Езотеричният туризъм води по пътя на духовното усъвършенстване

Сподели
Снимка Личен архив

„Духовният човек е и богат, а бедният духом е и беден!

Икономическата криза не е толкова жестока, а кризата в нашите души е по-жестока!” Това изповядва шуменката Елисавета Александрова-Зангелми, която води курсове за достигане на вътрешна хармония и равновесие в човека, известни като „Усуи Рейки”, „Тибетско Рейки”, „Изис Сейким”, „Сейким/Секхем” и SKHM. При тях използва различни енергийни лечебни системи и древни техники от Египет, от практиката на траките и на индианските шамани в Бразилия. С окултни науки – метафизика и алхимия, се занимава от 80-те години на миналия век. Завършила е специалността „Химия” през 1983 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, три години е била в Африка, а от 1993 г. насам живее между Бразилия, откъдето е нейният съпруг, и България.
Сега е в родния си град покрай отглеждането на втората й внучка Елеонора. Мастер Ели, както я знаят в Синдиката на холистичните терапевти в Бразилия, където тя е регистрирана, е автор на книгата „Изис Сейким”, излязла от печат в софийското издателство „Кибеа” през 2006 г. Елисавета Александрова-Зангелми е председател на Центъра по интердисциплинарно обучение със седалище в Шумен, а преди две години създаде и Духовната академия на мистериите „Мадара”. Идеята на това уникално сдружение е да събира любителите на езотеричния туризъм, които желаят да бъдат духовно извисени, да водят природосъобразен начин на живот, да почитат културно-историческото наследство, включено в техните маршрути. В академията членуват хора с различни професии – лекари, бизнесмени, адвокати, университетски преподаватели и други, които са от различни градове – Варна, Бургас, Добрич, София, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Козлодуй, Бяла Слатина, Шумен…
„През изминалите две години проведохме 12 семинара и посетихме невероятни места в Мадара, Азарея, Велико Търново, Кръстова гора, Борово, Перперикон, Татул, Златоград, Белинташ, Седемте рилски езера, Куманите, Трещеник в Западна Рила, Свещари – споделя мастер Ели. – Срещнахме се с изключителни хора, които бяха наши гости и лектори. Навсякъде имахме прекрасни изживявания. Случваха се „чудеса” в живота на много от нас, а всички ние имаме положителни промени и трансформации, вървейки към лично усъвършенстване. Все повече хора се присъединяват към нас. Провидението ни дари и с млади членове, които се родиха през тези две години. На всяка следваща среща пристигаме с очакване за нещо необикновенно и вълнуващо. Нашите семинари винаги протичат под знака на хармония, приятелство, споделеност и любов. Научихме се на духовна алхимия и да се стремим да живеем в съгласие с природните и космическите закони. След броени дни, в началото на септември, ни предстои тринадесетият поред семинар, в програмата на който са включени посещения на свещени храмове от времето на траките в Странджа планина. Навсякъде, по тези силно енергийни места, провеждаме различни духовни и мистични практики, дневни и нощни ритуали, визуализации и медитации.”
Духовната академия на мистериите „Мадара” работи с оторизирани туроператорски фирми в София. Вече няколко години се организират духовни пътешествия в Египет, а предстоят такива и в Италия, Индия и Непал. Любопитното е, че академията вече има и свой филиал в бразилския град Кампинас, който се намира на около 70 км от Сао Пауло. Все по-популярен става и електронният вестник „Хармония и Светлина”, който дава пълна представа за дейността на академията в интернет сайта www.ezoterikabg.com – основните рубрики в него са „Холистична медицина”, „Тяло и душа”, „Духовни учения”, „Тайни и загадки”.
„Самите хора в нашата група представляват духовната академия – често подчертава мастер Ели и пояснява – защото всички участници са тръгнали отдавна по този път и защото всички сме духовни същества, тръгнали по пътя на духовното обучение. Целта е да се усъвършенстваме все повече и повече.” А защо е „академия”? Според нейната създателка: „Има един момент, в който се стига до определено ниво на академични знания. Вървейки по пътя на духовното усъвършенстване, човек достига до това ниво. Познанието е необятно, достатъчно е човек да протегне ръка, за да го получи. Всичко е на определена честота и е достъпно.” Но същевременно защо е на мистериите? Ето как го тълкува мастер Ели: „От човешка гледна точка, от гледна точка на човешката логика, мистерията е необяснимо събитие (случка). Хората не могат да си обяснят някои неща и ги обявяват за мистерии.” И накрая защо носи името Мадара? „Първата причина е, че Мадара е едно от най-силно енергийните места не само в България, но и в света. Това е много специално, много силно място. Мадара и Рила са енергийни портали, откъдето правим енергийна връзка с духовния свят. Втората причина е, че Мадарският конник бе избран за глобален символ на България – посочва мастер Ели. – Академията е достъпна за всеки, който желае. Хората в нея са Академията, тяхната енергия, тяхното присъствие я създават. Задачата на Академията е да помага, да обучава, да съдейства за обмяна на опит и знания, превръщайки се в истински духовен център.”
Не случайно всяко начало тръгва от Мадара. Това е „Българската Троя”, където са наслоени всички културно-исторически пластове, познати по българските земи. „Винаги оттук започват нашите маршрути – казва Елисавета Александрова-Зангелми. – Защото тук се събират културите на Азия и Европа.” Но тя не скри и разочарованието си, че екопътеките под Мадарския скален венец са изоставени и не се поддържат. Най-близката хижа „Мадарски конник” пък се нуждае от освежаване и преоборудване, за да стане удобна за туристите. Хотелската база в Шумен също се оказва проблемна. На мнозина им харесват в града по-малките, от семеен тип, хотели, но те не могат да поберат за нощувка група от над 50 души. Инфраструктурата около старите ни столици Плиска и Велики Преслав отдавна „плаче” за модернизация. Автомобилният път към Симеоновата столица е в окаяно състояние, в града има хотел, но той не функционира. Подстъпите към манастира „Патлейна” приличат на строителна площадка, а достъпът до Осмарските колони е доста затруднен. Всичко това се превръща в бариера за развитието и на традиционния туризъм, и на неговите алтернативни варианти, сред които попада и езотеричният.

Публикувано на 29 август 2011 в-к „Шуменска заря“

Пламен ГЕОРГИЕВ