Малка йога зона у дома

Сподели

„Тайната е в дишането” – с тези думи започна моето първо обучение преди точно 9 години. Е, как да не е в дишането?! Това всеки го знае. Когато се раждаш, когато раждаш, когато бягаш, когато си астматик, когато си плувец, когато си разтревожен, когато се задушаваш, когато живееш…във всеки един момент.

Дишаш, дишаш. Няма никаква тайна в това. Но да правиш ЙОГА? Това за всички изглежда голяма тайна. А то не е, то е същото като дишането. Обръщаш му внимание само когато ти е трудно, после просто го правиш, отпускаш се и не му обръщаш внимание много, много. А напоследък стана модно, дори ако искаш да приличаш на звездите, трябва да казваш, че се занимаваш с йога. И сега ние ще започнем едно упражнение, ей така набързо докато си четете списанието. Инструкцията е следната: Остави списанието на една страна, очите ти се измориха от четенето, мозъка ти се запълни от мисли да бъдеш като тази и тази Бизнеслейди, рекламата на най-новия парфюм не ти излиза от главата. Сега затвори очи и опитай една минута да не мислиш за НИЩО. ( след 1 минута) – Какво, не става ли? Минаха ти стотици мисли през главата. Хм, жалко, няма да има смисъл от статията, която ви пиша. Дори една минута не можеш без да мислиш за нищо, а искаш да правиш йога. Йога е да бъдеш в нищото, да си толкова отпуснат, че главата ти да бъде празна.

Наречи си малка йога зона у дома, място колкото да седнеш удобно върху постелка и да можеш да си разпериш ръцете без да опират в нищо. В това кътче не ти е нужен телевизор, компютър, телефон, чорапи, колан, бижута, грим.

Йога цели да успокои ума. Да спреш нахлуването на ненужни мисли в главата. Практиките отвеждат до покой. Няколко важни неща има когато правиш йога: забрави кой си, къде си, отдай се.

Беше март в разгара на пролетта. Природата се беше окичила с цветове, птички пеят, спомням си че отидох на курс облечена в розово. След няколко дни приключихме, водещият тогава каза, че трябва да стана учител. Не приех тези думи насериозно. Та нали учителите са зрели, мъдри хора! Аз бях на 20! Сега съм учител по йога . Сбъднах и друга мечта и Шумен – градът в който живея, си има Център за здраве и щастие, където се практикуват релаксиращи занимания, провеждат се курсове по йога. А през март ще се случи голямото национално турне на индиеца Свами Джотирмая „Събуди се, разтърси се”. Предстои и началото на вип йога клас в център за красота „Ева” за релаксация на тялото и ума и пречистване на организма.

Накратко йогата не замества фитнеса, ако искаш да стегнеш мускули и да отслабнеш. Но действа на много по-дълбоко ниво не само на физическото ти тяло. Не можеш да научиш нищо и по книга, защото това е едно преживяване със теб самия. Ако искаш да се занимаваш, потърси школа, запиши се на курс, прекарай няколко дни в компанията на просветен човек и след това може да продължиш у дома. Пречистването, което започва в организма с началото на усвояването на дихателни техники, понякога е толкова силно, че води до температура, болки в гърба, отпадналост и мързел. Това е така, защото нашето тяло има определен ритъм, който следва. Когато го напрегнем в друг режим с йога дишане и йога пози, налягането в кръвта се променя. Практиките силно увеличават нивото на кислород в кръвта и изхвърлят въглеродния диоксид. Затова трябва да се пие много вода и дишането е дълбоко по време на йога занимания. За да помогнем тялото по-лесно да влезе в новия ритъм, който му налагаме. Така по-лесно се освобождават токсините.

Цигарите, кафето, месото – те запушват клетките. Консумираме ги заради удоволствието, което ни доставят. Но тъй като не можем да си наложим тази самодисциплина да спрем всъщност едно краткосрочно удоволствие( кафенце с цигарка, сочна пържолка – все хубави неща) заменяме с дългосрочно неудоволствие. Проблеми с дишането, наднорменото тегло, холестерола – главно засегнато е здравето,т.е. с неправилната консумация на „няма значение какво пъхам в устата си, само да е за ядене” отравяме тялото, а то има нужда единствено от много енергия, за да ни служи. Жизнената енергия в живота ни идва от няколко източника, които ако не спазваме, изтощаваме тялото, а не го зареждаме.

Източниците на прана ( жизнената енергия в нашето тяло):

Храната – към нея спада и водата. Най-много жива енергия се съдържа в узрелите на слънце плодове и зеленчуци. Сам познаваш усещането, когато откъснеш свеж плод и го изядеш на момента. Този плод ти действа емоционално дори. Всъщност храненето е много важно. Промяната на моя режим стана постепенно и не съм насилвала нещата, но спрях да консумирам месо, защото организма ми не го искаше, спря да ми е вкусно и спрях да го ям. Не се изкушавам, нито ми е неприятно, когато около мен ядат месо, само знам че не е за мен. След сготвянето на храната до 7-8 часа ценните и качества се загубват. Водата дава кислород на клетките, затова поне 2 литра на ден вода в чист вид е добре да се пие.

Останалите източници на енергия са сънят, дишането и медитацията. Без въздух можем само няколко минути. Когато дишането е осъзнато и практикуваме дихателни техники това дава много енергия. Медитацията е почивка за ума. 10 минути медитация се равняват на 2 часа сън. Когато родих първото си детенце, умората от недоспиването и постоянния тричасов режим беше изтощителна и единствено медитацията ми помагаше да съм отпочинала, почти не спях, но не изглеждах изморена. Друг пример е когато на работа имаш важно събитие, а нямаш сили – медитирай, очите ти ще грейнат и огромен прилив на енергия и ентусиазъм ще дойде. А ентусиазмът е нещото, което заразява хората.

Преди 2 години родих сина си и оттогава съм по майчинство, което ще продължи още 2 години, защото всеки момент очкавам появата на нов член на семейството. Приблизително след това осмислих промяната, която настъпи в мен и оттогава практикувам всеки ден. В напредналата ми бременност не ми се отдават перфектно йога позициите, но много често правя медитации. Това спокойствие е от огромно значение за бебето още докато е в корема на майка си. Също така е от значение всяка една мисъл! Когато си с положителен ум и ситуациите около теб са с положителна вибрация. Казвам това, защото го изживявам, а не защото така пишат философите. Този текст може да има смисъл само, ако ви оставя да ме усетите. Да знаете, че няма нищо специално нито в йога, нито в хората, които са се посветили на това. Благодарна съм, когато повече хора са с усмивка на лицата. Защото сме родени от такава силна съзидателна енергия, нашата истинска същност е това. През тези две години освен, че се уча всеки ден от сина си, и осъзнатостта ми да се връщам към себе си расте с всеки изминал ден, аз проведох много курсове по йога – за деца, за големи, в училища, в домове, в центъра за здраве и щастие в Шумен. И абсолютно всеки е усетил някаква полза от това. До дни ще се появи и бебето! А през 2011 предстоят много още важни събития – Световния културен фестивал е през юли месец в Германия и хиляди българи ще го посетят. С него ще се отбележат 30 години фондация „Изкуството да живееш” – дейност, посветена на обединението на хората по целия свят без разлика в религия, цвят и каста на йога тематика.

Да живееш е изкуство! Да дишаш е изкуство! Тишината е изкуство! В тишина се ражда дълбоката усмивка!