Хрема

Сподели

СИМПТОМИ: Гъделичкане и дразнене в областта на носната кухина и носоглътката. Кихане, водно-слузесто течение, а по-късно сгъстен секрет, който запушва носа и пречи на дишането.

Всички средства, които споделям са лично изпитани и силно ефикасни. Дори прилагането на едно от тях е достатъчно, като се има предвид, че всяко заболяване е строго индивидуално. Препоръчвам избор на лечение според симптомите, интуицията и колкото е възможно по комплексно с вътрешни, външни методи и промяна на режима – повече почивка и сън. Важно е редовното пиене на вода и проветряване на помещението, съчетани с  аромо- терапия и акупресура /натиск на точките за хрема/ и общо-укрепващи средства за постигане на цялостно лечение.

1. Методи за лечение и укрепване на носа и носната кухина:

Първа стъпка: ПРОЧИСТВАНЕ НА НОСА: Препоръчвам това да е първата стъпка. Важно е защото при хрема слузестия секрет образува тънък  слой върху възпалената лигавица. Слагайки капки, те не успяват да достигнат до възпалената лигавица. При прочистване на носа се отлепва секрета и вече можем да лекуваме лигавицата.Желателно е прочистването да става преди всяко прилагане на капки и при усещане, че има секрет, особено в областта на носоглътката. Ефектът от прочистването е отпушване на носа и лекота на дишането. Приготвя се разтвор – 1 кафена лъжичка сода за хляб в 1/4 чаена чаша вода /може и със сол или само топла вода или чай лайка/

Втора стъпка: ПОДСУШАВАНЕ: Подсушаването е важно за ефикасността на капките. Лигавицата не бива да е мокра, за да не се намалява ефекта от капките. Освен това подсушаването с топъл въздух е масаж на поразените области и своеобразни нагревки.

Извършваме го с подръчни средства – смъркаме топъл въздух над електричен котлон, сешоар за коса, климатик, печка тип духалка, газов котлон, акумулираща печка или всякаква печка. Диша се през носа, докато се усети, че е подсушен отвътре.

Трета стъпка: КАПКИ: Лично аз предпочитам капките да са приготвени, използвайки знания и опит от Народната медицина, т.к. съм  изпробвала многократно високата им ефикасност. Ето някой от тях:

–          меден разтвор – избираме чист домашен мед, разтваря се една част /1 ч.л/ чист натурален мед с 1 ч.л  хладка преварена вода. Не забравяйте, че медът се разтваря лошо в гореща вода. Слагате по няколко капки в двете ноздри. В началото подценявах меда като средство за лечение. В последствие разбрах за мощната лечебна сила на меда, който е събран от хиляди билки и преработен с лечебните ензими на пчелите. Хремата минава от едно две приложения на капките особено, ако е в самото начало на хремата. Противовъзпалителната сила се равнява на антибиотик. При синузит подсилвам с 1 щипка настърган сух плод от див кестен.

–          сок от лук – няколко резенчета лук се счукват в хаванче с щипка захар/за да отпусне сок/ добавяме половин чаена лъжичка вода, не повече. За деца сока може да е по- разреден (със супена лъжица вода). По 1-2 капки във всяка ноздра през дненя и преди сън. Всеки път сока е прясно изцеден. Хремата отминава бързо особено, ако е в началото.

–          сок от чесън – по горе описания начин, като моето впечатление е, че е малко по-ефикасен от сока от лук. И при двата вида капки щипе за кратко, но отпушва веднага и се диша с лекота. Противовъзпалителната сила се равнява на антибиотик. При синузит подсилвам с 1щипка настърган сух плод от див кестен.

–          коластра / секретът, който се отделя, преди да дойде млякото/-има доказано противовъзпалително и имуно-стимулиращо действие. Тя е компромисен вариант, защото не щипе. ¼ капсула се разтваря в лъжичка с 4-5 капки вода. Разтворът се използва еднократно, защото след няколко часа изветрява. За следващо приложение се приготвя отново. Хремата минава бързо, ако приложението на капките е в началото на възпалителния процес.

–          Пчелен клей – Той също е природен антибиотик.Спиртният разтвор наполовина разреждам с вода, за да не щипе много. При деца може и по-разреден. При усложнения – прилагам по 4-5 пъти дневно.

–          Разтвор от извлек от грейпфрут.(Купува се от аптека – следвай предписанието) Хремата отшумява след 1-2 приложения особено, ако е в началото. При усложнения – 4-5 пъти дневно. Противовъзпалителната сила  според мен е голяма.

–          Разтвор от сребърна вода. Противовъзпалителната сила се равнява на антибиотик. (Купува се от аптека –следвай предписанието)

Не съществува риск от предозиране за всички предложени начини за направа на капки, могат да се съчетават с лекарства, прилагат се от 2 до 5-6 пъти дневно, според интензивността на хремата.

АРОМОТЕРАПИЯ  И ТАМПОНИ:

–          резенче лук – поставя се в двете ноздри и вдишваме аромата. А също може съзнателно да помогнем в готвенето,  като нарежем лука и дишаме  изпаренията.

–          тампони с ракия –  памук с ракия се изцежда и поставят в ноздрите.

–          тампони с пчелен клей – спиртен разтвор на пчелен клей се напояват тампони и се поставят в ноздрите.

–          тампони в ушите – тампони с ракия силна или спирт се изцеждат добре и поставят в ушите за няколко часа, или докато спим.

–          Виетнамско чудо, мехлем Аюрведа  при настинка и грип – намазват се ноздрите от вътре,няколко пъти на ден, колкото повече толкова по-добре .

–          ароматно масло от евкалипт –  с ароматна лампа се ароматизира стаята или се вдишва от шишенцето няколко минути, няколко пъти дневно.

ВЪНШНО МАЗАНЕ с  “Виетнамско чудо” Аюрведа мехлем за простуда. С масажни движения се третират области на челото, в ноздрите и около носа.

НАГРЕВКИ 3-4 пъти дневно, и (или) вечер преди сън:

 1. Със загрята морска сол. Солта се загрява и поставя в торбичка (чорап). Поставя се на челото и носа докато изстине. Подменя се с топла сол и след това не се излиза на вън най-малко 1-2 часа. Прави се поне веднъж дневно, обикновено след загряване на краката, вечер преди сън. При интензивно протичащи хреми прилагам 3-4 пъти дневно и преди сън.
 2. С ел.възглавница или грейка с топла вода.
 3. С нагряващ уред – печка, която имате и ползвате, духалка или сешоар.
 4. С инфрачервена лампа – Ефекта е добър и при синузит.

Основен критерий при нагревките е да се следва чувството за поносимост, да ви е приятно и комфортно.

Това са основните стъпки и начини на действие при установяване на хрема, които  ползвам следва изброяване на няколко средства за постигане на цялостност на  лечението:

2. Методи и начини за общо укрепване на организма при хрема:

ЗАГРЯВАНЕ НА КРАКАТА: Ударно загряване на цялото тяло

Когато почувствате първите симптоми на хремата: гъделичкане в носа, дразнене или болки в гърлото, отпадналост, главоболие и др. можете да пресечете болестта в корена и. Забелязах, че това става ако се реагира първите няколко часа или при първа възможност. Аз наричам това ударно загряване. Народната медицина препоръчва загряване на краката с топла вода и морска сол до изпотяване при всички простудни заболявания. Краката се потапят в кофата с приятно топла вода (38-40 градуса). Щом посвикнат краката с температурата се добавя гореща вода до търпимост,  като се следи водата да е поносимо  топла. Гърба и тялото се намятат с одеяло. След около петнадесет минути краката се зачервяват, след което се изпива  чашата с чай (лайка, липа) или чаша топла вода. На веднъж, или на няколко големи глътки за около минута –две за постигане на изпотяването. Ако не се получи изпиваме още една чаша чай.  Изчакваме хубаво да се изпотим завити с одеялото и с краката в легена. Следва преобличане, изтриване добре на потта и обуване на краката с топли чорапи. Добре е да последва почивка и сън в топло легло.

Ако нямам възможност (не съм в къщи) загрявам поне ходилата. Например с електрическа възглавница, печка духалка, топла грейка с вода (импровизирана от пластмасово шише налято с гореща вода от бойлера). Стар народен метод е загряване с тухла., която стои на печката в повечето селски домове. Тя е винаги топла и при настинка се стъпва върху нея.

Друг начин е да разтрием ходилата с мас и сол, олио, зехтин или просто да направим загряваща разтривка с ръце.

ИНХАЛАЦИИ

–          с горена захар – на силно загрят ел.котлон сипваме щипка захар, която дими, ние сме над нея и вдишваме дима. 4-5 пъти смъркаме, което едновременно подсушава, отпушва  ноздрите и става нагряване. Не се излиза  на студено поне 1-2 часа.

–          инхалация с лайка – 2-3 лъжици лайка се заливат с половин литър вода, добавяме лъжица мед и лъжица сода за хляб, покривам главата над съда 10-15 минути.

–          Инхалация с масло от евкалипт-1-3 капки в 1литър  вряща вода.Завиваме се и дишаме изпаренията.Много е ефикасно.

МАСАЖ

–          точков – масажират се точките за хремата Всяка точка е своеобразен бутон, който алармира и мобилизира вътрешните защитни сили и резерви на организма на дадената област за справяне с проблема.Точките са две двойки симетрични точки.Едната двойка е в най-широката част на носа, в основата на гънките, симетрично от двете страни.Другата двойка е на горната част на носа, симетрично върху самата гърбица. Редува се натиск и отпускане по 10 пъти, 3-5 пъти дневно. Ефектът е по-голям при нагряване на точките с мокса. Добър резултат дава и поставяне на  загряващ пластир  върху всяка точка. Пластирите са лейкопласти със загряващо вещество върху тях /така се продават. Моксите са помощни средства  в акупресурата в източната медицина и са руло от билки колкото цигара, които се запалват и се обработват температурно точките за по голям ефект.

–          със ставите на юмруците на двете ръце – масажират се областите на  челото и носа  3-5 пъти дневно. Редува се с потупвания  с върховете на пръстите и поглаждания. Масаж на ходилата, дланите и ушите – Изпукване на ушите-стара техника от китайската медицина.Чрез нея се постига по-правилно протичане на жизнената сила през ушите, носа и гърлото, които са свързани. Механизмът на действие не е толкова важен – важното е, че дърпането на уши помага при всички простуди, съпътствани с хрема, болно гърло или болки в ушите.

ХРАНЕНЕ

Препоръчително е по време на хрема да ограничим храненето – плодове и зеленчуци да са 2/3 от обема на храната (зеле,лук,чесън,грейпфрут,лимон,ряпа,горчица) или  топли ястия – супи, яхнии, пюрета и каши, само в случаите, когато се чувства глад. Да се избягват слузо образуващи храни – преработени многократно храни,  от бяло брашно, сладкиши и белтъчнини, животински продукти, особено пържени и мазни.

Включването на грейпфрут на гладно съкращава срока на лечението. Препоръчва се ½  грейпфрут на гладно 30 мин. преди всяко хранене.

ТЕЧНОСТИ С пречистваща цел се пие по-голямо количество вода за предпочитане топла като чай, или лимонов сок разреден на вкус с вода и подсладен с мед, компоти с лимон. Билков чай – липа, лайка, градински чай, мащерка.

ЛЮТ ПИПЕР – пипва се с ръка лют пипер и се докосват областите на носа леко.(Или поставяне на пластир на точките за хремата). Следва загряване и зачервяване на областта се маха. До няколко часа хремата спира.. Препоръчва се само за възрастни! ВНИМАНИЕ: Ръцете се измиват добре. Да се внимава да не попадне в очите и да не се втрива силно поради опасност от  прегаряне.

ЗА  ПОМЕЩЕНИЕТО: Поставя се открит съд със няколко литра гореща вода в стаята на болния. Невидимите изпарения улавят болестните микроорганизми и падат на пода. Препоръчително е няколко пъти да се измива пода. Така се прочиства помещението от вредни бактерии и вируси.

Няколко съвета за майки с малки деца:

След консултация с лекар, може да съчетаете народните лекове паралелно с лечението назначено от него. Ето няколко изпитани съвета за майките:

 • прочистване на нослето с вода и сода (сол или физиологичен разтвор) –  по горе описаните начини
 • подсушаване – майката държи детето срещу духалка или уред издухващ топъл въздух.
 • капки – коластра, меден разтвор, сок от чесън разреден с 1-2 лъжици вода /в тази разредена форма не щипе, но е ефикасно/.
 • Загряване на краката (по описания по горе начин, само слагате в водата и играчки, за да е интересно на детето)
 • зехтин – 1-2 капки , 3-5 пъти на ден в нослето
 • разтопено масло – 1-2 капки, 3-5 пъти на  ден
 • бадемово масло – 1-2 капки 3-5 пъти  на ден
 • Нагревки-морска сол, ел.възглавница и др.
 • Външно мазане с Виетнамско чудо или мехлем от Аюрведа за простуда
 • Инхалации с евкалиптово масло или лайка – заедно с майката под одеяло.
 • Натиск на точките за хрема от родителите (виж по горе)
 • Сок от грейпфрут (3-4 пъти дневно) или смес с портокал
 • Обиране на гърлото, за да се предотврати слизане на настинката надолу. (2-3 пъти дневно, описано по надолу)
 • Масаж на ушите, ръцете и ходилата
 • Масаж на лицето
 • Изпукване на ушите

Аз избирам това, което ми подскаже вътрешното чувство и интуицията. Средствата съобразявам с това, което имам в къщи или е лесно за набавяне.

ПРАКТИЧЕСКИ НАЧИН ЗА ОБИРАНЕ НА ГЪРЛОТО

Ръцете ги измивам и докато е мокър показалеца го потапям в пакетчето със сода бикарбонат. Стремя се содата да полепне добре върху пръста. Следва завъртвана на пръста в гърлото, около отвора на носоглътката, по сливиците, около корена на езика. Тази процедура повтарям няколко пъти, докато с пръста усетя, че няма слуз и се е получило т.нар. обтриване/обиране/. Самата слуз полепва по содата, която е хигроскопична. Аз я отмивам и отново потапям пръста в пакетчето и завъртам отново пръста вътре в гърлото. Ако лигавицата е възпалена усещам леко щипане, драскане и леко солен вкус. Ако гърлото е здраво, обирането не е неприятно.

 

За да помогнете на организма да се справи с общото неразположение, активирайте вътрешните сили в борбата с хремата, с помощта на масаж на следните точки на лицето:

Източник на снимка: http://subscribe.ru