Мистериите на Стара Загора – 2

Сподели

Почти никой не ми вярва когато твърдя, че не искам да ходя да гледам Пирамидите…

А обяснението е простичко. За да ида до там трябва да имам някаква причина. Да съм изучил всичко, което мога да намеря оттук и да ида да получа допълнителна информация. Само да ида за да се хваля със снимките на които съм аз на фона на древните строежи е глупаво. Поне за мен… Не съм и сигурен, че ако отида ще ме допуснат до това което ме интересува. Там „пътеките” на екскурзиантите са много строго дефинирани и охранявани. Така, че не съм се засилил да се разхождам до там.

Имам и друга причина да се оглеждам наоколо, около Стара Загора. От доста време твърдя, че тук има много по-интересни неща от Пирамидите. Стига да се огледаме достатъчно задълбочено. На Балканите, според мен, са живели три човешки цивилизации, за които ще говорим друг път. Всяка е оставила по нещо… Имаме Неолитните жилища от 4-5 хилядолетие преди Новата ера. Имаме Рудниците в Мечи кладенец от около 5500 г.пр.н.е. Имаме и тракийското творчество от около 3100 пр.н.е. насам. Много лесно официалната наука ги навързва без да и прави впечатление, че не може творецът на Панагюрското съкровище да яде в глинени съдове от вида на тези, които наричаме тракийски, пък били те и от Букел керамика. Нещо не се връзва… От тук и многото мистерии около Старозагорско…

Сега искам да Ви насоча вниманието на северозапад от Хрищенските гробища. Там има три могили, които виждате на Фигурa 1. Много сериозни съоръжения! Всички фигури в тази статия са направени с поглед от север на юг, за удобство само в този случай. На Фигура 2 е представена една от могилите. И трите са високи и масивни… като Пирамидите! На Фигура 3 е направена снимка от върха на една от могилите – вижда се колко малък е автомобилът долу. Съоръженията са сериозни и с нееднозначна, спорна функция. Започвайки от „гробищни” съоръжения стигайки до съоръжения за прогонването на вредни насекоми от обработваемите земи (има и такава теория), предположенията са все реални. В началото на седемдесетте години са правени археологически разкопки в района на могилите и са намерени няколко тракийски колесници и други ценни „изделия” на траките. Сега няма да дискутираме целите на изграждането им, а само плановото разположението на могилите.

Както винаги в България, край нас е пълно с хора които дават идеи! Само че някои идеи са по-плодотворни от други. Един от моите много добри приятели Красимир Христов от доста време твърди, че тези могили са проекцията на Пояса от съзвездието Орион на Земята. Тази идея не е нова. Още през седемдесетте години Кръстьо Мутафчиев твърдеше, че планът на Пирамидите в Гиза са точно копие на съзвездието Орион. После без да се посвини, Роберт Бювал тиражира тази идея като своя и стана известен в целия свят. Всичко е въпрос на възможности да се тиражират идеите.

Преди известно време реших да проверя доколко Красимир е прав. Какво се прави в случая? Пак простичко – след обиколка и заснемане на могилите се налагат двата плана, този на могилите и този на звездното небе с Орион. Съзвездието Орион се вижда на южното звездно небе и изглежда така – Фигура 4.

 

Според Роберт Бювал това съзвездие, и по специално трите характерни звезди в средата, става, както е показано на Фигура 5. Мащабираната проекция върху трите звезди върху самолетната снимка на Пирамидите от Гиза е на Фигура 6.

Същата технология реших да приложа и към нашите могили. На Фигура 7 е показана спътникова снимка на могилите. Още от пръв поглед става ясно, че подредбата на могилите и обратна на тази от Гиза! Посоката и на двете фигури 6 и 7 е юг.  Голямата Пирамида в Гиза е отляво на останалите пирамиди а при нас най-голямата могила е отдясно! Малките градусови отклонения по посока изток-запад не се дискутират в момента.

Нека да приемем за вярна хипотезата за проекцията на съзвездието Орион и в Гиза и Стара Загора. Тогава остава открит въпросът как е проектирано съзвездието в двата случая. На Фигура 8 е показано едно възможно решение. Представете си, че сте на земята, сивата равнина и гледате съзвездието Орион на юг във вертикалната равнина, оградена в синьо. В Египет Майсторът на комплекса Гиза е „свалил” директно, дискрептивно, изображението на съзвездието в хоризонталната равнина. След това е построил Пирамидите според блясъка на звездите в Пояса на Орион. А в Стара Загора? Още една много смела представа! Представете си, че Майсторът е „вдигнат” над повърхността на Земята. Той гледа Орион на небето, обръща се и чертае на повърхността на Земята. Разбира се, че ще получим разположението на Трите могили! Или, пак повтарям, ако е вярна хипотезата за проекцията на Орион около Стара Загора, така направената проекция е напълно възможна. Изводите от тук, за това кой е бил Майсторът, кога са правени Трите могили, са много интересни и още по-смели…

През цялото време приемам хипотезата за проекцията на Орион. За да се докаже тази хипотеза е необходимо да се открият и другите поне пет могили, които евентуално съответствуват на звезди от съзвездието. Дано това да не стане повод за иманярски набези в околността. Ако не се намерят още доказателства хипотезата ще си остане само хипотеза. Но какво от това?  Ще се появят други хипотези и в крайна сметка мистерията на Трите могили ще бъде разкрита.

Направените разсъждения са много смели и много нестандартни за средностатистическия българин, какъвто съм и аз… Ами ако е така, както излиза от проекциите? Тогава? Тогава се сещам за приказката за онзи нашенец, който си взел лъжица, когато отивал на море – „Ами ако се подкваси морето?” Е, и Земята по едно време беше плоска и този с лъжицата го горяха на кладите… Познато…