Медитацията

Сподели

Най-простият и бърз начин за намаляване на стреса

Тя ви освобождава от стреса натрупан през деня и ви донася вътрешен мир и хармония.

Как най-лесно можете да се научите да ползвате медитация?

Ако се чувствате тревожни, напрегнати и притеснени, опитайте  медитация. Няколко минути прекарани в медитация могат да възстановят спокойствието и вътрешния ти мир.

Медитацията е лесен и естествен процес, и не изисква някакво специално оборудване и подготовка. Можете да практикувате медитация, където и да сте – ако пътувате в автобус, докато чакате  пред кабинета на лекаря или дори по време на трудна бизнес среща.

Познанието за медитацията

Медитацията се практикува от хилядолетия. Първоначално е имала за цел да помогне за задълбочаване и разбиране на свещените и мистични сили на живота. Днес медитация най-често се използва за релаксация и намаляване на стреса.

Тя ни довежда до дълбоко състояние на релаксация и успокоява ума. По време на медитация, можете да фокусирате вниманието си и да се освободите от потока на разбъркани мисли причиняващи стрес. Този процес довежда до подобрено физическото и емоционалното състояние.

Полза от медитацията

Медитацията дава чувство на спокойствие, мир, хармония, подобрява емоционалното  състояние и здравето като цяло. Медитацията ви помага да бъдете по-спокойни през деня и дори  да подобрите медицинските си показатели и изследвания.

Емоционална :

 • Придобиване на нова перспектива за стресови ситуации
 • Фокусираме се върху настоящето
 • Намаляване на негативните емоции
 • Увеличаване самосъзнанието
 • Изграждане на умения за управление на стреса

При заболявания:
Изследванията показват, че медитацията може да помогне при:

 • Алергии
 • Тревожни разстройства
 • Астма
 • Склонност към преяждане
 • Рак
 • Депресия
 • Умора
 • Сърдечно заболяване
 • Високото кръвно налягане
 • Болка
 • Проблеми със съня
 • Злоупотребата с наркотични вещества

Тя не е заместител на традиционното медикаментозно лечение,но може да бъде полезна към всяко друго лечение.

Видове медитация

Има много видове медитация и техники за релаксация. Всички те имат една и съща цел – постигане на вътрешен мир и хармония.

Според начините за медитиране, медитацията може да бъде статична  и динамична.

Статични са:

 • Медитация – изпълнено съзнание Този тип медитация изисква по голяма подготовка, осведоменост за самите себе си, приемане на живота си в момента, нарича се разширяване на съзнанието. Вие се фокусира върху това, което имате в живота по време на медитация, и следите потока на дъха си. Можете да наблюдавате вашите мисли и емоции, как минават покрай вас, без осъждане и критика. Практикува се индивидуално и самостоятелно.
 • Трансценденталната медитация Можете да използвате мантра, една дума, звук или фраза многократно тихо или мълчаливо повтаряте, за да премахнете всички мисли от ума си. Фокусирате се изключително върху вашата мантра или дума, за да постигнете състояние на перфектна тишина на съзнанието.
 • Мантра медитация. При този вид медитация, тихо се повтаря успокояваща дума, мисъл или фраза, за да се предотврати потока на разсейващи мисли.
 • Водена медитация. Понякога се нарича визуализация или управляеми образи. С този метод на медитация, се формират умствени образи на места или ситуации, които ви довеждат до релакс. Вие се опитвате да използвате колкото се може повече сетива – миризми, гледки, звуци и др. Този процес може да бъде воден от учител или всеки др.човек, който се чувства готов да го прави.

Динамични са:

 • Йога. При тази медитация се извършват серия на пози и контролирани дихателни упражнения /асани/, за да се насърчи тяло да стане по гъвкаво и подвижно и да се постигне спокоен ум. Когато правим асани, се изискват баланс и концентрация. Насочваме вниманието си в настоящия момент и се дистанцираме от ежедневните си мисли, дела и проблеми.
 • Чи Гун. Тази практика обикновено съчетава медитация, релаксация, движение на физически и дихателни упражнения, за да се възстанови и поддържа равновесието. Чи гун е част от традиционната китайска медицина.
 • Тай чи. Това е нежна форма на китайски бойни изкуства. В Тай-Чи се извършват серия от пози или движения по бавен, грациозен начин, докато практикувате дълбоко дишане.

Елементи на медитацията

В зависимост от това как се извършва медитацията – самостоятелно или в група, най-общите елементи на медитацията, са:

 • Фокусиране на вниманието в един елемент или действие – напр. дишането ни. Това е един от важните елементи на медитация . Фокусирането на вниманието помага да се освободи ума от много разсейващи мисли, които предизвикват стрес и притеснение. Можете да съсредоточите вниманието си върху такива неща, като конкретен обект, един образ, мантра, дишането си и др.
 • Поза на дишането. Тази техника включва дълбоки вдишвания и при натрупване на опит дишането се извършва с помощта на мускулите на диафрагмата, за да се разширят белите дробове . Целта е да се набави повече кислород, да се намали използването на мускулите на раменете, шията и горната част на гърдите, да се диша по-ефективно.
 • Спокойна обстановка Ако сте начинаещ, може да ви бъде по-лесно да медитирате, ако сте на тихо и спокойно място- без телевизия, радио или мобилни телефони. Когато натрупате повече опит в медитацията, може да практикувате във всяко състояние, особено в стресови ситуации, където е най-голяма ползата от медитация, като задръстване, стресова работна среща или дълга опашка в магазин за хранителни стоки или държавна институция.
 • Удобна поза. Можете да практикувате медитация, седнали или  в легнало положение, като танцувате, когато вървите и както и при други дейности . Просто се опитайте да се чувствате удобно, така че да получите най-доброто от вашата медитативна техника.

Начини за медитиране

Можете да правите медитация, формално или неформално, колкото и когато искате, съобразено с начина ви на живот и конкретна ситуация. За някои хората медитацията е рутина. Например, те могат да започнат или завършат деня си като медитират в точно определен час. Но всичко, от което наистина се нуждаят са няколко минути на качествена медитация.

Ето няколко начина, да практикувате медитация сами:

 • Дишайте дълбоко. Тази техника е добра за начинаещи, защото дишането е естествена функция. Съсредоточете цялото си внимание върху дишането си. Концентрирайте се върху чувствата и слушайте – вдишайте и издишайте през ноздрите си. Дишайте дълбоко и бавно. Когато вниманието ви се отклони леко върнете фокуса си към дишането си.
 • Сканиране на тялото. При използването на тази техника, се фокусира вниманието върху различни части на вашето тяло. Ставаш осъзнат за различни усещания на тялото си, дали това е болка, напрежение, топлина или релаксация. Комбинирайте сканиране на тялото с упражнения за дишане и си представете, как с дишането нахлува топлина и спокойствие в различни части на вашето тяло.
 • Повтаряне на мантра. Можете да създадете своя собствена мантра като молитва, повтаряне на святото име на Бога, мантрата ОМ и други …
 • Разходка и медитация. Комбинирането на разходка с медитация е ефективен и здравословен начин да се отпуснете . Можете да използвате тази техника, където и да ходите в спокойна обстановка – в гората, в полето, на морския бряг или по тиха улици и тротоар във вашето населено място. Когато използвате този метод, забавяте темпа на ходене, така, че да можете да се съсредоточите върху всяко движение на краката или ходилата. Не се фокусирайте върху определена дестинация. Концентрирайте се върху краката и ходилата си, повтаряйки думите на действието което извършвате в момента в ума си – като например повдигане, преместване на крака на земята.
 • Молитва. Молитвата е най-известният и най-широко практикуван пример за медитация . Можете да се молите като използваме собствени думи или да четем молитви, написани от други.

В процеса на медитация насочете вниманието към любов и благодарност. Нека чувството на любов и благодарност да изпълни всичките ви сетива, цялата ви същност. Използвайте въображението си и си представете как давате любов и благодарност на всички живи същества.

Изграждане на медитационни умения

Практиката да медитирате след време се превръща в навик. Всяко начало е трудно,но вие не се отказвайте. Вашия  ум ще препуска от мисъл в мисъл, но не се критикувайте и съдете, просто позволете на мислите  по време на медитация, да преминават спокойно и поддържайте вниманието си към избрания обект или дишането си.

Всеки сам ще усети коя от различните видове медитация е най-подходяща за него, кога, колко и какво да прави за да се чувства конфортно по време на медитация. Медитирайте с желание, любов и осъзнатост в зависимост от вашите нужди в момента. Няма правилно и грешно в процеса на медитация, щом нещо ви въздейства добре и ви помага за намаляване на стреса и вие се чувствате добре като цяло.

Превод и редакция от руски – Наталия Петкова