Мандали

Сподели

В последно време в разни езотерични сайтове и форуми все по-често срещам изображения на мандали.

Това ме заинтригува и реших да се поразровя в това направление. По-долу излагам някои свои „рошави” разсъждения. Ще се радвам ако с тях мога да помогна на някого да бъде по-здрав, весел и щастлив.

 

МАНДАЛА – да това е тибетската дума за колело. Във физическата форма на изкуството представлява кръг на вяра, осъзнаване, най-интимното изразяване от сърцето, което води до самоосъзнаване и интроспективна авто-терапия и т.н.

Мандала е самоучителя, който дава послание и просветление. Създаването на мандалата позволява на творците да се докоснат до своята собствена мистерия и до техните дълбоки вярвания.

Мандалите дълбоко са залегнали в Тибетската и Будистката практика.

Във Ваджраяна[1] понятието Мандала има няколко значения:

  • картинно изображение на енергийното поле на Будите, което възниква от безграничните възможности на пространството. То би могло да бъде тханка, а за изобразяване на енергийните полета като част от тантрическите практики и ритуали се изработват сложни пясъчни мандали – дори от стрити на прах скъпоценни и полускъпоценни камъни.
  • енергийното поле на умствената представа за вселена пълна със скъпоценности, която се подарява на Будите като част от някои практики.
  • метален диск, който се използва за Мандала – приношенията.

Като се вземе предвид произхода на българите като етническа група и географско положение преди ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ – МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ ЗАДАДЕМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС:

Дали българските шевици не изобразяват енергийни структури, които по някакъв начин предизвикват влиянието на тези енергии?

В източните държави, мандали и янтри се използват за медитация и лечение.

В Лондон например, има училище спонсорирано от Китайското посолство за изработване на мандали. Както те твърдят занесената в къщи мандала, ще донесе здраве и щастие на човека. Има доста информация за мандалите и никаква за шевиците, но аз не мога да се отърва от чувството, че изобразяват едни и същи енергии.

Какво ще установим, ако сравним енергийните кръгове, създадени в полетата с мандалите и шевиците?

Формира се виждането, че българските шевици са загубено и поизкривено знание за древната свещена българска геометрия, която е медиатор на космическата такава, която пък трансцендира съзнанието в други сфери на съществуване/познание.

С мандалите, както и с всяко едно геометрично формирование трябва много да се внимава и да се преценява от гледна точка първо на нейната енергийна защита, защото не се знае какво е заложено в нея. Може да бъде заложена магия или унищожителна енергия. Има сведения, че водещи световни сили отдавна са създали специален секретен отдел, и са привличали психолози, и хора с изотерични способности, които разработват материали, които могат да убият даден човек само с форма, оценявайки отделни слаби места и податливост на даден човек. Изготвя се точната и уникална форма за дадения индивид и когато той я види умира – такава програма е заложена вътре в самата конфигурация.

По-надолу съм приложил снети от различни места Мандали. Замисълът и предназначението на някои от тях е посочено от самите разработчици.

 


[1] Ваджраяна от санскрит означава „диамантена колесница“ или „диамантен път“, тиб.: Дордже Тегпа. Разпространен в Тибет и Хималайския регион – Непал, Бутан, индийския щат Сиким, а след китайската окупация на Тибет e върнат обратно в различни части на Индия от тибетски бежанци. Разпространен е също и в Монголия и влизащите в състава на Русия републики – Калмикия, Бурятия и Тува. Преподаването на Диамантения Път от историческия Буда е известно като третото завъртане на колелото на Дхарма.

Ваджраяна се нарича още Тантраяна или Будистка Тантра, за да се избегне объркването с индуистката Тантра, което се смята за дълбоко погрешно. Има се предвид превода на «тантра» като глагола «тъка» в смисъл, че опита придобит в медитативната практика се втъкава в ежедневния опит и става неотделим от него.

Виж галерия с мандали: http://www.mandalas.com/gallery.php

Следва продължение ….