Какъв е смисълът от съществуването на астрологията

Сподели

Най-добрият начин за работа с кармата е да спреш за момент и да се вслушаш в уроците, които животът ти поднася на сребърен поднос.

Астрологията дава възможност да се прочете кармичното меню. Често чувам хората да казват, че не се интересуват от минали животи, защото единствено настоящият има значение. Тези хора не разбират, че ако не открием причинните фактори повечето от които са от предишни животи, няма да можем да се справим с настоящия“ 

                                                                                                                                                                                                                          „Пътят на кармата“  Чарлс Брео

Още древните гърци са разбирали, че зад астрологията седи и философска обосновка. Питагор проповядва, че душата е нещо безсмъртно и се трансформира в други видове живи същества и това което се ражда отново в кръговрата на определен цикъл и че нищо не е изцяло ново. Всички същества, които са се родили за живот, трябва да бъдат разглеждани като кръвно сродни. След това в „Тимей“ Платон говори, че Демиургът е сътворил по една душа за всяка звезда. Ако човекът живее добре, след смъртта си той ще се върне отново на своята звезда, където ще живее във вечно щастие. Но ако живее зле, след смъртта си ще се прероди в жена, ако той или тя упорстват отново ще продължава да се преражда, докато най накрая разумът не го обладае. Бог разпръсква душите по различни планети и звезди. После един от неоплатонистите – Плотин споделя мнението, че душите идват да се родят на земята, избирайки точната минута и секунда, но под влиянието на планетарните влияние под които се раждат. Древните гърци не говорят толкова за карма, колкото за съдба. Ямблих, също неоплатонист, допуска, че Астрологията е инструмент на вълшебството, чрез която може да се изведе душата извън рамките на съдбата и по пътя към по-висшата цел.

Впоследствие има виждане, че астрологията стъпва на закона за кармата и прераждането – т.е. след смъртта ние се прераждаме и душата ни пази информация за наши действия както добри така и лоши (карма). Колко на брой прераждания има всеки е отделен въпрос, но са десетки. Тоест с помощта на астрологията и може да разбереш в това прераждане с каква карма идваш и в каква посока да работиш. Великият Моцарт прави завършена композиция когато е на няколко години – той е подготвян много прераждания, за да може да стане един от най-известните композитори в света. Тук се намесва астрологията да те насочи – родителите те карат да учиш компютри, ама теб те влече рисуването. Астрологията казва кое е по-удачно за теб. Също така, това че си се родил с определена карма, не е задължителното условие да станеш най-добрия в дадена сфера. Ти ще преминеш през някакви изпитания (тоест планетарни конфигурации) и както реагираш според тях – ще се определи и колко успешен ще си ти. Да може да си добър композитор, но дали ще си най-добрия? Тук отново астрологията помага за да те напътства.

Астрологията може да помага да станем по-добри – когато разбереш, че си една частица от вселената и твоята душа се преражда и добротата се възнаграждава. И най-вече астрологията конкретизира кое е добро за теб (примерно да си лекар, или да пътуваш и опознаваш от света, или пък да се научиш да си самостоятелен и независим, или да се занимаваш с изкуство, или да станеш преподавател) и по този начин ти ставаш по-добър човек и човечеството като цяло. Астрологията помага да разгърнеш потенциала си – на какво да наблегнеш и от какво да се пазиш. И как да изпълниш своя житейски път успешно и щастливо. Разбира се, ако човек седи на дивана и не излиза от тях трудно ще изпълни потенциала в себе си, но помагайки си чрез нужните насоки то тя може да ти е от помощ – както за избор на професия така и в личен план и здравословен.

Източници:

„История на западната философия. Том 1“  Бърнард Ръсел

„Пътят на кармата“  Чарлс Брео