Енергийни и мистични места по шуменското плато

Сподели

Академия на Мистериите® „Мадара” представя

Шуменското плато се намира в източните предели на Дунавската равнина, в близост до град Шумен. В него е разположен и едноименния Природен парк „Шуменско плато” обявен през 1980 г. с цел съхраняване на ценните растителни и животински видове, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм.

Шуменското плато е обитавано от човека от дълбока древност. Свидетелства са фрагменти от глинени съдове и оръдия на труда открити в пещерите. През различните исторически епохи тук са съществували множество тракийски, антични и средновековни селища и крепости.

По време на Второто българско царство (ХІІ – ХІV в.) възникват скалните манастири – средища на религиозен и културен живот. Разположени са по труднодостъпни скални венци по източните и южни склонове на платото. Обитавали са ги монаси исихасти. Исихазмът (от гръцки: ἡσυχασμός, от ἡσυχία, спокойствие, тишина, уединение) е мистическо течение в православното християнство, според което при усилена молитва и вглъбяване, вярващият може да постигне единение с Бог.

Маршрутите, които водят до скалните манастири, църкви, килии и феномени минават през красивия резерват „Букаците” на Шуменското плато.

За района около скалните манастири Ванга е казала, че са четвърти по сила на енергийното поле след Рупите, Царичина и Мадара.

Дали е така или не сами ще прецените, когато посетите това мистично място. Огледайте камъчетата в подножието на Костадиновия манастир и ще откриете, че почти всички имат кръстче по тях, както камъчетата на Кръстова гора.

В непосредствена близост до Осмарските скални манастири, се извисява скалният феномен „Окото“. Намира се в местността „Осмарски боаз“ северно от село Осмар. В определени дни на годината слънцето „светва” в окото и е обозначавало съответен период за духовни и религиозни дейности, както е повелявала тракийската мистична философия.

Този феномен издялан в изправената тясна скала много наподобява друго едно такова „око” на няколко километра от Провадия, което местните наричат „пробития камък” или „халката” по подобие на шуменската „халка”.

Траките са създавали своите храмове, като са използвали природни образувания, които са дообработвали и оформяли. В тях те са почитали Великата Богиня Майка и нейното творение Природата. Около Окото и скалните църкви се забелязват олтари в които са били извършвани приношения и са оставяни дарове за Богинята.

България е третият основен енергиен център след Тибет и района между Чили и Перу, като в нея са l/3 от всички енергийни места в света. Не би ни стигнало мястото в тази кратка статия да изброим всички енергийни центрове и мистични места в България. Всъщност цялата ни територия е един огромен енергиен център.

Разгледайте снимките в галерията ни и се полюбувайте на красотите. А ако желаете да посетите тези мистични места можете да се включите в нашите пътешествия, организирани от Академия на Мистериите® „Мадара”.

Букака
 
в скалната църква
  
Диреклията и Окото в профил
 
изглед през Окото
 
Костадиновия манастир отвътре
 
към Окото
            

melhisedek@abv.bg

www.ezo.bg

https://www.facebook.com/elissaveta.alexandrova