Сдружение търси алтернативи за хижа Мадарски конник

Сподели

Дружество за Местни инициативи – Сдружение“Алтернативи“ организира излети до различни места в Резерват „Мадара“ всяка неделя от 10:00ч.

Сборен пункт хижа „Мадарски конник“. За контакти и записвания Димо Димов тел 0896688536

Хижа „Мадарски конник“ се намира в подножието на глобалния символ на България, който е един от най-посещаваните у нас туристически обекти.

Тя е изградена на територията на националния историко-археологически резерват „Мадара“ до красив парк сред величествения скален венец. Алеите за туристите наоколо водят до исторически находки, датирани от 3500 години пр. н. е. до наши дни. Не случайно наричат това място „Българската Троя“, защото то е обвеяно с много митове и легенди, а разкошната природа и удобният достъп го правят любимо място за много наши и чужди туристи, любители на историята и на езотериката.
Хижа „Мадарски конник“ е въведена в експлоатация през 1962 г. като подходяща база за краткотраен и дълготраен отдих. Сега е публична държавна собственост, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а отскоро има нов стопанин – Сдружението с нестопанска цел в обществена полза „Алтернативи“. „Тази хижа, която догодина ще навърши 50 години, се нуждае от цялостно освежаване и преоборудване – споделя председателят на управителния съвет на сдружение „Алтернативи“ г-н Димо Димов. – Ние искаме съвместно с туристическото дружество „Мадарски конник“ в Шумен да управляваме дейностите по нейното развитие.“
Наистина хижата в момента, макар и в най-активния туристически сезон, изглежда позанемарена, явно поради липса на финансиране за нейното поддържане. Затова и приемаме като добра символика името на сдружението, което по всичко личи, че е амбицирано да търси най-перспективните алтернативи за възстановяването на масивната хижа като притегателно място за туристите. Тя е категория „1 еделвайс“ и има капацитет от 60 легла, разположени в пет двойни стаи, пет тройни, една четворка и други стаи с повече легла, както и етажни санитарни възли. В хижата има и зала за 60 души, до нея има летен кът с барбекю и беседка, а наблизо са още заведения за бързо хранене и чудесният ресторант „Мадарски конник“.
В хижата има възможност за организиране на лагери, „зелени“ училища и различни други сбирки. Тя е изходен пункт и за интересни туристически маршрути – най-близо до нея е пътеката, която води към старобългарския скален паметник на Мадарския конник. Наоколо се намират още къмпинг и римската вила. На три часа път пешеходните туристи могат да стигнат до екопътеките на село Кюлевча и до каспичанския квартал „Калугерица“. От хижа „Мадарски конник“ отстоят на 2 км село Мадара, на 8 км град Каспичан, на 15 км град Плиска, на 18 км град Шумен, на 40 км град Велики Преслав.
Сега нощувката в хижата струва по 11 лева за легло, водачът на група над 10 души плаща само 2 лева, за ползването на туристическата столова и съоръженията на територията на хижата се плаща по 1 лев на човек, а наемът за залата е 150 лева. По желание на групите може да бъде осигурена музика, дискотека, карнавални и други прояви. Според сегашните стопани на хижата, препоръчителната дължина на престоя на туристическите групи варира от три до пет дни, а ориентировъчната цена за всеки ден, която включва нощувка, храна, водач на група и туристическа такса, е по 18 лева.

Пламен Георгиев

http://grada.bg