Пресконференция на проф. Сам Османагич – Шумен 17.05.2013 (видео)

Сподели

По покана на Академия на мистериите „Мадара” в град Шумен гостува световноизвестния американски учен антрополог и археолог от босненски произход Семир Османагич.

На презентацията,която се проведе в регионалната библиотека „Стоян Чилингиров” присъстваха много граждани. Залата беше препълнена, имаше и правостоящи. Педставянето премина при огромен интерес. Присъстващите слушаха със затаен дъх и поглъщаха всяка нова информация за най-древните пирамиди в света – Босненските. Техният произход не е уточнен. Единственото сигурно нещо, след направените въглеродни анализи, е че те са много по-древни от египетските,освен че са много по големи от тях.

Преди самото представяне, малка група от Академия Мадара придружи археолога до националния парк „Мадара”. Там Сам Османагич разгледа музея,  релефа на Мадарския конник, невероятните скални образувания и изкуствено изваяните форми от неизвестна цивилизация на самото Мадарското плато. Заключението на „прима виста” беше,че комплекса е изключително древен и че причудливите форми са ваяни от цивилизация живяла преди атлантите. Според него до конника е имало още една фигура.

На следващият ден след прекрасно направената презентация, подкрепена с богат научен материал, ние го заведохме от източната страна на Мадарското плато, за да се запознае с могилата, която може би е толкова древна, колкото и скалите на Мадара. Заключението му беше,че тя е много интересна и, че има какво да се изследва. Може би „следващия път” – се усмихна той.