небето над Кърджали се събира най-мръсният въздух в страната, който въздушните течения разнасят по цялото протежение на р.Арда; консумацията на кисело мляко не е по-голяма от тази в едно средностатистическо семейство в цялата страна, защото кравите в този район на планината се отглеждат предимно за месо, а не за мляко. А с храна, която ядат тези жители, не всеки би могъл да опази стомаха си здрав – основно пържени мекици и консервирано в буркани месо, а част от мъжете системно употребяват концентрирани напитки и цигари. От самосебеси се налага изводът, че причината за изключителното здраве на тези хора се крие не в това, че не се срещат отрови, а че тези отрови се изхвърлят от телата им и по никакъв начин не им пречат да се чувстват перфектно до дълбока старост. И основната причина за това е водата, която тече в техните чешми – вода, йонизирана по естествен начин със зеолит.

Какви са лечебните свойства на зеолита ? Известно е още, че вода, преминала през зеолит, придобива лечебни свойства. Попаднал във водната среда, клиноптилолитът променя химическия състав и вкусовите качества на водата. Вода, обработена със зеолит нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи йонизирана със зеолит вода, не познават болести като язви, гастрити, колити проблеми със сърдечно – съдовата и нервната система. Минералът лекува и предпазва от най-различни заболявания – рак, язва, сърдечно – съдови проблеми, стомашно – чревни разстройства, колити, гастрити,

Минералът клиноптилолит от скалите на Бели Пласт пази от рак и лекува от рак. У нас болните от тази коварна болест са над 150 000. Екип, начело с проф. Пенка Благоева и химичката Н.Измирова, от Националния онкологичен център през 1999г изследват действието на този минерал.

Целесъобразно е пиенето на минерала, разреден с вода. Действието му е вълшебно, според Измирова. Поглъщането на смления минерал, размесен с мед, последвано от изпиването на чаша минерален сок, е твърде полезно. Само половин час след употребата изчезват симптомите, породени от високо кръвно налягане, колити, гастрити и напрегната нервна система. Употребата на клиноптилолита се отразява добре върху кожата и неутрализира последствията от умората. Този минерал има бърз благоприятен ефект при стомашно – чревни разстройства.

Препоръчва се следната подготовка и начин на употреба на зеолит : Зеолитът на прах и зеолитните камани се поставят в тава и се нагрява до температура 200-250 градуса по Целзий в продължение на 2-3 часа на домашна печка или фурна. След охлаждане прахът или камъните се поставят в затворен съд, готови за употреба. При тази термична обработка ,увеличава своята активност след дехидратация. ЗЕОЛИТЪТ има много мощен антиоксидантен ефект — свързва се със свободните радикали и ги извежда от организма. Високоефективен в борбата с оксидационния стрес.Високоефективен при предотвратяване,профилактика и  лечение на заболявания, за които се знае, че отделянето на радикали е една от основните причини за появяването им,като сенилна деменция, ревматоиден артрит, антинеопластична радиотерапия , Даун синдром и др. ЗЕОЛИТЪТ притежава силни противоанемични свойства.Повишава хемоглобина.Нормализира киселинно-алкалния баланс. Това е изключително важно за общото укрепване на организма, защото повечето хора живеят в състояние на излишна киселинност, предизвикана най-вече от лошо или неправилно хранене. По този начин ЗЕОЛИТЪТ помага на организма да регулира своя естествен биохимичен баланс и да усвои по-добре полезните хранителни вещества.

Начин на употреба : ПРИЕМ Един път на 3 месеца 30-40 дни по 5-6 г. на денонощие, разделени на 3 приема     ( по ½ чаена лъжичка 20-30 минути преди хранене), запивайки с чаша вода или прясноизцеден сок, като количеството приети течности за денонощие, да бъде не по-малко от 2,5 литра. При онкологични заболявания:6 месеца по 8-10 г. на денонощие, разделени на 3 приема (по 1 чаена лъжичка, 20-30 мин. преди хранене) запивайки с чаша вода или прясно изцеден сок, като количеството приети течности за денонощие, да бъде не по-малко от 2,5 литра .( ВОДАТА ДА Е ЗЕОЛИРАНА ) Не може да се предозира.

Заб. Материалът е взет от Уикипедия.