Ефектите от етеричните масла

Сподели

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са ароматни концентрирани летливи вещества, които се извличат от цветовете, листата и плодовете на растенията. Те са много ценни и в древността са се сравнявали със злато.

За добиването на една капка или милилитър от най-скъпите разновидности са необходими килограми свеж материал. Обикновено се извличат чрез дестилация, често с помощта на пара. Друг процес включва екстракция с помощта на разтворител.

Етеричните масла са леки, със силен аромат, с висока концентрация – ето защо не се използват в чист вид, а разредени в масло носител и задължително в минимални количества.

В миналото са били използвани като лекарство. Те помагат на човека да съхрани младостта, красотата и здравето си.

Употребата им е далеч по-широка от представите ни. Добавят се в стотици видове продукти като шампоани, миещи средства и парфюми, намират приложение в медицината, кулинарията, козметиката и още много други сфери.Широко приложение намират в ароматерапията и профилактика на различни заболявания.

Класификация

Според източника, от който са извлечени, ароматите на маслата се класифицират в няколко вида:

* Цветни – лавандула, лайка

* Тревисти – мента, розмарин

* Цитрусови – портокал, бергамот

* Иглолистни – бор, смърч, кедър

* Пикантни – джинджифил, канела

* Смолисти – ела, мирта

* Екзотични – пачули, иланг-иланг

Защо да използваме етерични масла?

*  При правилна употреба те стимулират естествените защитни сили в организма. Техните етерни молекули бързо се включват в системата на кръвообращението, проникват в организма и вдъхват нов живот на емоционалните и физическите реакции.

* Оказват влияние на сърдечносъдовата система, имат релаксиращи и успокояващи свойства. Като растителни активни вещества те съдържат компоненти, които са способни да разширяват кръвоносните съдове, да подобряват снабдяването на мускулите с кислород, да подобряват процесите на проводимост в тъканите.

* Етеричните масла стимулират нервната система, енергизират, намаляват раздразнителността, емоционалната възбуда, нормализират съня, отстраняват натрапчиви мисли, повишават работоспособността. Могат да се разглеждат като универсални профилактични вещества с имуномоделиращи и антиоксидантни свойства, които възпрепятстват натрупването на свободни недоокислени продукти в организма, влияещи отрицателно на метаболизма и процесите на деление на клетките.

* Те ускоряват процесите на регенериране, ревитализиране и способстват за заздравяването и хидратирането на различните слоеве на кожата.
* Противопоказанията при употребата на етерични масла има единствено при непоносимост към една или друга група от тях. Вреда може да се нанесе на бременните жени, които са по-чувствително от обичайното. Бъдете внимателни, тъй като полза носят само натуралните масла, а не ароматните фалшификати.

Методи за приложение

** Арома-лампа: Това е най-лесният начин на приложение на Етеричните масла във Вашия дом. Те идеално подхождат за психо-емоционално разпускане. Някои от тях повдигат настроението и тонизират, други стимулират или успокояват, трети са афродизиаци

** Инхалации: Ароматът се вдишва или непосредствено от флакона, или след като се нанесе върху плат.

** Ароматични вани: Благоприятното въздействие на топлата вода и целебната сила на етеричните масла правят ваните изключително полезни за целия организъм. Етеричните масла въздействат на цялата повърхност на тялото, проникват бързо през кожата и попадат в кръвоносната и лимфна системи;

** Компреси: Веществата, съдържащи се в етеричните масла, проникват през участъка на кожата, където се намира проекцията на болният орган, попадат в лимфата и оказват противовъзпалително, обезболяващо, спазмолитично действие.

** Разтривки – като добавка към масажно масло: Действат прекрасно при възпалителни процеси в мускулите, нервната и съединителната тъкан, въздействат на лимфната система, дишането и кръвообращението.

** Масаж – като добавка към масажно масло: Осигурява бързо проникване на ароматните вещества в лимфата и кръвоносните съдове, което дава комплексно въздействие на организма.

** Обогатяване на козметични средства: Шампоаните с добавени Ароматните масла укрепват косъма, подобряват състоянието на кожата на главата и са ефикасни против пърхот.

Милка Дойчева

Giza Perfumes