Ефектите от етеричните масла

Сподели

Ефектите от етерично масло от грейпфрут

Ефектите от етерично масло от грейпфрут – Част 1

Маслото от грейпфрут е с много високи нива на антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват оксидативния стрес и възпалителните заболявания. Много от ползите от етерично масло от грейпфрут се дължат на една от основните му съставки, наречена лимонен (който съставлява около 88% до 95% от него). Известно е, че лимонен е туморно-предпазващ фитохимикал, който предпазва ДНК и клетките от увреждане. В допълнение към лимонена, етеричното масло от грейпфрут съдържа и други мощни антиоксиданти, включително витамин С, мирцен, терпинин, пинен и цитронелол.

Като естествен детоксикиращ агент, масло от грейпфрут може да помогне на черния дроб да изчисти тялото на токсините и отпадъците, както и да активира лимфната система и да контролира задържането на течности.

Популярни и полезни употреби:

* Отслабване

Грейпфрутът е един от най-добрите плодове за храна с фокус върху загубата на тегло и изгаряне на мазнини! Е, това е така, защото някои от активните съставки на грейпфрута са супер полезни за повишаване на метаболизма и намаляване на апетита ви. Когато се смесва с масло от пачули, понижава глада, а това го прави чудесен инструмент за отслабване бързо и по здравословен начин. Добавете няколко капки към водата си, разпръснете я в офиса или дома си, или масажирайте върху гърдите и китките си.

Когато се прилага локално върху кожата в малки количества, етеричното масло от грейпфрут е отличен диуретик и лимфен стимулант. помага за увеличаване на енергийните нива и метаболизма. То е толкова ефективно, че присъства неизменно в много антицелулитни кремове и смеси.

* Загуба на апетит: Ако мислите, че трябва да ядете по-малко, това етерично масло може да бъде много полезно. Това обаче не означава, че трябва да го вземете точно преди вечерята. Редовната доза може да намали апетита ви и да ви помогне в управлението на теглото.
Поставете една до три капки Розов грейпфрут върху дланта на ръката. Разтрийте енергично ръцете си и бавно вдишвайте аромата. Можете лесно да коригирате интензивността на аромата просто като отдалечавате или приближавате ръцете си до носа. Вдишвайте аромата на Розов Грейпфрут 5 до 20 минути преди хранене. Също така е важно да пиете вода след вдишването на маслото.

Ако смесите от етерично масло от пачули, с етерично масло от розов грейпфрът, ефекта ще се подобри и резултатът ще бъде естествено подтиснат апетит.

* Диуретик: Диуретичните свойства на Етеричното масло от грейпфрут поддържат тялото ви леко и без токсини, като стимулира уринирането. Помага за отстраняването на излишната вода, мазнините, натрий, пикочната киселина и други токсини от организма, нормализира кръвното налягане, за да поддържа сърцето здраво. Честото уриниране предпазва уринарния тракт от инфекции. Почиства бъбреците от всички варовикови и урични отлагания и ги предпазва от бъбречни камъни и инфекции.

 

Ефектите от етерично масло от грейпфрут – Част 2

Лимфа: Лимфната система играе важна роля в нашето тяло и участва в отстраняването на нежелани и токсични вещества. Маслото от грейпфрут осигурява здравословно функциониране на лимфната система и повишава нейната активност, като по този начин изчиства организма от токсини и страшните проблеми като целулит, урея в кръвта, ревматизъм, артрит, подагра и бъбречни камъни.

* Стимулант: Това масло стимулира организма по различни начини. Стимулира мозъка, като го прави активен и дава нова насока на мислите, стимулира ендокринните жлези и насърчава правилната секреция на хормони и ензими, като по този начин поддържа целия организъм и метаболизма в нормални граници. Стимулира нервната система и ви прави по-активни и бдителни. Храносмилателната система също се възползва от това етерично масло, тъй като то стимулира секрецията на стомашните сокове и жлъчката в стомаха, както и движението на погълната храна през червата.

* Прогонва Стрес

Миризмата на грейпфрут е приповдигаща, успокояваща и изясняваща. Известно е, че може да ви освободи от стрес и работи чудесно, когато се впръска в помещението, ако се добави към вода за измиване или се потупа върху кожата точно като парфюм. Добавете няколко капки към стерилна памучна топка заедно с едно докосване на кокосово масло; След това го разтривайте в китките, врата или гърдите си.

Етеричното масло от розов Грейпфрут е идеалният начин да се освободите от тези трудни сутрини, когато не можете да се измъкнете от леглото. Малко шишенце до леглото може да ви помогне да се почувствате жизнени и енергични. Също така, помислете за използването на това етерично масло, когато имате усещането, че сте претоварени – то ще ви зареди със здравословен оптимизъм!

* Антидепресант: Както етеричните масла на повечето цитрусови плодове, етеричното масло от грейпфрут има въздигащ и релаксиращ ефект върху ума. То предизвиква позитивни чувства на надежда, лекува депресията и облекчава тревожността и стреса, благодарение на стимулиращите ефекти върху някои хормони, които имат повдигащи ефекти върху мозъка.

 

Ефектите от етерично масло от грейпфрут – Част 3

* Други ползи: Етеричното масло от грейпфрут поддържа кожата чиста. То е особено подходящ за лечение на мазна кожа и акне, а също така осигурява освежаващо усещане.

* Дезинфектант: Антивирусните и антимикробни свойства на етеричното масло от грейпфрут го правят добър дезинфектант. Той не само предпазва тялото от нови инфекции, но също така елиминира вече съществуващите инфекции. Особено ефективен при лечение на инфекции на дебелото черво, стомаха, червата, пикочната система, отделителната система и бъбреците, както и за инфекции на кожата.

* Антисептик: Антисептичните свойства на етеричното масло от грейпфрут го правят идеално за приложение върху натъртвания, рани и акне, за да ги защитят от микробни инфекции.

* Естествен антибактериален агент

Маслото от грейпфрут има антимикробни ефекти, които спомагат за намаляване или елиминиране на вредните бактерии, които могат да навлязат в организма чрез замърсени храни, вода или паразити. Проучванията показват, че маслото от грейпфрут може дори да се бори със силни бактериални щамове, които са отговорни за заболявания, причинени от храна, включително Е. Коли и салмонела.

Грейпфрутът се използва и за унищожаване на бактерии и гъбички, бори се с растежа на мухъл, убива паразити в храната на животните.

Друго предимство на маслото от грейпфрут е, че има противогъбични способности и е в състояние да намали дрождите и бактериите, причиняващи симптоми на кандидоза, често срещано заболяване, което засяга здравето на червата и може да предизвика глад. Изследванията показват, че грейпфрутът е ефективен и за борба с инфекциите на пикочните пътища и дори може да бъде сравним с този на доказани антибактериални лекарства. Освен това, вдишването на етерично масло грейпфрут помага при лечение на белодробни и назални инфекции.

* Ароматизатор за въздух

За да се отървете от неприятните миризми в кухнята, уредите и баните си, разпръснете малко масло от грейпфрут заедно с други аромати на цитрусови плодове като етерично масло от лимон и портокалово масло. Докато къщата ви се пълни с чист аромат, вие също премахвате бактериите, причиняващи миризма, от въздуха. Освен това, можете да използвате малко количество етерично масло от грейпфрут върху дървени повърхности, плотове, подове или в домакински уреди, за да унищожите бактериите.

Милка Дойчева – Giza Perfumes