Йога – начин на живот

Сподели

Думата „Йога“ е санскритски термин, който идва от коренът „YUJ“ и означава съюз, свързване, обединяване.

Думата „Йога“ е санскритски термин, който идва от коренът „YUJ“ и означава съюз, свързване, обединяване.

Йога има древна история и многобройни традиции, чието богатство и разнообразие привлича хора с всякакви интереси и темперамент. От хилядолетия човекът се стреми да запази здравето и младостта си възможно най-дълго. Уникалната система за физическо и психично здраве и дълголетие – Йога, прави това възможно. Йога е начин на мислене, начин на живот, и първата стъпка е овладяването на физическите пози – асаните.

Асаните се практикуват най-добре сутрин, но могат да се изпълняват и по друго време според вашите възможности. Въздействията на тези пози,са многобройни: поддържане на еластична мускулатура, гъвкави и стабилни стави, изчистване на токсините от организма, регулиране и контрол на хормоналните секреции, въздействие върху вътрешните органи, чрез което се подобрява тяхната функция. Асаните спомагат за правилно протичане на жизнената енергия – прана, през каналите, наречени надита. Сковаността на тялото се дължи на блокиране на праната и в последствие на натрупване на токсини. Когато праната възобнови своя нормален ход, токсините се премахват.

Една от главните цели на йога е пробуждането на кундалини шакти – еволюционната енергия в човека.

Практикуването на асани стимулира чакрите (психичните центрове), разпределяйки генерираната енергия кундалини из цялото тяло.

В днешно време човек рядко се радва на съвършено здраве и жизненост след годините на детството. Приемаме телата си за даденост и без да се замисляме, злоупотребяваме с тях.

Когато телата ни възнегодуват, вземаме лекарства, заглушаваме сигнала за надвиснала опасност и продължаваме да увреждаме естествените си оздравителни способности. Ако с помощта на Йога накараме тези естествени системи отново да заработят в равновесие, можем до голяма степен да възстановим доброто си здраве, дори и след години нездравословен живот, довели до познатите на всички ни оплаквания от стрес, умора, пренапрежение, безсъние, ревматизъм и т.н.

Много от болестите и оплакванията ни от липса на жизненост се дължат на дългата изтощителна експлоатация на организма, поради неизползване и недостатъчно стимулиране на жизнените функции. Сега всички, които се занимават с човешкото здраве, изтъкват необходимостта от физически упражнения, сред които йогийската практика заема особено място.

Йога е начин на живот, който контролира ума и тялото и улеснява съюза между физически, умствени и духовни ползи.