На доброто отвърни с добро, а на злото със справедливост?

Сподели

В последно време много се говори за прошката – прощавайте това, простете на този, освободете се с прошката, простете на миналото, простете на тези, които са ви наранили, окрали и т.н. и т.н.

Вярно ли и всичко това? Да, но само донякъде… Добре е да се знае разликата в СЪЩНОСТТА на прошката, справедливостта и кармата… Случайността е среща на две необходимости! Ще поясня какво имам предвид с последното… 
Случайности на този свят няма! На онзи – още повече няма. В случая с прошката и справедливостта ще разкажа една история… Вероятно е много от четящите да видят себе си, защото историята не е притча, а истинска… от ежедневието на всеки един човек, и от моето включително.
Двама човека се срещат и се запознават… И какво от това, ще попитате. Нали по-горе стана дума за ежедневието на всеки човек… Поради различни причини, обаче, срещата и запознанството продължават с приятелство, все едно какво – интимно, емоционално, бизнес или друго… Минава известно време, в което приятелството разцъфтява… докато дойде един интересен момент, в който единия открадва нещо от другия… пак е все едно какво – пари, идея, доверие, предателство, злословие, клюки или за каквото друго се сетите. Крадецът си е крадец без значение какво краде, нали? А окраденият човек е окраден, без значение какво е откраднато от него/нея, нали? Простете на крадеца, учат духовните учители, ДА простете на крадеца… Правилно! Простете на крадеца, но каква е СЪЩНОСТТА на тази прошка? Същността на тази прошка е окраденият човек да не изпитва към крадеца гняв, ненавист, злоба или подобни чувства, които сриват енергийната система и вътрешната сила на окрадения/ната…  Но… Всеки човек е дошъл в материалния свят, за да научи своите уроци, нали? ДА! И затова Вселената изпраща Учител на всеки човек в определен момент за научаването на поредния УРОК! 
Но както крадецът е Учител на окрадения, по абсолютно същата логика и окрадения се очаква да бъде Учител на крадеца! Дали окрадения с прошката към крадеца си върши своята „учителска” задача, поставена му от Вселената? Определено, НЕ! Защото, ако крадецът не си получи урока от окрадения, същия този крадец ще намери друг, когото ще окраде, после трети, четвърти и т.н. И така, окраденият, който само прощава – от една страна не си свършва учителската задача, а от друга страна – прощавайки на крадеца му/й предопределя много тежка карма в бъдеще… Значи, осъзнатият/тата окраден прощава на крадеца, но предприема действия, които ще му помогнат да си свърши учителската задача, поставена му/й от Вселената. Как ще стане това? Така: 
Един от природните закони учи: На доброто отвърни с добро, а на злото – със СПРАВЕДЛИВОСТ! Странно звучи, нали? Но е ВЯРНО! Справедливостта за крадеца е учителската задача на окрадения/та… Моля, не се разстройвайте, че ще отдавате справедливост! В крайна сметка истината, честността, справедливостта, житейските уроци – приемани и предавани от/на човека, не са празни думи, а са ДЕЙСТВИЯ! 
Та, да се върна на темата „а на злото – със СПРАВЕДЛИВОСТ… Например, един крадец ви дължи пари, но не ги връща, оправдавайки се със зимата, сушата, обстоятелствата и т.н.  Или пък друг крадец ви е откраднал доверието към хората чрез предателство (все едно под каква форма) Най-често срещаните и най-разпространените крадци, обаче, са т.н. емоционални крадци – тези, които влизат „под кожата” на другия, за да го използват материално, емоционално, енергийно или по друг начин… Не случайно друг от природните закони учи: Този/ТАЗИ, който/КОЯТО ТЕ МАЖЕ С МЕД И МАСЛО НЕ ТИ МИСЛИ ДОБРОТО! Добре е да се запомни, затова ще го повторя:  Този/ТАЗИ, който/КОЯТО ТЕ МАЖЕ С МЕД И МАСЛО НЕ ТИ МИСЛИ ДОБРОТО! 
Окраденият – поради различни причини, се е поддал на ласкателства и крадецът му/й е влязъл/ла под кожата и след като измъква това, което му/й е необходимо… изчезва.  Значи, крадецът си е свършил „учителската” задача, поставена му/й от Вселената. Окраденият си е научил/а урока да не се поддава повече на „мазане с мед и масло” :), но ако само прости на крадеца, това ще означава, че не си е свършил втората, важна част от задачата – не си е свършил/а учителската работа, поставена от Вселената, т.е. не е предал/а своя урок на крадеца.  Тук е мястото на СПРАВЕДЛИВОСТТА!!! Крадецът ви дължи пари, а не ги връща. Учителската задача на окраденият/та е да разговаря без злоба, гняв, притеснение – с близките, с работодателя, с приятелите и с колегите на крадеца… Това е смисъла на „а на злото – със СПРАВЕДЛИВОСТ”. Много е вероятно, тази справедливост да доведе до връщането на парите от крадеца на окрадения. И това е справедливо. Но има нещо по-важно от върнатите пари на окрадения и то е, че окрадения си е изпълнил учителската задача и е предал урока си на крадеца … Обикновено в подобни случаи крадеца повече не краде, което значи, че окрадения е направил добро на крадеца и е стопирал натрупването на негативна карма в живота на крадеца. 
Природните закони са парадоксални за човешкото мислене, но какво от това?
Природата е създала човека и няма начин човешкото мислене да е по – мъдро от Природното, нали 🙂  А вие, какво мислите за този природен закон  „НА ДОБРОТО ОТВЪРНИ С ДОБРО, А НА ЗЛОТО – СЪС СПРАВЕДЛИВОСТ”?