Семинар – Мистериите на пролетното равноденствие март 2014

Сподели

Пролетното равноденствие е едно от уникалните явления в природата!

Казано на научен език ”в момент на равноденствието центърът на Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича небесния екватор”. Казано по-просто в този ден Земята, която се върти около своята въображаема ос, която преминава през полюсите, се намира в такова положение по отношение на Слънцето, че слънчевите лъчи падат отвесно на екватора.  Слънцето преминава от Южното полукълбо в Северното и в този ден, денят и нощта са с еднаква продължителност. От 2010 до 2014 Пролетното  равноденствие настъпва на 20 март.
Нова година на първа пролет! Археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Тодор Стойчев от години изучава рисунките в пещерата Магура, скрита дълбоко в недрата на хълма Магура, и има сигурни данни, че хората които са живели там са разполагали с календар още преди 5000 години. Това е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дена.  Праисторическите хора дори са използвали високосна година. Благодарение на запазените скални рисунки археолозите могат да сравнят този календар с Грегорианския.Нова година праисторическите хора от Магура са празнували на пролетното равноденствие – 21 март. Календарът тогава е бил съобразен с природните явления. В него няма месеци и седмици. Вместо това той е разделен на периоди с различна продължителност в зависимост от стопанската и обществената дейност. Календара в Магура е съобразен с нашите географски ширини и събитията, значими за обществото на Балканите. http://www.bg-history.info/3401/Magura-pazi-nai-stariia-slunchev-kalendar-v-Evropa.html В съвременният свят, денят на Пролетното равноденствие се свързва с настъпването на Нова година за много народи – Иран, Афганистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. В този ден светлината и тъмнината се разделят по равно. Този ден се приема и за начало на обновлението в природата – първата пролетна гръмотевица, тръгването на соковете по дърветата и напъпилите клони, първите цветя и набола трева….. съвсем скоро всичко ще е зелено и в цвят.

ПРОГРАМА ЗА СЕМИНАР „МИСТЕРИИТЕ НА ПРОЛЕТНОТО  РАВНОДЕНСТВИЕ МАРТ 2014” на АКАДЕМИЯ НА МИСТЕРИИТЕ „МАДАРА”

КОГА:      22.03.14 (събота)  и  23.03.14 (неделя) с една нощувка.
КЪДЕ:      м. Побитите камъни (в близост до Варна); Девненските извори; яз. Цонево,с.Аспарухово; с.Рояк,скалния манастир.

ПРОГРАМА ПО ДНИ :
22.03.14 събота – 08:00 ч. отпътуване на групата от Шумен и  на групата от Варна за местността Побитите камъни в близост до Варна. Среща на двете групи в природната забележителност http://bulgariatravel.org/bg/object/337/Dikilitash_Pobiti_kamyni Тук ще проведем различни практики за посрещане на енергиите на пролетта и ще приветстваме Великата Богиня майка,даваща началото на живота. Продължаваме към Девненските извори http://bulgariatravel.org/bg/object/116/Devnenski_izvori , където ще се насладим на свежестта на кристалната вода извираща от около 30 извора и ще активираме енергията на любовта,за да достигне чрез водите извиращи на това място до всички българи. Предвидено време за обяд. Отпътуваме към язовир Цонево, където ще се настаним за една нощувка в хотелски Комплекс „Дебелец”  http://www.kompleksdebelec.com/bg. Време за вечеря,разговори,нощни медитации и ритуали.
23.03.2014 неделя – сутрешни практики на брега на третият по големина в България и един от най-красивите язовири Цонево.Време за закуска.Напускане на хотела и отпътуване към село Рояк,където ще посетим мистичната местност Рояшки скали.Според изследователите, скалната обител първоначално е изпълнявала ролята на тракийско светилище, което се датира от 3-5 век. По- късно през Средновековието (XII-XIII в ) се превръща в християнска монашеска обител http://www.wcif-bg.org/images/article/doc_article_4_75.pdf  ; http://razhodka.com/2010/09/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BA .След като стигнем до селото ще вървим около 40-50 минути до скалния комплекс през поляни и пътеки между нивите.Много приятна разходка с лесен терен за преодоляване. Ще си съберем невероятни „космически” камъчета, с голямо съдържание на желязо и с приятна енергия,които можем да използваме за различни цели,една от които е за изчистване на негативни енергии.   След като достигнем до  впечатляващия скален комплекс ще се изкачим по леко наклонен път на платото и необезпокоявани от никого, ще проведем мини- семинар „All Love” . Практиките,които ще използваме по време на семинара са  за изчистване на токсините от емоционален и духовен характер, заседнали дълбоко в нас от този и от минали животи. Хармонизиране и отваряне за светлината и любовта.( Заб.достъпът до килиите и пещерите е труден и е подходящ само за добре екипирани и тренирани хора. Не предвиждаме да ги посещаваме). В късния следобед ще отпътуваме към родните места.

ПРЕВОЗ: С организиран превоз ( 18 местен микробус от Шумен ) ИЛИ с личен превоз, ако предпочитате.

НАСТАНЯВАНЕ: В хотелски комплекс „Дебелец” в с. Аспарухово с ресторант. При желание можете да си донесете ваша храна. Закуската е по желание и е в рамките на 4,00лв.

ИНВЕСТИЦИЯ:
–    За организирания превоз и нощувката 45,00 лв.Включена застраховка за 2 дни.Не включва храна.
–    За семинара: 14,00лв такса участие за двата дни.

ЗАПИСВАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

  • За тези които ще пътуват от Шумен,записвания на тел.0887929762 или 054/800769 Анета Димитрова, както и на  мейл  melhisedek@abv.bg – Елисавета Александрова.
  • За пътуващите от Варна,записвания на тел. 0896752219 (д-р Христо Михайлов) и на 0898 222 668   или на office@royalholidaysbg.com – Иванина Михайлова,Тура агенция „Роял” http://ezoterikabg.com/ezoterichni-puteshestvija
  • За тези,които ще пътуват от други места със собствен превоз моля, потвърдите участие на melhisedek@abv.bg за да ви включим за нощувката

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: До 12 МАРТ включително! Местата в микробуса са ограничени. За да ни запазят местата за нощуване в комплекса,трябва да потвърдим бройката за настаняване на 13.03.14.

До скоро!
С пролетно настроение!