Енергийното и мистично място „Побити камъни” край Варна

Сподели

Езотеричният туризъм, енергетиката на земята и теорията за лей линиите

{youtube}P_eyekHQbFE{/youtube}

Спокойно може да се каже, че цялата територия на България е езотерично-мистично-енергийна. Трудно е да бъдат отделени строго мистични от езотерични и от енергийни места – трите понятия се преплитат и допълват не само теоретично, но и на практика. Езотеричният туризъм се отъждествява със свещени пространства, религии и мистични учения, езотерични практики, митове, легенди и предания.

Обединяващото в езотерично/мистично/енергийните маршрути е енергетиката на земята и теорията за лей линиите.

Концепцията за лей-линиите се счита за псевдонаучна, но в последно време се радва на голям интерес. Лей-линията е невидим източник на енергия, която се спуска отгоре към земята и се пречупва на 90 градуса при допира с повърхността ѝ, като за известно разстояние продължава по повърхност­та, преди да навлезе в земята. Точката, в която тя докосва земята, е енергиен център.

Древните траки са строили своите храмове сред природата върху енергийни центрове, установявани с по­мощта на някакво загадъчно гадателство. По-късно ид­ват римляните, а след тях древните българи и се настаняват на същите места. Когато се появява християнството и жертвеникът бива заменен с църковния купел, водата в него е ставала свещена с помощта на божествената сила на лей-линията, спуска­ща се в нея.

За едно такова място разказвам в това предаване на БНТ-Варна.

Приятно гледане!