Силициева вода срещу атеросклероза и жлъчнокаменна болест – Част 10

Сподели

Част 10
И в стопанството има приложение

Силицият може да се използва не само за лечение, но и в селското стопанство. Можете например да използвате „живата“ вода в градината си. Отдавна е забелязано, че е много полезно да се полива с нея разсад от домати, които при това растат по-добре и не боледуват. Може със силициева вода да се обработват семената преди посев. Растенията, след като израснат, не хващат гъбички. Това е проверен от столетия способ. Известно е, че в продължение на векове, дори още от палеолита, хората са настилали с тъмни камъни (фактически с кремък) ямите за съхранение на месо. Тогава не е имало хладилници, а кремъкът успешно се е борел с гъбичките и с другите микроорганизми.

Силицият се поглъща от растенията във вид на разтворени силициеви киселини, силикати и колоид. Липсата му влияе зле на растежа, изкласяването и реколтата на зърнените култури (особено на ориза), а също на захарната тръстика, слънчогледа, картофите, цвеклото, морковите, краставици-те, доматите. По-нататък хранителната верига продължава човекът. С плодовете, зеленчуците, млякото, месото и другите хранителни продукти той всекидневно усвоява 10-20 мг силиций. Това количество е необходимо за нормалната жизнена дейност, растежа и развитието на организма.

Препоръчва се със силициева вода да се поливат цветята, това удължава времето на цъфтежа им, ускорява плодоносенето на овощните дървета и зеленчуковите култури, повишава добивите с 10%. Силициевата вода убива плесените, гнилостните бактерии, в частност по ягодите, и другите гъбички. Измиването на семената с такава вода подобрява покълнването. Цветята е добре да се държат в съдове, в които са поставени кремъчни камъчета, така се запазват по-дълго. В аквариуми кремъкът предотвратява оцветяването и помътняването на водата. С негова помощ може да се пречиства вода в походни условия. Това е важно за туристите, а също и за военните. Достатъчно е да се постави камък в ямата или в котле с вода, и след час-два водата може да се употребява.

Кремък може да се използва и при консервиране. Дедите ни са поставяли кремък в съда с киселите краставички, за да не прокисват. Рязани цветя и зеленина се запазват по-дълго в силициева вода. Водните извлеци от лечебни билки, приготвени със силициева вода, са по-ефективни.

Силицият е незаменим в бита. Разтворени силициеви смоли се използват например за производството на безцветния отблъскващ водата препарат за външни основи „Антиплувиол“. Той е отлична защита срещу дъжда на различни повърхности, пеноцимент, клетъчен цимент, блокове от естествен и изкуствен камък и др.

Дали да се пие или не вода, вече е ясно. А относно водката? Без в никакъв случай да правя реклама на алкохола, ще повторя вече веднъж изречена мисъл: ако ще се пие водка, поне да е качествена. Днес производителите на спиртни напитки също са в крак с времето. Така за приготвянето на водката „Всеелав Чародей“ (белоруско производство), взела първо място на конкурса в Лас Вегас, се използва освен спирт силициева вода. Както е известно, силицият е уникално средство за освежаване, консервиране и биоактивация на водата. В добавка бутилките, в които се продава, са направени от бяло силициево стъкло.

Промишлеността произвежда и специална вода за животни. Ако човек я изпие, нищо лошо няма да му се случи, няма да му поникне козина. Но тази вода се препоръчва за кучета, които се превозват през граница: животните изпадат в стрес, а в тази вода има много витамини и силициева киселина, съдържа също основни минерални соли в балансирано съотношение. Ако такава вода е необходима за животните, може би и ние не бива да пренебрегваме силициевата вода.