Елементи и елементали

Сподели

Запознанство с основните им функции

ДЖУАЛ КХУЛ чрез А. Бейли: „Елементалите са духовете на стихиите на природата.

Между елементалите могат да се отличат духовете на стихиите, които били наричани гноми, ундини, зилфи и саламандри, според предназначението им към: земята, водата, въздуха и огъня. Смята се, че по отношение на човека елементалите са враждебни. Елементалите произвеждат избухвания в рудниците, срутвания, урагани, циклони и др. Елементалите биват с различна сила и големина, като се почне от духа на тревицата и се стигне до духа на торнадото, което обединява у себе си милиарди елементали на въздуха.

По своята същност елементалите са дочовешка група. Това, че с тях може да се контактува на емоционален план, все още не означава, че те се намират на еволюционния път. Напротив, те са върху пътя на инволюцията, на низходящата дъга. Намират се на всички планове, като някои от етерните елементални форми (домашни духове, гноми, феи) са добре известни. Най–общо те могат да бъдат разделени на четири групи:

1. Елементали на земята.
2. Елементали на водата.
3. Елементали на въздуха.
4. Елементали на огъня.

Те са същността на нещата, същността на елементите предадена в четвъртото измерение.
Силата в еволюцията и силата в инволюцията са две различни неща. Това е главният предварителен постулат. В единия случай имаме разрушение, насилие, действие на слепи елементарни сили, доколкото в инволюцията именно елементалите извършват основната работа, действайки сляпо под контрола на Строителите. Работата при еволюцията е съзидателна и съединяваща, тя съдейства за постепенния общ ръст, за създаване на хармония от безпорядъка, на красота от хаоса. Нисшите деви действат под ръководството на великите Деви–Строители и всички в определен ред красиво се издигат от план към план, от система към система, от вселена към вселена.

Има два основни принципа:
можем да контролираме елементалните сили или можем да си сътрудничите с тях.
В първия случай властваме, а във втория се стремим да работим заедно.

При първия случай огнените елементали, водните духове и нисшите елементали могат да бъдат привлечени към дейност чрез различни обреди: предпазващи обреди за лична защита; призоваващи обреди за извикване и разбуждане на елементалите и обреди, които ги контролират и насочват след тяхното призоваване.
При втория случай ние извършваме работа като се ползваме от аспекта на Мъдростта и/или Любовта, т.е. от втория, или строителния аспект на Логоса. Връзката с тях се осъществява при наличие на любов и страстен устрем; нашата първа стъпка е да постигнем желания контакт, за да можем впоследствие заедно да ръководим елементалните сили и да помагаме на човечеството. За хората не е докрй безопасно да се намесват в сферата на действие на инволюционните сили, докато не се свържат с девите, постигайки чистота на характера и благородство на душата.“

И така:

Елементалните духове на Земята се наричат „гноми“

Елементалните духове на Въздуха се наричат „силфи“

Елементалните духове на Водата се наричат „ундини“

Елементалните духове на Огъня се наричат „саламандри“

Тези природни елементалки са доста уникални.Тук, на физическото ниво, всяко нещо е съставено от комбинация от елементите,а елементалите са съставени изцяло от един от елементите.По този начин те рядко могат да бъдат видени върху това ниво, освен в рамките на техния собствен елемент. .

Да разгледаме сега

ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА

ОГЪН

Огненият елемент е един от най-трудните за разбиране и използване. Характерно за него е ослепителност, горяща материя, нагорещен, горещ материал. По характер огънят е невеществен, но има силата да трансформира облика на повечето обекти. На физическо ниво той променя молекулярната структура на обекта в дим, пепел или частици, които стават част от други елементи. На духовно нивотой пречиства астралното и духовното тяло.

Качествата на огнения елемент:

Посока-юг (север в Южното полукълбо)

Цвят-червен

Арханглел-Михаил

Владетел на елемента-Джин

Време-пладне, лятото

Ниво-духовно

Сетива-зрение

Свойство-горещ и сух

Животно на елемента на Светлината-кон,еднорог

Животно на елемента на Тъмнината-бик, врана, гарван

Таттва-Теджас, червен триъгълник

Боя в таро-мечове

Свят в кабала-Ацилут, светът на архетиповете

Символи-огън, светкавица, вулкани, дъга, слънцето, звездите, кръвта

Астрологични знаци-Овен, Лъв, Стрелец

Магически пособия-свещи, кадилници, образи, изгорени билки и желания на хартия

Използва се за постигане на сила, физическа свобода, промяна, страст, сексуалност, енергия, авторитет, самоувереност, успех, лично удовлетворение, разрушаване на негативни енергии.

Елементални духове на Огъня:

АЛСВИДР И АРВАК-тези две създания били свръхестествени коне, които теглели колесницата на Слънцето по небето. В магията те ще ви помогнат да намерите своя път в живота и да се научите да се справяте със стреса и напрежението.

ХИМЕРА-асоциирана с културите на Средиземноморието. Рожба на Тифон и Ехидна, с тяло на планинска коза и опашка на дракон, с три глави-козя, лъвска и драконова. В магията да бъде викана само в краен случай, тя е много опасна Работата с този елементален дух не се препоръчва, освен на отлично обучените. Може да скрие страховете ви от другите.

ОГНЕДИШАЩИ ДРАКОНЧЕТА-те са много малки представители на семейството драконите. Често са не по-дълги от 10-12 см. Предпочитат да прекарват колкото може повече време с истински огън. Ако се сприятелите с тях обаче, те ще останат край вас или къщата независимо дали има огън. По време на ритуал тези дракончета обикновено стоят на олтара и гледат втренчено или си играят с пламъка на свещта. Реагират негативно на гневни изблици или насилие. Като астралн водачи към Отвъдното, те защитават и помагат при заклинанията.

ОГНЕНИ ФЕИ-този вид феи рядко могат да бъдат разпознати, освен ако човек не обърне специално внимание на пламъка на свещта, въглените на горящите благоухания, камината или лагерния огън. Едва ли ще ги видите на други места. Високи са около 7-8 см и не носят дрехи. Имат яркочервена или руса коса, бледа кожа, бляскави очи. Любимото им занимание е танцуването в пламъците на свещта. Ако пожелаят, ще установят връзка с вас, накланяйки пламъка на свещта на една или друга страна в отговор на въпросите ви. От всички огнени елементи с тях се работи най-лесно и безопасно. Помагат за осъществяване на желание, при гадаене, гледане на огледало или кристали.

ХАТИ И СКОЛ-много опасни вълци гиганти са свързани със Слънцето и Луната. Хати –“който мрази, презира”- тича пред каляската на Слънцето, докато преследва Луната. Вълкът Скол-“подигравка”-бяга пред колесницата на Луната и гони Слънето. Магът трябва да вземе сериозни предпазни мерки, когато ги призовава. Хати и Скол помагат за възмездие след преследване и тормоз.

САЛАМАНДРИ-днес саламандър наричат малък тритон, който живее във влажни райони-пълна противоположност на оригиналния саламандър. Средновековния саламандър го доближават по външност до черно-жълтите гущери, които живеят във влажни европейски райони. Огненият елементал обаче, обитава пламъците, най-вече вулканите и лавата. Когато горите благовония, понякога може да видите дима да се извива под формата на малки саламандърчета. Древните магове са предупреждавали своите ученици да не се опитват да работят с огнените саламандри, защото контактуването с тях е изключително опасно. Известни са с това, че веднъж повикате ли ги, трудно ще се оттървете от тях. Работата със саламандри НЕ се препоръчва.

ГРЪМОТЕЧИВНИ ПИЦИ-има предположения, че съществува повече от един вид. Това е огромна птица, свързана с гръмотевиците и светкавиците и смятана за свещена. Живее над облаците. От искрящите и очи се спускат светкавици, а когато пляска с криле се чува гръм. Вечният враг на този елементален дух е всичко зло. Умните магове никога не викат Гръмотевичната птица. Те знаят, че тя или ще дойде по собствена воля или не.

ВИВАСВАТ-великият седемглав кон-слънце. Всяка глава символизира една от седемте чакри в астралното човешко тяло. Важно при работа с него е магът да поддържа чакрите си чисти и балансирани. Помага за просветление.

ЗЕМЯ

Елемента Земя е твърда, плътна материя, осезаем материал, който може да бъде докоснат и почувстван от човешките същества във физическия свят. Всички проявления първо се формират в астралния свят, а после се появяват във физическия свят или елемента Земя.

Качества на елемента Земя:

Посока-север (юг в южното полукълбо)

Цвят-зелен

Архангел-Уриел (Ауриел)

Владетел на елемента-Гхоб, Гоб или Гхом

Време-полунощ, зима

Ниво-физическо

Сетиво-допир

Свойство-студен и сух

Животно на силата на Светлината-мечка, костенурка

Животно на силата на Тъмнината-вълк, рис

Таттва-притхиви, жълт квадрат

Боя в таро-пентакли и дискове

Свят в кабала-Асия, или Материалният свят

Символи-скали, скъпоценни камъни, планини, равнини, поля, почва, пещери, мини

Астрологични знаци-телец, дева, козирог

Магически пособия-олтарен пентакъл, каменен олтар, кристали, всякакъв вид камъни

Използва се за постигане на богатство, просперитет, ценности, стабилност, успех, бизнес, плодовитост, изцеление от физически болести.

Елементалните духове:

КАРАКОНДЖУЛИ – живеят в полумрак, по принцип не причиняват зло на хората, имат слабост към места отрупани с вещи. Имат крехки тела с неясни очертания и дълбоки, блестящи очи. Ако ви се случи да изненадате караконджул, той ще изчезне светкавично от погледа ви и ще усетите само неприятно движение във въздуха. Обичат да крият неща, да размесват купчини с вещи, да пристъпват зад гърбовете на хората, карайки ги да настръхват от смътно безпокойство. Внушават страх от тъмното и нощта. Не бива , никога, по каквато и да е причина да каните караконджули в дома си. Те са твърде непредсказуеми, за да ви помагат в заклинанията, а веднъж заселят ли се, трудно ще се оттървете от тях.

БРАУНИТА-високи около метър и имат космато тяло, плоско лице, леко заострени уши, дълги, сръчни пръсти. Повечето се привързват към семейства и къщи, където нощтно време излизат да вършат полезна работа. Някои от тях остават поколения наред с едно семейство. Старите истории разказват, че браунитата обичали да помагат във фермите, днес те са се адаптирали към модерната цивилизация, но не понасят машините. Помагат като се грижат за домашните растения, успокояват децата ил изабавляват домашните любимци. Не бива да благодарите на браунитата за нищо или да им правите подаръци, това ще ги накара да си тръгнат. Но ако се отнасяте приятелски с тях и оставяте по някоя бисквита масленка, те ще знаят, че ги цените. В магията може да ви помагат за намиране на ново място за живеене, създаване на приятелства и прогонване на негативни елементали.

ДЖУДЖЕТА-високи до метър, голяма глава, кожата, косата и очите са в земни цветове, а лицата са набръчкани и груби. Обитават пещери и тунели. Живеят на малки групи във скалисти и планински райони. Майстори в коването на метал и полирането на скъпоценни камъни. Обикновено се държат приятелски с хората, стига да не бъдат нагрубявани и обиждани. Отнесе ли се човек с неуважение към тях го очаква поредица от лош късмет. Имат писменност, която използват за да вграждат магически имена и защитни сили в предметите, които изковават. В магията помагат при работа с всякакъв вид кристали, камъни и скали, метали и бижута, за постигане на благосъстояние като цяло.

ЕЛФИ – елфите са сродни на феите, разликите са във външния вид, културата, взаимодействието с природатаи отношението към хората. По-веротно имат заострени уши и леко дръпнати очи и вежди. Освен това имат по-светъл цвят на кожата от феите. Живеят на малки групи в горите. Практиткуват бойни изкуства и изучават други умения-от коване до лекуване. Изпитват дълбоко влечение към песните, танците и поезията, както и силна връзка с всички растения и животни. Известни са със способността да предсказват бъдещето. Делят се на светли и тъмни, тъмните изпитват силно недоверие към хората и не поддържат контакти с тях. В магията помагат при ритуали и заклинания за писане, музика, лечение и учение, при изучаване приложението на билките и земната сила, при говорене пред публика.

ФЕИ-може би най-популярните елементални духове. Най-често виждани и усещани от хората. Малко е извесно, че има Малки и Големи феи. Малките са крилати създания с човешки облик, които се носят из природата и кацат по цветята. Големите феи са с човешки размери и живеят в гори и планини, рядко в близост до хората. Случва се обаче да тръгнат на път, за да отидат при избран човек, на когото предлагат своите знания и помощ. Грижат се за цветята, дървета и други растения. Малките феи са най-склонни да поддържат отношения с хората, като понякога се заселват при някое семейство през студените сезони. Те се заселват в домове, чиято атмосфера е хармонична за феите, като това често означава деца и/или домашни любимци. В други случаи това са домовете на хора, които вярват във феи. Големите феи са най-напреднали интелектуално и духовно от всички представители на Царството на феите. Делят се на два Двора. Тези от двора на Сийли работят само с бяла магия, а дворът на за феите, като това често означава деца и/или домашни любимци. В други случаи това са домовете на хора, които вярват във феи. Големите феи са най-напреднали интелектуално и духовно от всички представители на Царството на феите. Делят се на два Двора. Тези от двора на Сийли работят само с бяла магия, а дворът на Ънсийлипо-скоро във сферата на сивата магия. Нито едните не се занимават с черна магия. Сприятеляването с големите феи е трудно, изисква далеч повече усилия и време отколкото при малките. В магията спомагат за градинарство, изграждане на самоувереност, благосъстояние, здраве, за научаване на древни тайни.

ЛИСИЧИ ДУХОВЕ-тези магически създания произлизат от Япония и Китай. Какво са те-дали ръждиви лисици, претърпели полутрансформация или хора ,обсебени от духа на лисица-никой не може да каже със сигурност. Някои от тях живеят в продължение на векове, като дори се прераждат, ако бъдат убити. Според историите лисичия дух усилва своите магически способности благодарение на перлата, която носи в устата си или държо под опашката си. Всеки медиум може да разпознае лисичия дух в човешка форма по малкия пламък над главата му. За да развалите магията направена ви от някое от тези същества, трябва да го накарате да погледне в неподвижна вода. Когато то види отражението си, магията и илюзията ще бъдат разрушени, както и ако чуе кучешки лай. Ако обаче духът е над 1000 години, тези методи няма да помогнат. Достигналите тази възраст лисичи духове вече не са ръждиви на цвят, а бели или златисти и имат девет опашки. Освен това рядко си правят труда да погаждат номера на хората. Лисичите духове са майстори на измамите и илюзиите. Ако поискат да откраднат нещо, нищо не може да ги спре. Мерките за сигурност и разстоянията не са препядствие за тях. Въпреки, че не са изцяло негативни, може и да съжалявате, ако ги призовете за помощ. Резултатът от заклинанието трябва да удовлетворява по някакъв начин лисичия дух или той ще промени магическата енергия така, че да не получите точно това, което искате. Според китайските поверия лисичите духове носят лош късмет и нещастия, когато хората ги раздразнят или безпокоят. В магията помагат при заклинания с цел измама или потайни дейности. Тези елементали са лукави, така че бъдете много внимателни.

ГНОМИ-различни по външности, ранообразни по вид, но няма по-високиот 30 см. Обикновено приемат външния облик на културата, в която живеят. По-възрастните имат дълга брада, а омъжените жени носят забрадка. Живеят по няколкостотин години, рядко са злонамерени или опасно, но ако мястото където живеят бъде нападнато или разрушено, те ще си отмъстят. Изграждат домовете си в слабо осветени гори или в корените на големи дървета. Живеят в хармония с природата, работливи и добри са, грижат се за всички растения и животни наоколо. Мъжете носят туника, клин, цветни чорапи, обувки с извити върхове и червена островърха шапка. Жените са облечени с блуза, дълга пола и престилка, носят цветни чорапи, обувки с извити върхове. Гномите създават магическа енергия като танцуват и предсказват бъдещето, страхотни природолечители са и могат да предизвикат промени в одушевени и неодушевени предмети. В магията помагат за за лекуване, промени, възбуждане на магическа енергия, разбиране на вселенските енергийни модели и начините на тяхното използване, за гадаене.

ГОБЛИНИ-неприятни, пакостливи създания. Другите елементали ги отбягват заради склонността им да вършат злини и коварства, не се погаждат дори и с другите отрицателни елементали. Обикновено хората ги виждат само като тъмно петно, излъчващо лоша енергия. Най-силни и активни са нощем, замислят кошмари или пълнят къщата с лош късмет. Не се препоръчва използването им за магически цели, не бива да се допуска присъствието им въобще.

ГРЕМЛИНИ-приличат на гоблините и гномите, обожават да вършат пакости и да развалят всякаква техника и инструменти. Най-голямата им радост е да вгорчават живота на хората. Смята се, че във всяка къща или офис живее поне по един гремлин. Работата с тях за магически цели въобще не се препоръчва!

КОБОЛДИ-ползват се със смесена репутация и това е свързано с начина, по който хората се отнасят с тях, когато са обидени и засегнати те предизвикват всякакви неразбории в къщата. В Гераминия и Финландия те са известни само като зловредни същества. Някои църкви в Финландия са имали специален екзорсист, който да гони коболдите от къщите. Ако обаче получи уважение, малко храна и подслон, обикновения коболд може да бъде много полезен. Описват ги като дребни старчета с набръчкани лица, никога не са виждани женски екземпляри. В магията могат да бъдат призовавани за късмет, за успешното осъществяване на проект, събитие или връзка.

ГОСПОДАРКАТА НА БЪЗОВОТО ДЪРВО-ако искате да я потърсите, най-доброто време за това е пролетта, когато бъзът цъфти в бяло, или през есента, когато узряват черните му плодове. Този елементал обича да излиза нощем при пълнолуние. Появява се като възрастна жена в рокля с цвят на бъзова кора, черна престилка и бяла шапчица и шал. Този елементал дава на бъзовото дърво магически сили, които хората могат да използват и за бяла и за черна магия. От цветовете, кората и листата се правят мехлеми и лекарства, преди да отсечете или да откъснете част от бъзово дърво, първо поискайте позволение и предложете дар, излейте на земята, под дървото мед и мляко. Тогава клоните могат да бъдат използвани за тояга или пръчки за изписване на руни. Не използвайте бъза за светски цели. В магията се изпозлзва предимно за гадаене, сдобиване с мъдро познание за билките, научаване как най-добре да се използва магическа пръчка.

ПИКСИТА-с големина на човешка длан, но имат способността да стават по-големи и по-малки. Винаги в конфликт с феите. Имат ярочервена коса, зелени очи, чип нос и заострени уши. Обличат се в зелено. Обичат цветните градини и лехите с билки. Не биха навредили директно на хората, само им погаждат дребни номера. За да се радвате на добрата страна на характера на пикситата, ако случайно живеят наоколо, оставяйте купа с вода, в която да къпят децата си и поддържайте чисто място където да танцуват. По-добре не ги използвайте за магическа работа, защото на тях не може да се разчита.

ТРОЛИ-съществуват в разнообразни форми и размери. Често се появяват като неясни силуети. Имат дълбок буботещ глас, голяма физическа сила и не особено голяма интелигентност. Кожата и е като камък, покрит с лишеи и почти нямат врат.предпочитат да живеят в мочурищата, планините, гъстите гориили под земята, на тъмно и изолирано място. Никога не излизат на слънце през деня. В магията най-добре е да оставите тролът да се появи сам, без да го викате. Не си позволявайте да му заповядвате, защото ще ви създаде проблеми. Те са големи защитници. Могат да ви посветят в тайната на камъните, да ви научат как да работите с метал и колко важни са музиката и танцът в ритуалите, да ви покажат науката на механиката.

ВЪЗДУХ

Елементът въздух се състои от газообразни и парообразни вещества, от всичко което има невидима газообразна форма. Тук магията е в своята идейна форма. Елементът Въздух играе важна роля в човешката личност, тъй като управлява умствените процеси и менталното тяло.

Качества на елемента Въздух:
Посока-изток
Цвят-жълт
Архангел-Рафаел
Владетел на елемента-Паралда
Време-на зазоряване-6 часа, пролетта
Ниво-ментално
Сетиво-обоняние
Свойство-горещ и влажен
Животно на силата на Светлината-сокол, грифон
Животно на силата на Тъмнината-гарван, пчели
Таттва-Ваю, син кръг
Боя в таро-жезли
Кабалистичен свят-Йецира, Свтът на формирането
Символи-небе, вятър, бриз, облаци, дъхът, вибрациите
Астрологични знаци-Близнаци, везни, Водолей
Магически пособия-жезъл, скиптър, благовония, съзидателна визуализация

Използва се постигане на успехи в бизнеса, правни проблеми, пътуване, сдобиване с информация и познания, логика, писане, предсказание, творчески способности, лекуване на болести на нервната система, растеж на растенията, намиране на изгубени предмети.

Елементални духове:

ФЕИ НА ВЪЗДУХА-живеят високо в планините или в откритите пространства на пустините, където въздушния елемент разполага със свобода на движението. Те са много бледи, почти безцветни. Живеят по единично или на малки групи. Никоя от феите не би установила контакт с хората по свое желание. В магията помагат за свобода, пътуване и бързи промени в живота.
АРАБСКИ БУРАК-това необикновено създание има тяло на млечнобял кон, човешка глава и опашка на паун. Образът му е открит върху древни персийски миниатюри. С един скок той можел да се скрие от погледа. В магията помага за придвижване от едно ниво на Отвъдното към друго по време на медитация или транс.
АРАБСКИ РУХК-огромна птица, когато литнел закривал слънцето с крилете си. Хранел малките си със слонове. Едно негово яйце било колкото 148 кокоши яйца и имало овала на купола на джамия. Според едни легендите Рухк никога не кацал на земята освен на планината Каф, а според други птицата живеела на отдалечени места, най-вече на острови в Индийския океан и летялдо Африка, Индия и Арабския полуостров за лов. В магията се използва за защита.
ГАРГОЙЛИ-могъщи защитници, но магът трябва да внимава как работи с тях. Способни са да разкриват истинските мотиви на човешките същества, при злоупотреба от страна на мага те ще върнат отрицателна енергия към него. Често пазят портите към измерението на Отвъдното. Те имат способност да изсмукват негативната енергия и влияния, трансформират погълнатата енергия и я връщат обратно в психичната атмосфера. В магията помагат за развиване на психичните възможности, за защита, изследване на минали животи, спътници в астралните пътувания и медитация.
ГАРУДА-с човешко тяло и крайници, но с и криле на гигантски орел. Тялото му е златисто, крилете-червени, а лицето-бяло. Геруда е враг на всички змии. Умее да долавя присъствието на всяко зло създание, намира и наказва хора, които вършат злини. В магията помага за справяне с радикални промени в живота, за изцеление и заккрилаот врагове.
ГРИФОН-полуптица, полубозайник, има крила, горна част, предни крака и глава на орел и задна част-задни лапи,опашка и уши на лъв. Има златист клюн и златисти крака с черни нокти. Той е 8 пъти по-голям от лъваи притежава силата на сто орела. Грифонът има много остър слух и зрение. Улавя всичко отровно или наситено с негативна енегия. Пазител е на портата към духовното просветление, заради което често е изобразяван до Дървото на живота. В магията помага за поставяне на ново начало, за постигане на духовно просветление, овладяване на тъмната страна.
ХАРПИИ-големи хищни птици, имат тяло и криле на лешояд, нокти на орел, но глава и лице на жена. Винаги издават зловонна миризма при появата си. Издават пронизителни получовешки крясъци, докато се носят на огромните си криле. Могат да стават видими или невидими по свое желание. Натоварени са със задачата да наказват онзи, който нарушава духовните закони.магическата работа с тези създания не се препоръчва. Техните енергии са изключително трудни за контролиране.
ДЖИНОВЕ-описвани са като грозни демони със свръхестествени сили. Сътворени са от бездимен огън още преди появата на хората. Смята се, че принадлежат към четири раси-земна, въздушна, огнена и водна. Във всяка от тези раси те живеят разделени на седем племена, всяко от тях има цар, който го управлява, и който на свой ред е управляван от ангел. Джиновете наказват хората за всичко, с което са им навредили, пък било то и неволно. Някои арабски ръкописи твърдят, че част от джиновете са приели исляма, докато други не са. Макар и невидими, джиновете могат да бъдат призовавани и използвани от магове. Цар Соломон е имал пръстен, с помощта на който викал джиновете по време на битка и за построяването на специални сгради. Джиновете имат тела, подобни на човешките. Нуждаят се от храна, женят се, раждат деца. Те не са безсмъртни, въпреки че живеят векове. Имат домове по целия свят, където да живеят, когато  дойдат на това ниво на съществуване. Понякога това са древни руини, гробища или други пусти места. Основните им домове обаче са в Ирем Зат ал Имад на друго ниво на реалността. Самоят Ирем съществува в Руб ал Кхали, Пустотата между световете. За да отиде в Ирем, специално обученият маг трябва да навлезе в изменено състояние на съзнанието, където установява връзка и контрол над джина, посредством магията си. Когато го пороби магът може да обвърже джина с физически предмет, като бижу или лампата за която се разказва в “1001 нощ“. Докато е поробен или контролиран от мага, джинът трябва да изпълнява всичко, което той му нареди. Магът трябва да подхожда с уважение и предпазливост и то трябва да е специално обучен за това. Джинът изпълнява всяко желание-добро и зло.
ПЕГАС-в някои текстове има намеци, че това е преродената Аганипа. Той е крилат бял кон, смятан за мъдър, красив и внимателен. В магията може да се използва за астрални пътувания, вдъхновение, красноречие, пътуване до Отвъдното с цел учене, трансформиране на злото в добро, сдобиване с поетично вдъхновение.
СЛЕЙПНИР-осмокрак кон в облакосив цвят с еленови рога. В магията се използва за осъществяване на астрален контакт с починали любими хора и древни предци, както и за всяко пътуване до Подземния свят.
СИЛФИДИ И ЗЕФИРИ-силфидите са нежни женски създания, които се носят по ветровете и се премятат през тях като балончета. Те ся изящни и щастливи стига да няма буря.тогава се превръщат в зли, разчорлени създания с разрушителна природа. Зефирите са мъжки духове, които управляват ветровете. Обикновено яздят въздушните течения, смеят се и играят. Също като нежните Силфиди, когато се завихри буря Зефирите променят външността и нрава си. В магията помагат за раздвижване на нещата в живота ви, предизвикване на промени.
БЕЛИЯТ ОРЕЛ НА ЗЕВС-красив, гигантски бял орел с блестящи пера. Лесно преминавала от един план на съществуване в друг, еднакво добре общувала с божества и човеци по телепатия. В магията спомага за телепатия, минаване от един план на съществуване в друг по време на медитация, контактуване с напътстващи духове.
КРИЛАТАТА ЗМИЯ-древноегипедското изкуство ги изобразява или с две или с четири крила. Някои наподобяват крилата на прилеп, докато други имат оперението на птица. Те са пазители на тамяновите дървета. На арабски думите за змия, живот и учение са свързани. В магията се призовават за закрила, усвояване на свещени духовни учения, сдобиване с древни знания, чрез медитация или пътуване до Отвъдното.

ВОДА

Този елемент има течна форма. Много древни култури са считали Водата за най-силния от всички елементи. Капка по капка, тя пробива камъка. В своята обичайна форма водата използва деликатно постоянство вместо груба сила. Тя може да придава нова форма на онова, което я зобикаля, без да го разрушава. В огромни количества обаче, този елемент е способен на пълно унищожение.

Качествата на елемента Вода:
Посока-запад
Цвят-син
Архангел-Габриел
Владетел на елемента-Никса (Некса)
Време-залез слънце (6 часа вечерта), есен
Ниво-астрално
Сетиво-студен и влажен
Животно на силата на Светлината-сьомга, делфин
Животно на силата на Тъмнината-свиня, глиган
Таттва-Апас, сребърен полумесец или лилав полукръг
Боя в таро-чаши
Свят в кабала-Брия, Творческия свят
Символи-езера, реки, океани, кладенци, извори, басейни, дъжд, мъгла.
Адтрологични знаци-рак, скорпион, риби
Магически пособия-бокал, вода, огледала и метално гърне

Използва се за постигане на промяна, за гадаене, любов, лекарства, растения, изцеление на емоциите, интуиция, общуване с духове, пречистване, препрограмиране на подсъзнанието, удоволствие, брак, сънища, приятелства, развиване на психичните способности.

Елементални духове на Водата:

БУНИПИ-тези странни водни създания се срещат само в Австралия. Въпреки, че има различни видове, всички те живеят в блатата и мочурищата из цялата страна. Трудно могат да бъдат видени, но легендите твърдят, че стъпалата имса обърнати назад. По време на суша, спят зимен сън, дълбоко в калта.в магията се призовават за дъжд.
КАППА-този воден елементал се среща само в реките, езерата и моретата на Япония. Прилича на мъжка маймуна без козина, има ръстта на дете, а на гърба си-черупка на костенурка. Кожата му е със зеленикав оттенък, пръстите на краката-с нокти и ципи, очите са кръгли, носът-като клюн. На темето си има кръгла вдлъбнатина, която съдържа вода, тази вода дава възможност на Каппа да пътува по сушата. Около него се носи постоянна миризма на гниеща риба. Той замъква жертвите си във водата и я изяжда отвътре навън. Можете да му избягате като му се поклоните. Като ви отвърне, водата изтича от вдлъбнатината на главата му и той остава без силата си докато не я напълни пак. Въпреки, че е много опасен, Каппа ще научи онези, които успеят да го изиграят, на изкуството да наместват кости. Не се препоръчва магическата работа с него, освен ако магът не е минал висша форма на обучение за работа с тези създания. В този случай Каппа се използва за лечение.
ЕЗЕРНИ ДЕВИЦИ-те обожават да стоят на брега на своя дом и да решат дългите си златисти коси. Като представители на семейството на русалките, те понякога се омъжват за човешки същества по собствена воля. В магията помагат за лечение и изучаване на лекарствата.
ЛОРЕЛАЙ-този воден елементал се нарича още немска русалка. Имат рибя опашка, обичат да стоят на брега или по камъните на река Рейн, да решат косите си и да пеят песни, които омайвали рибарите и ги водели към смъртта. Тези елементали са познати като пазители на магическите съкровища. Те пазят и древното познание и сила, което се поглъща и използва от човешкото подсъзнание. В магията помагат за научаване на магически тайни.
РУСАЛКИ-русалките мъжки и женски до кръста имат човешка форма, а от кръста надолу-раздвоена рибя опашка, но без гръбна перка. Пръстите им обикновено са с ципи. Въпреки че те са красиви, това не е типична човешка красота, а по-скоро студено привличане. Могат да свалят опашката си и да ходят по брега. Имат свой език, но говорят и много други, които са научили по време на пътуванията си. Притежават силни свръхестествени сили и способността да предсказват. Не са дружелюбни към хората. В магията помагат за предсказания, вдъхновение, защита и развиване на психичните способности.
НАГИ-магически създания, полузмия-получовек, свързани и с водата, и със сушата. Женският представител на този елементал се нарича нагини. Някои от сухоземните наги не са приятелски настроени към хората, а онези, които обитават подводни леговища, владеят магията и предпочитат да поддържат неутралитет. Ако отправите искрена молба за помощ, може и да я получите. Имат голяма власт над водата и могат да предизвикват и негативни и позитивни събития. Могат не само да викат или прогонват дъжда, а и влияят на благосъстоянието. На гърлото или на челото си всеки нага носи скъпоценен камък, от които идват свръхестетвените му способности. Нагите са паители и на физическите, и на духовните богатства. В магията помагат за търсене на богатствата на духовното познание, разбиране за посоката на личната духовна пътека.
НАРЕИДИ-красиви и суетни нимфи. В магията помагат за щастие и балансиране на емоциите.
ДЕВЕТТЕ ДЪЩЕРИ НА РАН-гигантки, мъртвешко бледи с лошия нрав на майка си. Работата с тях в магията не се препоръчва, защото те са много непредсказуеми и злонамерени.
НИМФИ-има водни и горски нимфи, но дори и тези, които обитават горите са свързани с водата. Наядите са нимфи на сладководните потоци и езера. Кренеите и пегеите властват над изворите, потайните лимнади управляват застоялите води. Ореадите обитават пещери и планини. Дриадите властвали над горите, докато хамадриадите пазят определени дървета. Напеите, аулониадите, хилеореите и алсеидите са свързани с горичките и долините. В магията помагат за лекуване, предсказание, градинарство, лечение с билки.
МОРСКИ ЛЪВ-не е животно (тюлен), което днес познаваме като “морски лъв”. Това е лъв, който живее в морето. Той има грива, глава и предница на лъв, но сребристата опашка на голяма риба. Предните лапи са с ципи и остри нокти. Морските лъвове се движат на групи. В магията помагат за защита от хора, които играят зложелателни мисловни игрички, но са опасни.
СЕЛКИ-според легендите всяка 9-та нощ селките излизат от океана, за да танцуват на плажа. Селките носят своите тюленски кожи само, за да се придвижват и имат човешки облик.според поверията те живеят в подводни градове. Отмъщават на ловците на тюлени, като предизвикват урагани и потапят корабите им. Много са красиви. Понякога мъжките излизат на брега да ухажват представителки на човешкия род, но никога не остават с тях. В магията спомагат за предизвикване на морски бури.
ТРИТОНИ-от кръста нагоре имат човешка форма, макар да не са красиви като обикновените мъжки русалки, също имат раздвоена рибя опашка. Ципестите им пръсти завършват с остри нокти. Дори човешката част от тялото е покрита с малки сребристи люспи. Сплетените им коси има тъмносин или синьо-зелен цвят. В магическата работа не се препоръчва сътрудничество със синовете тритони. Бащата тритон-за предсказване, успокояване на емоциите.
УНДИНИ-те обитават всякаква водна форма, с изключение на океаните. Стигат от човешки размери до много малки. Макар да имат люспи, ципести ръце и крака,унидините приличат на хората. В магията помагат за контролиране на емоциите.
ВОДНИ ФЕИ-те са едно от най-дребните представители на Малкия народ. Прекарват целия си живот в грижа за водните растения. Децата им имат рибни опашки и трябва да останат във водата докато съзреят. Като възрастни водните феи приличат на мънички човеци, големи колкото водно конче. Въпреки, че притежават лечебни познания, водните феи не са склонни да общуват с хората. Но ако ги призовете могат да ви помогнат за лечение.

ДУХ
Това е петият елемент. Произтича от баланса на останалите четири. Той се намира в центъра на тези елементи. Съответства на центъра на магическия кръг, където често се разполага олтарът. Той е чист етер. Първичната материя, жизнената, съзидателната енергия.

Какчества на елемента на Духа:
Посока-център или по право нагоре
Цвят-традиционно е приета комбинацията от черно и бяло. Смесица от всички цветове или ослепително бяло.
Архангел-Метатрон
Владетел на елемента-Богът и Богинята
Време-време, което “не е време”
План-отвъд разбирането
Сетиво-няма
Свойство-няма
Животно на силата на Светлината-бял дракон
Животно на силата на Тъмнината-черен дракон
Таттва-овал с яйцевидна форма и заострени краища, символизиращ Акаша
Боя в таро-няма
Свят в Кабала-Айн, Непознаваемият духовен свят
Символи-спиралата, безкрайността, космосът, божества
Астрологични знаци-няма
Магически пособия-обозначеният магически кръг

Използва се за намиране на своя път в живота, разбиране на кармичните пътища, просветление, духовно развитие, свързване с Върховната сила зад божествата, постигане на състояние на съвършено сливане на всички елементи.

Елементите на Духа АНГЕЛИ И АРХАНГЕЛИ:

АДНАХИЕЛ-ангелът на ноември, управляващ знака Стрелец.
АМБРИЕЛ-ангелът на май, управляващ Близнаци
АСМОДЕЛ-ангелът на април, управляващ Телец. В книгите на коптски и Кабала това създание е наречено демон на наказанието.
АЗРАЕЛ-въпреки че не споменават в Корана, в ислямските писания е познат като Ангела на смъртта.
БАРАКИЕЛ-ангелът на февруари, управляващ светкавиците и успеха в игри на късмета. Управлява също Юпитер и Скорпион.
БАРБИЕЛ-ангелът на октомври. Според традицията той служи в Подземния свят като един от Седемте избиратели.
ВЕРКИЕЛ-ангелът на юли и знакът на Лъв.
ГАБРИЕЛ-един от двамата най-висши архангели. Управлява Луна, Запад и Водата. Наричан от арабите Джибрил(разкрил Корана на Мохамед), той е ангелът на виденията, магията, астарлните пътувания, гадаенето на кристална топка, билколечението, милосърдието, истината и надеждата.
ИСРАФИЛ-въпреки че не е споменат в Корана, това е ислямски архангел. Неговата единствена цел е да надуе тръбата, която ще събуди всички мъртви, когато дойде краят на света.
КАМАЕЛ-владетел на Сатурн, ангелът на сълзите и самотата, както и на умереността.
МЕТАТРОН-познат като Великия учител, този ангел управлява Центъра, или елемента на Духа. Според Кабала той е първият от десетте архангела на света Брия от Дървото на Живота. 
МИХАЕЛ-смятан за най-великия от всички ангели и архангели в християнските, юдейските и ислямските писания. Управител на елемента Огън, посоката юг и знака Меркурий. Помага за откриване на истината, добиване на познания и във философията.
МУРИЕЛ-ангелът на юни и знака Рак.
РАФАЕЛ-ангелът на Слънцето. Владее над въздуха и посока изток. Ангел на изцелението, хармонията, просперитета, успеха, честта и свързването с вашия ангел хранител.
РАЦИЕЛ-наричан Принца на познанието за скритите и прикритите неща, той е архангелът на озарението, напътствието и съдбата.
САММАЕЛ-наричан Принца на демоните и маговете, както и Ангела на смъртта, той е смятан и за добър, и за лош. Владее над смъртта, изкушението, наказанието и възмездието.
СИНДАЛФОН-братът близнак на Метатрон, владеещ божествената песен, той е ангелът на молитвите, виденията за вашия ангел хранител, дава заземяване, напътствие, защита.
ХАМАЛИЕЛ-ангелът на август и Дева.
ХАНИЕЛ-ангелът на Венера, декември и Козирог. Помага за побеждаване над злото. Ангел на любовта, красотата, съзидателността и цялата природа.
ХАРУТ И МАРУТ-два паднали ангела, за които споменава Коранът. Учители по магия.
ЦАДКИЕЛ-управител на Юпитер и един от пазителите на посоката изток, той властва над духовната любов, учението на вътрешно ниво и късмета.
ЦАФИЕЛ-един от ангелите на Луната
ЦАФКИЕЛ-ангелът на Сатурн, който служи за връзка със силите на кармата.управлява духовното развитие, преодоляването на страданието и промяната на кармата.
УРИЕЛ ИЛИ АУРИЕЛ-познат като Архангела на спасението, той властва над елемента Земя и север. Арабите го наричат Исрафил. Управлява преподаването.прозрението, стабилността, издръжливостта и духовното познание.

По материали, намерени в Интернет, събрани и систематизирани от Аида Марковска

Клуб „Рейки в Пловдив“ www.reikimagic.org