В ритъма на барабана

Сподели

Композиторът Мартин Иванов е директор на Института за съвременно изкуство и терапия „Libera”.

В института е разработена първа по рода си програма – „Ритмология”, изградена въз основа на изследване на електромагнитните вълни, излъчвани от човешкото тяло при свирене с ударни инструменти. Представител на редакцията разговаря с Мартин Иванов непосредствено след ръководеното от него музикално преживяване от участниците в семинара на Духовна академия „Мадара” преди няколко дни.

Въпрос: Вие поведохте тридесет човека без предварителна подготовка и квалификация в едно духовно приключение и  провокирахте в нас неподозирани музикални способности по  много забавен и приятен начин. Предизвикахте широки усмивки, искрено удоволствие и импулсивна радост. Бихте ли казали нещо повече за ритмологията?

М.Иванов: За ритмологията може да се говори много, защото темата е обширна. Това, което се случи при вас не е нито концерт, нито друго перкусиално изпълнение. Това е събитие, създало спонтанна музика, изпълнена от вашата група. По този развлекателен начин винаги се проявява креативност и определено емоционално усъвършенстване. Ритмологията или науката за ритмите е в основата на това, което правим в нашия институт. Този експеримент е първи в България и няма аналог в света, макар да сме заложили и на  методи, използвани в шаманизма от древността до наши дни. Правени са изследвания и има безспорни доказателства, че при свирене с барабани се постига физическо оздравяване, повишаване на имунитета, освобождаване от напрежението и стреса. Има определен успех и при лечението на хора, засегнати от аутизъм и Алцхаймер, при наркомании, алкохолизъм и дориуспешно справяне с емоционалната неуравновесеност при затворниците. Свиренето на барабани показва и положителни резултати при стабилизиране и лечение на болни от хипертония, асма, мигрена, парализи, артрити и много други.

Въпрос: Направи ми впечатление, че ние като участници в това музикално събитие много бързо навлязохме в ритъм. Мога ли да направя връзка с възприетия в армията ритуал, барабанчикът да върви пред строя и да определя ритъма на войнишкия ход  в  пехотата?

М.Иванов: Да, това е точно така. Едновременно с ритъма на барабаните хората се обединяват, научават се да  комуникират, да се съобразяват с другите в името  на определена цел  в колектива. Ние, хората,  се подчиняваме на природните ритми и ако не го правим изпадаме в дисхармония. Усещайки ритъма на барабаните ние се включваме в пулса на живота.  Научно е доказано, че свиренето на барабани променя моделите на мозъчните вълни, а това от своя страна намалява стреса и зарежда с енергия.

Желаем успех на Мартин Иванов и до нови срещи!

http://rhythmologies.wordpress.com/