Пътешествие до Босна и босненските пирамиди – 24–28 септември

Сподели

Смисълът на всяко пътуване е отвъд географските му измерения.

Той се измерва с това колко по-мъдри, приемащи и отдаващи са ни направили преживяванията и радостта от видяното. След всяко пътуване се връщаме към ежедневието си по-богати, а живота ни става по-щедър и слънчев. И причината е, че хармонията и великолепието, сътворени от сътрудничеството между природа и човек ни напомнят кои сме, и че основната цел на живота, каквото и да казват песимистите е да бъдем щастливи. Тук и сега. Без отлагане. Пътят ни очаква! 

Програма

  ДЕН 1. София – Сараево
6:00 ч. Тръгване от София. Обяд по пътя. Продължаваме към Сараево. Автобусна разходка из Сараево с екскурзовод, за да се запознаем с историята на града. Разглеждаме старата  чaршия, в стария център на Сараево.  Вечеря. Нощувка в „Хотел Гранд“ 4****

  ДЕН 2.  Високо
8:00 – 9:00 ч. Закуска. Напускаме хотела и се отправяме към малкото градче Високо, за да разгледаме долината на пирамидите   Посвещаваме целия ден на долината на пирамидите.
В програмата, предвидена за цялата група: Посещение на тунелите, които се намират в долината, под пирамидите, на техните лечебни камери, както и посещение на пирамидата на Слънцето. При предварително заявено желание можем да организираме изкачване на платото на пирамидата на Слънцето или тази на Луната. Вечеря и свободно време във Високо.
Нощувка във Високо, хотел „Джале“ 3  ***.

  ДЕН 3. “От иконите до богомилите„
През този ден ще направим пътуване  назад в мистиката на две основни реформаторски учения и философии – Софизма и Богомилството. Ще минем през Източна Херцеговина и ще научим за богатата история на тази част от Балканите.
След закуска в 9:00 часа потегляме към малкия град Благай, където изпод стръмна и величествена скала извира магнетична река Буна.
Сгушеното в скалата дервишко теке от края на 15 – началото на 16 век, тюркоазените води на река Буна ще ви накарат да притихнете пред великолепната гледка, родена от хармонията природа – човек. Обяд в някое от малките и романтични ресторантчета, накацали по двата брята на реката.       
14:30 ч. Пристигане в Столач. Там ще се докоснем до изумително красивите каменни паметници,  дълбоко свързани с една от най-значимите страници на българската история и дух – богомилите.  Ще разгледаме богомилските стечки – каменни епоси и послания, завещани към следващите поколения.
16:00 ч. Потегляме към Мостар, като по пътя за кратко ще спрем в Житомисличи, за да разгледаме Ортодоксална катедрала от 15 век.
17:30 ч. Пристигане в Мостар и настаняване в хотела. Свободна време и вечеря.
Нощувка в един от най-новите и елегантни хотели на Моста – „Сити хотел“ ****

  ДЕН 4. Мостар – Междугорие
След закуска се отправяме към стария град Мостар. Пешеходна разходка по калдъръмените  улички с местен екскурзовод. Ще се полюбуваме на удивителната гледка от стария мост, дал името на града към пленително красивата река Неретва. Ще посетим типична местна къща от османския период на града и една от джамиите, която е сред най-добрите образци на османската архитектура от 16 век. Свободно време за пазаруване на сувенири и ръчно изработени предмети от местните майстори. Бърз обед и се отправяме към Междугорие. Градът се намира само на 28 км. от Мостар и е известен с това, че преди повече от 30 години там се е явила Дева Мария. Днес малкото градче е притегателен център за поклонници от цял свят. Пътят до там невероятно живописен, а градчето спретнато, уютно и романтично. Ще посетим красивия катедрален храм в центъра на града. Вечерта се връщаме в Мостар. Почивка, преди завръщането ни към дома.
Нощувка в „Сити хотел“ 4 ****

  Ден 5. Мостар – София
7:00-7:30 ч. Закуска. Отправяме се към родината. По обяд пристигане в Мокра гора. Спираме за почивка и обед в „Дървеното село“ на балканския гений Кустурица. Ще се порадваме на приказните дървени къщички, на закачливите артистични намигвания на твореца по уличките на Дървеното село, в неговите кафенета и ресторантчета. Продължаваме пътя към дома. Вечерта пристигане в София.

ЦЕНА:
За група от 35 – до 40 човека цената е 350 лева.
За група от 20 човека цената е 380 лева.

Цената включва:
– Луксозен автобус, оборудван с ДВД, СД, климатик, навигация.
– Хотелско настаняване – 4 нощувки с 4 закуски.
– Медицинска застраховка.
– Екскурзоводско обслужване в Сараево, Високо и Мостар
– Водач от фирмата.
– Беседи, тематични филми и специално подбрана музика, свързани с темите за босненските пирамиди, богомилството и суфизма.
– Пътни такси.

Цената не включва:
– Обеди и вечери.
– Лични разходи.
– Входове в музеи и в пирамидите. /Входа за пирамидите 5 евро на човек/

Условия за записване:
– Можете да заявите своето желани е за участие в пътуването по мейл или в офиса на фирма „Валприм“,  София, ул. „6 ти септември“  № 24.
– При записване се заплащат 30% от дължимата сума, а остатъка се доплаща 10 дни преди отпътуването.

За въпроси и записвания:
Валентина Димитрова: 0899 17 92 86, 0877 30 37 32, Е-mail: valprim@gmail.com
Анита Цветкова: 0898 54 16 62, Е-mail: anita.t.tsvetkova@gmail.com
ВалПрим Консултинг ЕООД
UNICR BULBANK
IBAN: BG55UNCR70001520523938, BIC:UNCRBGSF

http://www.valprim.com/