Пет важни причини допълващи полезността от медитиране

Сподели

Медитацията може не само да е отпускаща, релаксираща процедура, но и всестранно да подобри  физическото и духовно състояние на практикуващите я.

1. ЗДРАВО СЪРЦЕ.                                                                                            

Изследванията показват, че системното медитиране нормализира сърдечната дейност, увеличава физическата издръжливост на страдащите от сърдечни заболявания, подобрява циркулацията на кръвта и понижава кръвното налягане.

2. ГЛЪТКА СВЕЖ ВЪЗДУХ.                                                                               

Ежедневните упражнения по медитация подобряват работата на белите дробове, като помагат по-ефективно да се използва вдишвания кислород. Изследванията показват, че се намалява интензивноста на дишането и се намалява нивото на потребление на кислорода. 

3. АВТОМАТИЧНО ПОНИЖАВАНЕ НА НИВОТО НА СТРЕСА.

Ежедневните медитации променят начина на живот. Позволяват да постигнете по-дълбоки нива на отпускане, на релаксация, помагат да се избавите от излишното напрежение, от болките в главата и мускулите. Така също помагат за намаляване на честотата и интензивността на изблиците на гняв, понижава концентрацията на млечна киселина в кръвта и помагат да отслабне или да изчезне въобще ПМС при жените.  

4. СЕРОТОНИНОВ ФАКТОР.                                                                              

Да, ежедневните медитации увеличават количеството на изработвания от организма «хормон на щастието» – серотонин. А това означава повишаване на настроението, изчезването  на болките в главата, на безсънието, на депресиите, понижаване на физическото тегло.  

5. УКРЕПВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА.                                                       

Изследванията показват, че медитацията способства увеличаването на активността на «природните клетки-убийци». Каква е функцията на тези клетки-убийци? Например да унищожават раковите клетки и бактерии. Медитацията подобрява здравето при болести като артрити и алергии, ускорява следоперационнто възстановяване на организма.