“Феномени”: Кримският чай и тракийското светилище Беглик Tаш

Сподели

БНТ, “Здравето отблизо”, 18.02.2015

В “Здравето отблизо“, в рубриката “Феномени“, разкриваме тайната на странджанската виагра – кримския чай, както и на лечебните билки от района на Беглик Tаш и чудодейните енергии на тракийското светилище с помощта на рекреолога Елисавета Зангелми и писателят Милан Миланов.

Кримски чай се приготвя от 3 супени лъжици кримски чай се варят 3 минути в 1 литър вода. Трябва да изстине и да се пие като студен чай – без подслаждане и 15 минути преди хранене 3 пъти дневно.

Това е уникална за България е билката. Кримския чай е в Червената книга и хората в района правят чудеса, за да го разсадят. Той е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 50 см. Има продълговати, покрити с бели власинки листа и лимоненожълти цветове. Цъфти от юни до август. Днес той съществува единствено в Странджа, около Малко Търново. Кримският чай има антиоксидантен ефект и намалява риска от редица ракови заболявания, високо кръвно, атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Напитката е известна и като “странджанска виагра” заради доказаните й качества на естествен стимулант на мъжката потентност.

Едно от най-загадъчните места на планетата е Беглик Таш – тракийското мистично каменно море със соларни знаци и скални късове, подобни на брачно ложе и женска утроба. Най-древните находки тук са от 3 век преди Христа. Скрит в полите на Странджа в бившата соцрезиденция “Перла”, Беглик Таш се открива за науката едва през 2002 година. Името му, макар и да звучи твърде турско,  има тракийски корен – за тракийците Беглик е апостол, полубог, а таш – камък. А двете “божествени” еднометрови скални стъпки, издълбани в огромните камъни – менхири, отбелязват присъствието на Бог. Изумлението на историците е, че са прецизно ориентирани по посока изток – запад. На Беглик Таш някои търсят духовното, усещането за връзка с древните и почитта им към божествената сила на природата. “Само ние и космоса”- такова чувство изпитват сред светилището много от туристите.  А други просто се радват на поредното си селфи.

Към предаването