Тайните на тибетската медицина (Част 4)

Сподели

„Чрез пречистване – към подмладяване на организма“
(продължение)

ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Профилактично е необходимо процедурата да се извършва веднъж годишно, а при болните от заболявания на черния дроб – два пъти.

ПЪРВИ ДЕН. Подготовка на черния дроб за пречистване. Сутринта да се направи клизма. През целия ден яжте само пресни ябълки.

ВТОРИ ДЕН. Сутринта да се направи клизма. До 19 часа (биологическият час на черния дроб) да се пие сок от пресни ябълки. В 19 часа да се направи пречистване на черния дроб: ляга се, като под десния хълбок се поставя грейка. През 15 минути се пие сок от лимон (3 супени лъжици) и зехтин (3 супени лъжици). Лимоновият сок и зехтинът се приемат отделно, без да се смесват!

След 12-44 часа (възможно е и след 5 часа) започва изхвърлянето на отпадъците. Излизат сивочерни твърди изпражнения с високо съдържание на холестерин. След дефекацията стомахът се промива с 1,5 л вода.

ПРЕЧИСТВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ

Тази процедура се извършва в сезона на дините.
В продължение на една седмица яжте само дини и черен хляб. На фона на тази диета през ден, в биологическия час на бъбреците (2-3 часа през нощта), когато камъните излизат най-лесно, трябва да се взима гореща вана (следете водата да не изстива) и продължавайте да ядете дини в тази необичайна обстановка.
В това време бъбречните легенчета се разширяват и камъните излизат през пикочните канали. Ако излизането им е затруднено, да се вземат 2 таблетки Но-шпа.

ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЛИМФАТА И КРЪВТА

Процедурата отнема три дни. Направете коктейл от два литра вода, замръзнала в хладилника и после стопена, 900 г портокалов сок и 200 г лимон.
Разтворете 1 супена лъжица натриев сулфат (глауберова сол) в 100 г вода. Изпийте разтвора сутрин на гладно. После на всеки половин час се пият по 100 г от соковата смес.

ПРЕЧИСТВАНЕ НА СТАВИТЕ

Процедурата се извършва 4 пъти годишно.
5 г дафинов лист се заливат с 300 мл вряла вода, разтворът престоява в термос 3 часа. Пие се на всеки час на малки глътки.

Приготвя се разтвор за пречистване на червата: в 2 л преварена вода се прибавя сокът от половин лимон. Използува се иригатор. Като се опрете с лакти и колене на пода, вкарайте в правото черво намазания с масло накрайник. Пречистването се извършва преди сън: първата седмица – ежедневно; втората седмица – през ден; третата седмица – през два дни; четвъртата седмица – през три дни; петата седмица – еднократно. Сутрин яжте зеленчуци и плодове.

АКО ВИ БОЛЯТ СТАВИТЕ

Ставите може да се лекуват с вани от лечебни растения и масла.

1-ви ЦИКЪЛ – витаминизация през кожата:
500-600 г сурови или 200-300 г сухи листа и дребни клонки от черно френско грозде (Ribes) се заливат с 3-4 литра вода и се варят на бавен огън 1,5-2 часа в емайлиран съд. Прецежда се във вана и се долива гореща вода (39°С). Прекъсва се за 2-3 седмици, след което се провежда втори цикъл.

2-ри ЦИКЪЛ – 1 супена лъжица сода бикарбонат, 1 супена лъжица сух синап (Sinapis), 1 супена лъжица морска сол, 1 супена лъжица течен хвойнов екстракт.
Ваната се напълва с гореща вода, всички съставки се смесват. Температура на водата – 39°С. Времетраене на процедурата – 12-15 минути. Продължителност на цикъла – 30 вани през ден. След процедурата си измерете кръвното налягане. В случай, че е повишено, съкратете я до 8-10 минути.

Ако болният има инфекциозен полиартрит с температура, то преди сън трябва да взема по 1 таблетка аспирин, а още по-добре 20-30 г лимонов сок.
След 2-рия цикъл се прави пауза от 1 месец. После се продължава с цикъла на витаминозните вани, след което се почива месец и половина. След почивката може да се продължи с ваните от 3-тия цикъл.

3-ти ЦИКЪЛ – в края на септември – началото на октомври се приготвят корени от папрат (с мустачки). Могат да се изсушат за зимата чрез естествено сушене.
Стриват се 2-3 корена от папрат, заливат се с 3 литра вода и на бавен огън (или във водна баня) се варят 2-3 часа. Прецежда се и се сипва във ваната. Долива се с гореща вода до температура 39°С. Продължителността на процедурата е 15 минути, критерий за времетраенето е самочувствието и удоволствието на този, който я изпълнява. Прави се 6 пъти през ден. Прекъсва се за 1 месец, после цикълът се повтаря.

БОРБА С ДИСБАКТЕРИОЗАТА

След храни, съдържащи въглехидрати, в стомашно-чревния тракт започва отделяне на газове и гниене, което води до неприятни усещания и болки. За неутрализирането на тези състояния помага следната процедура: 1 час преди закуска и 2 часа след вечеря се изяжда п скилидка чесън.

ТИБЕТСКА ПРЕЧИСТВАЩА СМЕС

За отстраняването на отровите и токсините от организма най-ефикасна е тибетската пречистваща смес. Тя е известна на тибетските лами от най-древни времена. В тибетските манастири сместа се дава по правило на най-младите ученици, за да преодолеят първоначалния си стрес (за не повече от 20 дни) и активно да се включат в живота на манастира и в заниманията с тежък физически труд. Сместа е полезна практически за всички. Тя възстановява нервната система, изхвърля от организма солите, отпадъците, излишния холестерин, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, в пикочния и жлъчния мехур, отстранява вече образуваните камъни. Особено полезна е при заболявания на сърдечно-съдовата система, при нарушена обмяна на веществата, диабет, остеохондроза.

Оригиналната тибетска пречистваща смес включва повече от 30 билки. Районите, в които те се намират, са доста ограничени и в по-голямата част от Русия те не се срещат. Затова тук предлагам малко по-различен състав на сместа, който по лечебни свойства не отстъпва на оригиналния.

СЪСТАВ НА СМЕСТА: лайка (Маtricaria) – 100 г, жълт кантарион (Нурericum) – 100 г, безсмъртниче (Хеranthemum) – 100 г, брезови пъпки – 100 г, листа от горска ягода (Ргадапа) – 100 г.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 2 супени лъжици от сместа се заливат с 400 г вряща вода и полученият разтвор престоява в термос една нощ. Сетне се прецежда.

НАЧИН НА ПРИЛАГАНЕ:
– при затлъстяване и влошаване на паметта се добавят 1 чаена лъжичка цветен мед или 20 г сушени кайсии. Пие се сутрин вместо закуска по 200 г.
– при сърдечно-съдови заболявания, хипертония, нефрит, холецистит и други хронични заболявания – 2 пъти дневно по 100 гр. 20 минути преди ядене.
Противопоказания няма.

(Акад.  В.  Ф.  Востоков)