Огнено дишане

Сподели

Как да го правим? Дишането е доста бързо (2-3 дишания в секунда), непрекъснато и мощно, без пауза между вдишването и издишването. Докато издишате, въздухът се избутва чрез издърпване на пъпа и корема към гръбначния стълб. При това движение областта на гръдния кош остава умерено спокойна.

Фокусът на енергията е в пъпа. Трябва да усетите придърпването на мускулите в тази област. Докато вдишвате, коремът се отпуска, диафрагмата се разширява надолу и дъхът сякаш идва като част от релаксацията, а не от усилието. Мускулите, които се използват, са коремните. Първоначално може да сте склонни да включвате повече мускулни групи, отколкото е необходимо. Докато правите Огненото дишане, проверете тялото си и отпуснете напрежението и усилието, което може да се натрупа в краката, лицето, раменете и гърдите. Останалата част от тялото е относително спокойна. Дори горната част на гърдите е в покой и в леко повдигната позиция. В началото пъпът и слънчевият сплит може да се чувстват уморени или некоординирани. Ако продължите да практикувате, дишането ще стане ритмично и много лесно. Повечето хора не са свикнали да дишат по този начин. Това е антитеза на плиткото, неправилно по характер дишане при емоционалните състояния, които съпровождат негативните мисли.

Във физиологични изследвания открихме, че няма връзка между хипервентилацията и Огненото дишане. След като придобиете опит е възможно да правите дишането в продължение на 20 минути или повече.  Няма придружаващо замайване или голям дисбаланс на кислород в кръвта. Кръвообращението се увеличава, както и енергията на нервната система, така че дишането трябва да се усвоява бавно и методично. Тези увеличения предизвикват незабавна реакция на детоксикация в организма. Старите токсини и натрупвания от лекарства, цигари и лошо хранене се освобождават от белите дробове, лигавиците, кръвоносните съдове и клетките. Тези токсини напускат тялото чрез кръвната и лимфната система. Ако имате много токсини, Огненото дишане може да стимулира временна само-токсикация. За да подпомогнете процеса на пречистване, увеличете количеството на упражненията, които правите всеки ден и опростете диетата до леки зеленчуци, плодове и ядки в продължение на няколко седмици. Това ще помогне на тялото ви да се освободи от тежкия товар токсини, който е носило.

В повечето упражнения Огненото дишане се прави за 3 минути или по-малко. Понякога се прави за 7 минути и половина. Като самостоятелно упражнение, можете да започнете с продължителност 3 минути, след това бавно да продължавате до 20 минути. Започнете като правите Огнено дишане за 3 минути, редуващи се с 2 минути почивка, за общо 15 минути Огнено дишане и 10 минути почивка.

За да фокусирате ума по-ефективно и да канализирате енергията, която този дъх създава, умствено вибрирайте мантрата SAT NAM с всяко вдишване. Чуването на този звук при дишането казва на ума ви какво да прави с цялата енергия, която генерирате. Използвайте тази енергия, за да изследвате своите усещания за безкрайната си същност.

Когато практикувате Огненото дишане, за да го усъвършенствате, дръжте гърба изправен и ума центриран. Ето две упражнения, които можете да опитате:

1. Когато сте изключително уморени и се нуждаят от повдигане на духа, седнете с изправен гръб и запушете лявата ноздра с палеца на лявата ръка. Пръстите на лявата ръка сочат нагоре. Започнете Огнено дишане само през дясната ноздра за не повече от 5 минути. След това вдишайте и мислено разпространете енергията по цялото тяло и аурата.

2. Седнете в лесната поза (която и да е позиция с кръстосани крака), с длани, притиснати леко една към друга пред гърдите. Концентрирайте се в точката между веждите и започнете Огнено дишане. Докато правите това, нека всички мисли за това кои или какво сте да изчезнат.Ако мислите, че сте седнали, нека тази мисъл бъде издухана от Огненото дишане. Чуйте звука на дъха. Той е безкраен. Той дава живот. Докато през ума ви минават всякакви различни мисли, пуснете ги да си отидат и след това пренасочете фокуса си върху преживяването, което ви дава енергията на дишането. Ще се почувствате по-леки и по-леки, като че ли няма тяло, няма пространство, няма мен, няма проблем. Ще се почувствате определена вибрация и съществуващия екстаз на спокойствието.  Продължете Огненото дишане 6 минути. След това вдишайте, задръжте за кратко, издишайте, прилагайки mul bhand (стегнете ануса и половите органи, приберете пъпа), и се отпуснете.

Какво ще направи Огненото дишане за вас?

1.Пречиства кръвта след три минути.

2. Стимулира слънчевия сплит да освобождава естествена енергия по цялото тяло.

3.Вдига волтажа (напрежението) на нервната система.

4.Създава глобален алфа ритъм в мозъка, когато се практикува правилно.

5.Увеличава физическата издръжливост, когато е необходимо в ситуации, свързани с оцеляване или състезания.

6.Укрепва нестабилни нерви.

7.Стимулира точката на пъпа да генерира постоянство както в умствената, така и във физическата сфера. Например, то може да коригира неспособността да се спазват обещания, неспособността за концентрация при наличието на разсейващи фактори и т.н.

8.Може да помогне за преодоляване на пристрастявания и да ви прочисти от лошите ефекти на тютюнопушенето, приемането на наркотици, лекарства, захар, алкохол, тютюн и кофеин.

9. Разширява капацитета на белите дробове за цялостно по-добро здраве и щастие.

10.Помага за фокусирането на ума.

11.Разширява капацитета на белите дробове в случаите, когато някой иска да задържи дишането за по-дълъг период при плуване под вода.

12.Произвежда енергия, умствена и физическа, за цялата система.

13.Освобождава токсините и натрупванията от белите дробове, лигавиците, кръвоносните съдове и клетките.

14.Помага ви да си възвърнете контрола в стресови ситуации или такива, свързани с оцеляването.

15.Зарежда вашата аура и сила, за да ви даде по-голяма защита срещу негативни енергии.

Източник: http://www.pinklotus.org/-%20KY%20pranayama%20breath%20of%20fire.htm

Превод Камелия Захариева