Терапия с цветни есенции на д-р Едуард Бах

Сподели

Днес все повече хора се обръщат към различни алтернативни и холистични терапии за възстановяване на своето здраве. Такава е и терапията на д-р Едуард Бах.

Тя въздейства върху нашето емоционално състояние, помага ни да намерим отново вътрешния си център, да бъдем търпеливи и спокойни, да живеем в настоящето и да изпитваме радостта на всеки миг, да имаме вяра в бъдещето и смелост пред трудностите и „…тогава болестта се стопява като сняг на слънце” – д-р Едуард Бах.

Терапията с цветни есенции е създадена през 30 години на ХХ-ти век в Англия от д-р Едуард Бах. Известен лекар, бактериолог и хомеопат той бил отдаден на работата и пациентите си. Помагал им и преживявал с тях неудобствата и болката на болестта. Скоро забелязал, че едно и също лечение действа по различен начин върху пациенти с едни и същи заболявания, а други пациенти, които са близки по характер реагират еднакво на лечението, дори да става въпрос за различни заболявания. Д-р Бах разбрал, че личността на пациента е по-важна от лечението, че трябва да се лекува човека, а не болестта. Но лечебния процес често бил болезнен и имал само временни резултати. Д-р Бах силно вярвал, че истинското лечение не е в лабораториите, а сред Природата и затова изоставил медицинската си практика, за да търси навън сред горите и поляните истинските лечители – цветя и дървета. Няколко години той изучавал и изследвал различни растения, храсти и дървета, за да ги подреди в система от 38 цветни есенции. Те въздействат нежно и финно върху нашето емоциионално състояние, за да можем ние отново да постигнем хармония като единно цяло – дух, душа и тяло. За д-р Бах „болестта не е наказание или жестокост, а просто средство с което душата ни показва нашите грешки и ни предпазва от по-големи беди, за да ни върне към истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме.”

За кого са цветните есенции?

Есенциите на д-р Бах са напълно безопасни за всяка възраст – новородено, бременни, деца и възрастни. Есенциите са подходящи и за нашите домашни любимци и растения. Те могат да се използват спокойно в домашни условия. С тях се въздейства бързо върху емоционални състояния като страх, нетърпение, тревога, безпокойство, тъга, отчаяние, самота и по-бавно при физически заболявания. Терапията с цветни есенции може да се съчетава добре с други терапии, включително класическа медицина.

Как да определим своите есенции?

За да определите своите есенции трябва да сте добре запознат с характеристиките на цветята. Можете сами да определите подходящите за вас есенции, но винаги остава съмнението, дали съм достатъчно честен пред себе си. Може да потърсите тест, за определяне на емоционалното ви състояние или да се доверите на бахов терапевт. Баховият терапевт е човек, запознат с цветните есенции, системата и различните групи цветя за съответните емоционални състояния. След разговор, той ще подбере подходящите за вас цветни есенции и ще приготви вашата уникална комбинация. Лечението с тази терапия не е еднократен акт, а процес на освобождаване от стари емоции и модели, за да можем отново да се радваме и да изживяваме пълнотата на всеки следващ ден.