Тайната на здравите очи

Сподели

“Вижда онзи, който има очи. Блажени сте в това, което виждате със своето съзнание.” Петър Дънов

“Окото, което наричат “прозорец на душата”, е главното средство чрез, което главният разум може най-цялостно и пълно да оцени красотата на целия свят.” Леонардо да Винчи

Казвам се Магдалена и искам да споделя моя опит за лечение на очи.

В стремежа си да подобря зрението си (късогледство и астигматизъм) започнах да се интересувам от различни програми за оздравяване на очите. При комбинирането им успях да премахна астигматизма си още в началото на упражненията и паралелно с това започнаха да намаляват и диоптрите ми. При проведена консултация с очен лекар това беше  потвърдено. Упражненията правих всеки ден по три пъти – сутрин, обед и привечер, като ми отнемаха не повече от 10-15 минути на сеанс. В началото имах леко главоболие, тъй като спрях да използвам очилата, а и от самото раздвижване на очните мускули в началото имах болки, правейки упражненията. Гледах малко телевизия, не повече от час, два на ден. Подобрението настъпи още след първата седмица и половина. Голяма роля имаше автохипнозата, утвържденията, визуализацията и положителната нагласа по време на всички техники.

Систематизирах всичко, което съм използвала през това време и което даде резултат при мен. Акцентирах и върху причините за проблемите с очи според различните автори.

1. Учителят  Петър Дънов

Чрез очите ние приемаме висшите енергии на природата, които действат върху нас. Те подхранват благородните чувства у човека.  Когато очите на хората са отворени, Божията Любов внася в тях мир и радост, а когато са затворени, тя внася в тях смущения и скръб.

Човек мисли не само чрез мозъка си, но и чрез очите си. Човешкият Дух, който изучава всичко в пълнота, влиза в самия човек и се изявява чрез очите, като мисъл, като път към Истината. Очите трябва да бъдат израз на Истината. Ако Духът ти влезе в окото и чрез него вижда разумността и красотата в живота, ти си човек на Истината, твоите очи мислят правилно, казва Учителя. Когато има пълна хармония между сърцето, ума и волята на човека, тогава окото е здраво.

Ако очите ви са отслабнали, молете се, докато ви се усилят. Произнасяйки съзнателно думите: ”Благодаря ти, Господи, за очите, които си ми дал, да виждам красотата в света. Господи, отвори очите ми!”, човек опитва силата, която се крие в тях.

Учителят ни съветва също: да храним очите си с красиви образи – хубави книги, художествени картини, които остават в съзнанието ни и допринасят за развитието на ума; да владеем очите си, като търсим доброто във всеки човек и там да спираме погледа си, а не да упражняваме очите си в търсене недостатъците на хората; да се научим от децата или да си припомним, как сме искали като деца всичко да разберем и научим и сме напрягали ума си и така сме имали по-силно зрение. Възрастният, казва Дънов, не се интересува много от външния свят, той се вглъбява в себе си, мисли за един далечен свят, поради което обективният ум отслабва.

Тревогите, безпокойствата, пресилената умствена дейност също стават причина за отслабване на зрението. Когато човек се тревожи много, тревогата произвежда най-напред сътресение на стомашната жлеза, оттам се предава на дробовете, след това на мозъка, а от него на очния нерв. Така човек започва постепенно  да губи зрението си. За да го възстанови, човек трябва да започне по обратен ред да възстановява нормалното състояние на органите си: първо на мозъка, после на дробовете и най-после на стомаха. После трябва да намери причината, която е произвела сътресението и тя да се премахне.

Причините за отслабване на очите ви се дължи на това, че или вие сте вложили някаква отрицателна мисъл в ума си, която влияе върху очния нерв или чрез внушение сте възприели тази слабост на очите от други хора. Каквато и да е причината, работете по обратен ред на внушението, под което сте се намирали, за да се освободите от него.

Ако човек не вярва на очите си, те постепенно отслабват.

За да бъдете здрави очите ви трябва да бъдат чисти, ясни, а погледа мек, да се храните малко и да дъвчете храната си добре.

Човек трябва да възпитава волята си да вижда само ония неща, които му причиняват добро, а ония, които му причиняват зло, съзнателно да отблъсква.

Христос казва: ”Ако окото ти е чисто, цялото ти тяло чисто ще бъде.”

Учителят ни учи да пазим очите си като никога не ги натискаме, да не ги движим нито много бързо, нито много бавно, да развиваме едновременно вътрешно и външно виждане, т.е да виждаме нещата физически (формата им), духовно (по съдържание) и умствено (техния смисъл). Той казва,че човек трябва да има ясна представа за идеите, които проникват в ума му. За да имаш силен поглед, трябва да владееш не само едно нещо, но много неща, не само в даден случай, но всякога, не само на близко разстояние, но и надалеч.Човек, усилвайки външното си зрение,усилва и вътрешното си зрение.

Той дава следните съвети за подобряване –да се движат повече очите, а не главата и вратът. Когато Слънцето изгрява, точно когато се е показало , да се гледа 2-3 минути, не повече. Да се движат очите сутрин след сън нагоре, надолу, надясно, наляво бавно и спокойно, след това да се фокусира погледът върху някой предмет и да се задържи по възможност по – дълго така, без да се мига.  Да се изплакват нежно с топла вода, за подобряване на кръвоснабдяването. 
За подобрение на зрението да се мисли така: “ Ще се отворят, ще оздравеят очите ми, утре много добре ще виждам, ще бъда много добре.”

Учителя ни съветва да правим следните упражнения за подобрение на зрението:
1.  Изходно положение: очите гледат хоризонтално напред
А/ движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти
Б/ движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти
В/ движение на очите – надясно– наляво – надясно – 10 пъти

2.Изходно положение: главата изправена, очите гледат надолу-централно
А/ движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти
Б/ движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти
В/ движение на очите – наляво – надясно – наляво – 10 пъти
3.Изходно положение: главата изправена, очите гледат нагоре-централно
А/ движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти
Б/ движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти
В/ движение на очите – наляво – надясно – наляво – 10 пъти

4. Изходно положение: очите гледат хоризонтално напред
Нагоре-централно   –  хоризонтално-централно – 10 пъти
Надолу-централно   –  хоризонтално-централно – 10 пъти
Нагоре-надолу – 10 пъти
Горе-ляво  – хоризонтално-ляво  – 10 пъти
Долу-ляво  – хоризонтално –ляво  – 10 пъти
Горе-ляво  – долу-ляво  – 10 пъти
Горе-дясно  – хоризонтално-дясно – 10 пъти 
Долу-дясно  – хоризонтално –дясно  – 10 пъти
Горе-дясно  – долу-дясно  – 10 пъти

10 дни почивка
10 дни упражнения
10 дни почивка

2. Йога за очите

Преди упражненията да се напръскат очите със студена вода няколко пъти. Със събраната в длани вода да се плискат отворените очи  до 12 пъти.След това се налива студена солена вода в чист съд, в който може да потопите лицето си.  Задържа се за кратко време лицето във водата със затворени очи. Потапянето се повтаря три-четири пъти и след време се държат очите  отворени в студената вода за една-две минути.

По време на упражненията се поддържат главата и гръбначния стълб изправени:

-използване на дланите:сяда се със затворени очи и се правят дълбоки вдишвания, за да се отпусне тялото напълно. Разтриват се дланите на ръцете енергично, докато се затоплят и се поставят внимателно върху клепачите .Почувствайте как топлината на дланите се предава върху очите и как очните мускули се отпускат. Очите се потапят в успокоителна тъмнина.  Отново разтрийте дланите и повторете процеса поне три пъти.

мигане:сяда се удобно с отворени очи. Мигайте около 10 пъти много бързо. Затварят се очите  за 20 секунди. Бавно се насочва вниманието върху дишането. (повтаря се 5 пъти.)

– кръгове с очи: сяда се  с изпънати крака пред тялото. Поставя се лявата ръка на лявото коляно.Задържа се десният юмрук над дясното коляно, с палеца насочен нагоре,лакътят – изпънат. Сега, задържайки главата неподвижна, фокусирате поглед върху палеца.Правите кръг с палеца, държейки лакътя изпънат. Повтаря се това упражнение по пет пъти в посока на часовниковата стрелка и в посока, обратна на часовниковата стрелка. Повтаря се процесът с левия палец.Вдишва се, докато се изпълнява дъгата на кръга в посока нагоре. Издишва се, докато се изпълнява дъга в посока надолу.

-гледане на върха на носа:сяда се в поза с кръстосани крака. Повдига се дясната ръка изправена точно пред носа и се  свива в юмрук  с палеца, сочещ нагоре. Фокусират се двете очи върху върха на палеца. Свива се ръката и постепенно се приближава палецът до върха на носа, като през цялото време очите са фокусирани върху върха на палеца.  Продължавайки да гледате върха на палеца, постепенно изправете ръката. Това представлява един кръг. Правят се най-малко пет такива кръга. При вдишване се приближава палецът към върха на носа. Задържа се въздухът, докато палецът е на върха на носа. Издишва се, докато ръката се изправи.

-близко и далечно гледане:застава се пред отворен прозорец с изглед към хоризонта. Съсредоточавате се  върху върха на носа за около 5-10 секунди,след това се взирате  към хоризонта.Повтаря се от 10 до 20 пъти.Вдишва се по време на близкото гледане. Издишва се по време на далечното гледане.

-свещ: запалете свещта и я поставете така, че пламъкът да е точно на нивото на очите, когато седнете. Седнете  удобно с изправена глава и гръбнак на една ръка разстояние от свещта.Затворете очи и отпуснете цялото тяло, особено очите. След  това отворете очи и фиксирайте погледа си във върха на фитила. Пламъкът може леко да трепка, но върхът на фитила остава винаги неподвижен. Не бива да мигате и да движите очните ябълки по никакъв начин. Не се напрягайте. Вниманието ви трябва да е изцяло концентрирано върху фитила, така че да загубите усещане за тялото. Ако умът започне да се отклонява, внимателно го върнете обрат­но към практиката. Когато очите се уморят, внимателно ги затворете. Насочете вниманието си във вторичния образ на пламъка, който остава в пространството пред затворените ви очи. Ако образът се движи, наблюдавайте го и се опитайте да го стабилизирате. Когато започне да избледнява, опитайте се да го върнете отново. Когато вече не можете да задържите образ , внимателно отворете очи и пак насочете погледа си във върха на фитила. Повторете процедурата. След това отново затворете очи и се взрете във вътрешния образ. Продължете по този начин З или 4 пъти . След като завършите последния път, разтъркайте енергично дланите си и ги положете върху очите. Направете това 2 или 3 пъти, преди да отворите очи .    В началото започнете взирането само за 1 или 2 минути. Постепенно увеличете времетраенето. За общи цели 10 минути са достатъчни.

Способността да се държат очите отворени, без да се мига се  развива постепенно и с постоянство в практиката.

– дишане на златна прана: застава се в релаксираща поза,така наречена асана мъртва поза /в легнало положение,с  ръце допрени отстрани на тялото и длани,обърнати нагоре,краката са леко разтворени/  и си представяте  как цялото ви тяло диша през всяка своя клетка златна прана, която са намира навсякъде около вас и е лечебна.Започва да се усеща трептене ,бодежи или изтръпване по тялото и след като усетите,че сте заредени с тази енергия,мислено я пренасочвате към очите си в златен цвят.Задавате също и мислена заповед тази енергия да оздрави вашите очи и визуализирате себе си с идеално зрение през цялото това време.

-осмици:погледът е насочен към върха на носа и се правят хоризонтални осмици с очите .Погледът е във върха на носа, първо се прави пълен кръг с двете очи надясно,като посоката започва нагоре,настрани и надолу,  след това двете очи отново събираме във върха на носа.  Без да спираме,плавно правим цял кръг с очите наляво,отново първо нагоре,настрани и надолу, после събираме двете очи във върха на носа-това е една осмица с очите.

3.Системата за здрави очи по Норбеков

Правила:

-никога не се прави усилие да се види обекта;

-всичко,което дава почивка на мозъка,е полезно;

-временното подобрение настъпва бързо,но времето за постоянно подобрение на зрението,е различно за различните хора;

-колкото по-често и по-бързо се правят упражненията,толкова е по-бърз резултатът;

-ако едното око е по –силно от другото,да се дава  повече работа на по-слабото,така че да се обединят след това в един отбор.Закритото око трябва да е в състояние да се движи,да се отваря и мига заедно с другото око;

-след възстановяване на зрението да се продължат тренировките по няколко минути на ден;

-всяка седмица се правят различни комплекси от упражнения;

Полезни навици:

-мислено да се изпраща благодарност  към всеки орган на тялото,да се създава т.н. “вътрешна усмивка” на органите в тялото;

-да се поддържа подвижност на очите,да не се позволява погледа да “замръзва”;

-да се сменя често фокусното разстояние-отсрани,отпред и отзад;

-да се тренира периферното зрение често през деня;

-да се мига често – прави се “пърхащо” мигане при отпуснати мускули на лицето;

-редовно се прави отпускане,релакс на очите-затварят се очите и се отпускат клепачите максимално(усеща се тежест на клепачите);

-минимум 30 минути на ден да се диша свеж въздух, да се прави т.нар.“слънчев цикъл” на очите(3-5минути):

– затварят се очите,лицето е обърнато към слънцето,като не се напрягат лицевите мускули;

-покриват се очите с длани(5сек.),след това отново се махат дланите от очите(те са затворени);повтаря се 10-20 пъти.

-да се поддържа правилна стойка на тялото;

-да се прави дълбоко дишане поне 5 минути на ден;

-да се гледа смело и честно напред; да се поддържа добро настроение през целия ден; да сте вътрешно и външно усмихнати;

Упражнения по системата:

1.Близко и далече:

Залепя се малка картинка(по възможност в зелено)на стъклото на прозорец. Заставаме на разстояние 20-25сантиметра от прозореца,като картинката да е малко под нивото на очите.Гледа се картинката 3-5 секунди,след това 3-5 секунди гледаме през прозореца в далечен обект,после пак към картинката и пак към обекта.Гледа се спокойно,без напрежение и примигване,не присвиваме очи.Прави се поне сто пъти всеки ден до пълно възстановяване на зрението.

2.Дишане с очи.

Преди да се пристъпи към упражнението се визуализира „образа на младостта“,който се поддържа непрекъснато в съзнанието.Сядате  на стол и се настанявате  удобно. Ръцете са на бедрата, гърбът е изправен. Цялото тяло и мускулите на лицето са отпуснати. В тялото, в душата – усещане за спокойствие. Диша се само през носа.
Наблюдавате се как дишате през носа. На вдишване усещате хлад в носа и трахеята, на издишване – топлина.Защото вдишваният въздух обикновено е по-прохладен от този, който издишваме. Тъкмо тази малка разлика в температурите трябва да се научим да долавяме с очи.
Сега си представяте, че вдишвате и издишвате през носа, но вниманието ви е изместено към очите. Помъчете се с поглед да доловите раздвижването на въздуха, температурните промени. Можете да изпълнявате упражнението и с отворени, и със затворени очи, както ви е по-лесно.Това дишане дава отлични резултати и най-вече като си представяте, че очите ви са здрави.
На вдишване очите виждат по-ясно, а с всяко издишване мъглата си отива, изчезват „мушиците“, пада напрежението и  умората, тоест всичко онова, което причинява дискомфорт на очите ви.
И така, усещането за прохлада (на вдишване) дава на очите  всичко възможно най-добро, а усещането за топлина (на издишване) отнася всичко, което им пречи. Може  да се „диша“ с очи, където и както си пожелаете. Така че „дишайте“ със здраве!

3.Работа с предмет.

Избира се предмет в стаята и се застава на такова разстояние от него,че да се вижда най-слабо.Изправени сме и започваме да разглеждаме избрания предмет като леко местим очи наляво и надясно.Гледа се спокойно,без напрежение. 30 секунди.Повтаря се 3 пъти.След това се сменя ракурса на светлината,обръщате се на другата страна и пак го оглеждате 3 пъти,връщаме се в изходно положение,и пак 2-3 пъти внимателно го оглеждаме.

4.Установено е,че съществува връзка между спомените и състоянето на психиката от една страна и между психиката и състоянието на зрението от друга.Следователно като се подобри споменът за обектите се подобрява и зрението.Връщайки се назад в спомените си обърнете внимание на тези от тях,които са болезнени за вас и се опитайте по метода на мислената прошка или в пряк контакт с хората,участаващи в тези ваши болезнени спомени,да изчистите негативните си отношения.Простете на човека,на себе си,изчистете се емоционално и започнете да гледате напред с ясно,чисто съзнание,освободени от този товар,който е замъглявал вяшето съзнание и е пречил на светлите мисли да навлязат в него.

4.Рефлекторен масаж (масаж на биологично-активни точки по главата,дланите и ходилата,имащи връзка с нарушено зрение, а и като профилактика за нормално зрение)

-масаж на “жизнени точки” на главата: първо се затоплят  дланите като се разтриват една в друга,затварят се очите,слагат се средните пръсти или палците  и на двете ръце с възглавничките им последователно  в:

1) точката в  средата на веждите;

2) в хлътнатината,образувана между края на веждата и външния ръб на очната цепка,

3) прокарваме мислена линия от средата на веждата през най-издигнатия край на ухото и точката е там,където линията се спира отзад на тила;

Започваме да движим пръстите леко, кръгообразно по посока обратна на часовниковата стрелка,за да се стимулира  зрението ни.През цялото време мисълта е насочена към това,което правим и ако можем отново създаваме мислена визуализация на нашето идеално зрение.За очите е добре да хващаме  често средата на  висулката на ухото от двете й страни и да я масажираме.

-масаж на “жизнени точки” на дланите-масажираме първо дясна ръка(за късогледство се масажират показалците,а за далекогледство-средните пръсти) като се поставя върха на палеца на лявата ръка в средата на възглавничката на пръстите и се правят леки кръгови движения,обратни на посоката на часовниковата стрелка.Масажират се също посочените пръсти като се разтриват леко от всички страни,размачкват се,издърпат се,използва се “гъсеничен похват”-хваща се първата става на пръста и  движете с този похват по посока към основата на ръката. След това  се масажират същите пръсти и на лявата ръка..

-масаж на “жизнени точки” на ходилата-прилага се горния масаж на вторите или третите пръсти на краката,в зависимост от наличието на късогледство или далекогледство.

5.Съветите на Пол Брег за подобряване на зрението

-водна стимулация на очите:приготвят се две парчета плат,като едното се потапя в гореща вода(колкото можете да търпите),а другото-в ледена.Изважда се парчето плат от горещата вода и се слага,плътно притиснато към очите за 2 минути,след това незабавно се притиска към очите за 1 минута платът,намокрен във водата с лед,Избърсваме очите.

стискане на очите-затварят се очите плътно,колкото е възможно,след това се отварят широко-прави се 10 пъти.Пауза с дълбоки вдишвания,след това се повтаря още 10 пъти.

-добрата храна е важна за съвършеното зрение:

Към окото трябва да постъпват достатъчно количество витамини.

Витамин А-моркови,домати,сладки картофи,всички листни зеленчуци,магданоз,морски продукти,рибено масло,слънчогледови семки,бирена мая.

Витамин С-зеле,пипер,цитрусови и всички ягодови плодове,листови зеленчуци,лук,домати,спанак,ябълки.

Витамините от група В-комплекс захранват нервната тъкан на окото.

Витамин В1-орехи,пълноценно зърно,бирена мая,ориз и мед.

Витамин В2-зелени листови зеленчуци,ябълки,ориз и пшенични зърна

Витамин В6-зеле,пшенични зърна,яйчен жълтък и всички видове риба.

Витамин В12-грозде,яйчен жълтък черни боровинки,фурми,магданоз,сушени сини сливи,кайсии.

Калий-мед,ябълков оцет.

6. Положителни утвърждения от Луис Хей:

Ако имаме негативно отношение към самите нас и към света, който ни заобикаля, то това се отразява и на здравословното състояние на очите. Като причини за отслабването им може да бъде посочено недоволство от това, което виждаме в живота си, както и нежелание да видим нещо. Положителните мисли от вида на „Аз гледам с очи, изпълнени с любов“, „Обичам се и се одобрявам“ или „Всичко в моя свят е наред“ оказват благотворно влияние  на очите и на живота ни като цяло.
Трябва да се научим да обичаме себе си и очите си, ако искаме те да са здрави.
“ Виждам ясно”.“Освобождавам от миналото си всичко, което замъглява зрението ми”. “Виждам съвършенството в целия живот. Готова съм да простя.”. “Изпълвам погледа си с любов, виждам със състрадание и разбиране”.” Яснотата, с която виждам вътре в себе си се отразява в зрението ми към света.”

В основата на всички посочени упражнения е желанието за възвръщане на нормалното зрение,което предполага постоянство в прилагането им,упорство и търпение. Също и вътрешната убеденост,че е възможно цялостно подобрение, без никакво съмнение,колебание,а със силна вяра и намерение, че това ще бъде постигнато. Голямо значение има също и непрекъснатото изграждане,визуализиране на предствата за вас самия като човек,който вижда идеално и вживяването ви в този образ. Например всяка сутрин след събуждане, преди да отворите очи,си казвате няколко пъти “днес аз виждам все по-добре и по –добре” и едновременно с това си представяте мислено това,което имате да свършите през деня и в този изграден образ вие се “движите”с перфектно зрение.Вие просто знаете,че виждате, не се съмнявате в това,не само искате да виждате,а знаете,че можете да виждате добре и наистина виждате.