Какво сме дали на Света? Космическа храна

Сподели

Какво сме дали на Света? е въпросът. А това е седемнадесетият Отговор.

Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз е:

БЪЛГАРИЯ.

Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да спомена името на акад. Цветан Цетков.

Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.

За какво става дума?

Начинът на консервиране на храната се нарича Лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране, измислен досега. Тя позволява на практика напълно (до 95%) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естественият аромат, вкус и цвят продължително време при температури от -50 до +50 градуса. В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. Високото качество и биологичната пълноценност на съхранените по този начин продукти се обуславя и от това, че на лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например, съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.

В списъка на българските храни за космоса са включени: кисело мляко с овесено брашно,няколко вида ядки, набор от лиофилизирани плодове – ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш и какво ли още не.
Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим – две закуски, обяд и вечеря. Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000-3200 ккал.

За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.

Уви, няма как да си купиш малко българска космическа храна, за да е опиташ. Но за това пък може да опиташ малко америанска – или – ягоди с неаполитански сладолед.