Пет важни причини допълващи полезността от медитиране

Сподели

Медитацията може не само да е отпускаща, разслабваща процедура , но и да подобри всестранно  физическото и духовно състояние на практикуващите я.

1. ЗДРАВО СЪРЦЕ

Изследванията показват, че системното медитиране  нормализира сърцебиенето, увеличава физи-    ската издръжливост на страдащите от сърдечни заболявания, подобрява циркулацията на кръвта и понижава кръвното налягане.

2.ГЛЪТКА СВЕЖ ВЪЗДУХ

Ежедневните упражнения по медитация подобряват работата на белите дробове, като помагат по ефективно да се използва вдишвания кислород. Изследванията показват, че се намалява интензив- носта на дишане и се намалява нивото на потребление на кислорода.

3.АВТОМАТИЧЕСКО ПОНИЖАВАНЕ НА НИВОТО НА СТРЕСА

Ежедневните медитации изменят начина на живот, те ви позволяват да постигнете по дълбоки нива на отпускане, разслабване, да се избавите от излишните напрежения, от болките в главата и муску-лите.Така също те помагат да намалеят честотата и интензивността на изблиците на гняв, да се намали концентрацията на млечна киселина в кръвта и да отслабне или да изчезне въобще ПМС при жените.

4.СЕРОТОНИНОВ ФАКТОР

Да, ежедневните медитации увеличават количеството на изработвания от организма «хормон на щастието» – серотонин.А това означава, преди всичко  подобряване на настроението, изчезването  на болките в главата, на безсънието , на депресиите, понижаване на физическото тегло.

5.УКРЕПВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Изследванията показват, че медитацията способствува увеличаването на активността на «природни-те клетки-убийци».Каква е функцията на тези клетки-убийци? Например, унищожаването на раковите клетки и бактерии. Медитацията повишава здравето при болести като артрити и алергии, и ускорява следоперационнто възстановяване на организма.