Коя е основната причина за наднорменото тегло

Сподели

Солта е централният и все още недооценяван проблем в съвременната диетология, а с това и значим за цялостното човешко здраве. Социалният навик за добавяне на…

една-единствена сол (сред хиляди други соли!) – натриевия хлорид, е причината тя да се ползва все още с “шапка невидимка”.

В миналото добавянето на сол е било необходимост. Тя е била универсалният антисептик и консервант. И е изпълнявала тази си функция тъкмо поради своята токсичност – микробите умират в нейното концентрирано присъствие.

Разбира се, натрият е жизненоважен и основен извънклетъчен катион. Но той, както всички други йони, има строг и тесен физиологичен диапазон. В кръвната плазма натриевият хлорид е 0,9%, нито микрограм повече! При всяка частица в повече организмът ни крещи: “Това е отрова, на секундата трябва да я разредя”. И той я разрежда с цената на отока, на задръжката на вода!

Сложете щипка сол върху раничка – ето така щипе солта, попаднала в тъканите!

Приема се вече, че дневната потребност от натриев хлорид е само около 1 грам (0,5-1,5 г). А съвременният човек на “западна” диета консумира около 20 г! Огромна, отровна доза, с която организмът ни може да се пребори само като я разреди и след това бавно и мъчително я отделя главно през бъбреците, изгаряйки отходните органи.

Солта е основната причина за наднорменото тегло. Нито излишните калории, нито дори въглехидратите с висок гликемичен индекс, имат тази мощна роля за надебеляването ни. Солта задържа вода и това е главната причина за свръхтеглото на съвременното човечество.

Освен това добавянето на натриев хлорид води до загуба на всички други соли – измества ги. Сложим ли щипка сол, задължително губим калций, магнезий, цинк и много други – настъпва дисбаланс. Солта променя целия човешки метаболизъм, без изключение.

Как да се отърсим от магията на солта?
Първо – с информация. Категорично за организма не е необходима никаква добавка на сол, ако се храним пълноценно – с достатъчно сурови зеленчуци, плодове, ядки. Там се съдържа единият необходим грам натриев хлорид!

Само с премахването на солта вие ще наблюдавате веднага нормализиране на телесното тегло и изчезването на редица симптоми и болежки. Но е необходимо не само да махнем солницата от масата. По-големият проблем е т.нар. скрита сол в готовите продукти. Ако консумирате дори само купен хляб – вече сте надскочили неколкократно допустимата дневна доза натриев хлорид.
Свикнали сте с вкуса на солта? Заменете я с ароматни подправки, с люто и кисело (лимон).

Ако все пак ползвате сол – каква да е тя? Спекулативна е рекламата на каквато и да е сол. Помнете, че биологично тя не ви трябва. Единствената необходима сол е сложният органичен солеви комплекс, съдържащ се в самите естествени храни. Ако трябва да изберете по-малкото зло – това е солта с редуцирано съдържание на натрий – т.нар. калиева сол (66% калий). Но запомнете, че и тя ви е необходима само за езика, но не и за тялото ви! Тя е сравнително по-близка до състава на тъканите. Ползвайте я в минимални количества след консултация с вашия лекар.

Камен Филипов