Шуменец прави уникален препис на Новия завет

Сподели

Шуменецът Валентин Милков работи по невероятен проект – създаването на уникално ръчно написано върху пергамент копие на православен Нов Завет.

На Валентин са му необходими средства за завършване на проекта. До сега той е вложил около 25 000 лв собствени средства, но са необходими още около 15 000лв. Академия на мистериите „Мадара“ подкрепя делото на Валентин и призовава всички, които са съпричастни и биха могли да му помогнат да влязат във връзка с него на тел. 0899771499 или на sos8@abv.bg и помогнат за това виоко благородно и патриотично дело за прославата на България.

Ето какво разказва Валентин Милков:

За проекта

Работя по създаването на уникално копие на православен Нов Завет без аналог в света и в човешката история. Това е единственият в България, в Европа и в света ръкописен православен Нов Завет, ръчно преписан на църковнославянски език на пергамент, изцяло ръчна изработка като опозиция на масовото, фабрично производство. Ръчен препис и калиграфично издание на Новия завет, т.е. текстът е с калиграфска стойност. Калиграфски изписаното слово е своеобразна емблема за неговата свещеното над тиражирания масов продукт.

Този Нов Завет е авторски проект; дизайнерски, силно модифициран, концептуален модел, уникален като форма и конструкция, като идея и замисъл. Преписът е автограф, т.е. оригинал от Елисаветинската библия от 1751 г.

Новият Завет е оформен в строг и консервативен формат с внимание към детайла и изработката. Отличава се с експресивна визия, изискана художествена стилистика и естетика, със стилен и същевременно опростен дизайн. Той е илюстриран, т.е. украсен е с миниатюри (илюстрации свързани с Библейския текст), заставки, инициални, заглавни букви и с декоративни рамки със сложни орнаменти.

Цел на проекта

Тази християнска библия е отвъд масовата култура и постмодерно изкуство. Тя е синтез между религия и изкуство, съвременен продукт с висока художествена и културна стойност. Създава се с идеята да подобри културния имидж и репутация на България в Европа и да популяризира българската култура, изкуство и език сред широки обществени кръгове например чрез експозиции и изложби в музеите и художествените галерии в Европа и участие в известни европейски културни форуми. Ще бъде чест за всеки европейски музей или галерия да изложи тази библия. В Европа по посещаемост музеите са като нашите молове – въпрос на култура. Идеята на Провидението е това да се популяризира като сакрална българска национална библия! Желанието ми, чрез моя проект е и ние, българите, да се гордеем с тази библия и хората по света да казват: „И българите имат своята Мона Лиза”!

Тази библия е способна да покаже на света, че България има богато културно и историческо наследство, народностни добродетели, ценностна система, вековно духовно знание. Тя ще бъде част от приноса на българската нация в развитието на европейската и световната култура и цивилизация. Чрез тази библия ще покажем нашата идентичност, култура, изкуство и език, показването й пред света ще повиши националното ни самосъзнание и самочувствие. Издаването на тази библия няма да има еднократен и кратък във времето ефект, а ще има дълготрайни позитиви в обществото.

Реализация на проекта

Изходна позиция: Този Нов Завет е културна марка и търговски продукт, който продава в най-висока степен обществен PR и социален имидж !!!

1. Идеята е да бъде откупен от държавата и да бъде на постоянна експозиция например в Националния исторически музей (НИМ) или в някой голям и известен храм или манастир.

2. Може да бъде откупен и от частно лице и с демонстративна цел публично пред културният, политически и бизнес елит, пред обществото и медиите да бъде подарен на НИМ или на храм или манастир, например Рилския.

3. Чрез тази християнска православна библия да се популяризира българската култура, изкуство и език по света – чрез експозиции и изложби в музеи и художествени галерии в Европа и участие в известни европейски културни форуми и изложения.

Практическите ползи за дарителя-меценат или спонсор

Възможност за обвързване с определени морални и духовни ценности и кауза. Популярност, идваща от това, че името му ще се свърже с хуманно-обществена кауза, с религиозно дело и с проект от национално културно значение и с висока обществена стойност. Името му ще бъде свързано с изкуството и религията и ще остане в съзнанието на обществото и културната история като дарител-меценат и морален авторитет, който материално е подпомогнал издаването на тази библия като хуманен акт и с чиято финансова помощ и подкрепа този проект е бил реализиран и осъществен.

В самата библия ще бъде написано на специално място името му като дарител-меценат, с чиято помощ, съдействие и подкрепа е била издадена тази библия. Същото ще бъде споменавано и пред всички медии (вестници, списания, TV) и на всички официални презентации и публични изяви, в които ще участвам при представянето на библията. Ако дарителят желае ще присъства на тези официални презентации и публични изяви.

Мотото ще бъде: „Тази библия се издава под патронажа на …..”

Целта е дарителят да получи максимално голяма публичност, известност и популярност, естествено, ако самият той желае това.

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ:

24 часа – „Шуменец създава уникална Библия върху пергамент“ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1601149

LIVENEWS „Смайваме света с Българската Библия“ (ВИДЕО) http://www.livenews.bg/Smayvame-sveta-s-Balgarskata-Bibliya-%28VIDEO%29-38424

БиТиВи – емисия НОВИНИ „Жител на Шумен прави уникален препис на Новия завет“ http://btvnews.bg/video/news/zhitel-na-shumen-pravi-unikalen-prepis-na-noviya-zavet.html

НОВА TV – документален биографичен филм http://play.novatv.bg/play/293975/?autostart=true

Българско национално радио – програма Хоризонт, предаване „12+3” интервю с Петър Волгин на 24 май 2013 г.