Дванадесет правила

Сподели

За умствена хигиена и отношение към мозъка, почерпени от когнитивните традиции на Българите

Посочените по-долу ДВАНАДЕСЕТ ПРАВИЛА отразяват Новата Философия за здравословния начин на живот, основана върху поддържането на алкално-киселинния баланс на организма, осигуряващ рН на кръвта в границите на 7,35-7,45, неговата нормална хидратация и редовното  пречистване на чревния тракт и черния дроб. Следва да се съблюдава също правилния баланс в съотношението между ОМЕГА-6 И ОМЕГА-3

#1. Приемайте достатъчно количество вода. Мозъкът ви се нуждае най-малко от два литра вода на ден, за да могат да функционират ефективно „електронните му вериги”, като водата, както и плодовете, се приема до половин час преди ядене и никога по време и след самото ядене. Полезно е една част (0,2-0,4 л) от нея да бъде „жива”, с рН=8,0-9,0. Нервната тъкан (клетки, окончания, влакна) в химическия си състав съдържа 85% вода, докато в останалите клетки на тялото водата достига до 55-60%. Мозъкът е особено чувствителен към алкално-киселинния баланс на кръвта (рН=7,35-7,45) и работи най-добре при стойности на рН=7,40. Поддържане на нормалния воден и алкално-киселинен баланс е от голямо значение за психическото и физиологическото състояние на организма, а неговото системно нарушаване води до редица заболявания с неясен произход и като правило погрешно третирани с медикаменти, вместо с приемане редовно и достатъчно количество вода, част от която „жива” (рН=8,0-9,0). Самите нервни влакна със своите микротубули, подобно на телефонни кабели, представляват водно-транспортна система, по която се пренасят пакетираните в мехурчета нервотрансмитери до изпълнителните органи. Микротубулите дренират водата и ниския вискозитет около тях помага тя да бъде изпомпена от тъканта на нерва и от заобикалящото нерва пространство.

#2. Усвойте техниките на дълбокото дишане, задържане на дъха и последователно издишване на тласъци (българско народно пеене, йогистко дишане). Мозъкът има нужда от богата на кислород кръв, за да работи добре. Еритроцитите, контейнерчетата, които носят кислород към клетките на мозъка, умират и се раждат всеки ден, а в организма живеят 127 дни. Масата на мозъка е 1 400 – 1 500 гр, но употребява 25% от необходимия за цялото човешко тяло  кислород. Кратките почивки, движението, леките упражнения спомагат за доброто кръвообръщение. От друга страна, упражненията за задържането на дишането при малките деца и възрастните, стимулират мозъка към потребяване на повече кислород, което увеличава неговата мощ.

#3. Установете режим на балансирано хранене. Приемайте разнообразна храна, като отчитате трите фази на денонощния цикъл: отделяне (04:00-12:00 ч.), приемане на храна (12:00-20:00 ч.) и усвояване на хранителните вещества от организма (20:00-04:00 ч.). По-добре по-малко, но по-често. Повече плодове и течности. Избягвайте приемането на несъвместими храни и следете за алкално киселинния баланс на кръвта (урина (6,8-7,2), слюнка (7,2)), чрез приемане достатъчно храни с алкален характер или „жива” вода. Следва да се съблюдава също правилния баланс в съотношението между ОМЕГА-6 И ОМЕГА-3 киселините, близко до препоръчваното 5:1.

Човешкото тяло изработва всички необходими на мозъка аминокиселини с изключение на тирозин. В процеса на мозъчната дейност тирозинът се разлага на две много полезни химически вещества, наречени невротрансмитери: нофедрин и допамин, които способстват за будността и ефективното функциониране на паметта. Тази аминокиселина (тирозин) се съдържа в яйцата, киселото мляко, рибата, пилешкото и свинското месо. По-сложните въглехидрати като зеленчуците, ориза и плодовете, макар и полезни в друго отношение, съдържат аминокиселината триптофан, която забавя функционирането на мозъка. В тази връзка следва да се отбележи, че на «гладен стомах» се помни по-добре. Това от една страна е предизвикано от факта, че цялата енергия на организма, извън необходимата за обмяна на вещества, се насочва към мозъка, т.е. не се изразходва енергия за храносмилане. А от друга страна, както са установили учените от Йейлския университет (САЩ), хормонът, отговарящ за усещането за глад – грелин, има и свойството да увеличава количеството на нервни връзки в мозъка, които имат отношение към паметта. Грелинът може да контролира част от висшите функции на мозъка и дава възможност да се обясни връзката на химично ниво между способностите да учим и метаболизма на енергията.

Поне два пъти в годината пречиствайте чревния тракт, където се намира ¾ от елементите на имунната система, и черния дроб – завода за преработване на отпадъците при обмяната на вещества и склад за ензими (каталаза, глутатион-пероксидаза), осигуряващи  кръговрата на кислорода в организма.

#4. Осигурете на своя мозък седем и половина часа сън в денонощието. Спете в проветрено помещение със свободен достъп на свеж въздух. Най-доброто време за сън е това между 21:00 и 04:00 часа. Лишаването от сън е начин за сломяване психическата и физическата съпротива на човека. Здравият сън помага на организма да повиши pH на кръвта, понижено в резултат на изморителната ежедневна дейност.

#5. Музиката, звуците с честота между 5 000 и 8 000 херца, са своеобразна храна за мозъка. Ухото играе ключова роля за захранването на мозъка с биоелектричество, чиито клетки, подобно акумулаторни батерийки, постоянно имат нужда от зареждане. Д-р Георги Лозанов през 70-те години на XX век открива, че бароковата музика с 66 такта в минута, като фон, е идеална при обучение и запаметяване. В Средновековието, в годините на  Ренесанса, най-популярна е била бароковата музика, създадена от гениалния композитор Йохан Себастиан Бах и неговите последователи.

#6. Използвайте всяка възможност да упражнявате пръстите на ръцете, китката и говорния апарат. Импулсите, излъчвани към кората на големите полукълба на мозъка при тяхното движение, също така я подхранват с биоелектричество. Чрез такива целенасочени упражнения по-леко и лесно се постигат говорни умения, подобрява се способността да слушаме и възприемаме, както и да разсъждаваме самостоятелно и творчески. Продължителното изпълнение на упражнения с пръстите на ръцете и китката повишава психическата устойчивост при участие в монотонни, еднообразни, безинтересни, продължителни  отегчителни действия (омръзване и отегчение) и способства за поддържане на съсредоточено внимание в изнурителни процеси.

#7. Насочете своето внимание към усъвършенстване на сетивата си. Разширете полето на зрението си; опитайте се да смесите представите, предизвикани от различни сетивни възприятия; увеличете скоростта на възприемане на информация чрез игри, в които участва като състезателно-оценъчен елемент фактор „време”; повишете възможността си за едновременно възприемане на няколко обекта, от пет до девет.

#8. Към изучаването на неизвестен обект започвайте винаги с цялостната картина, като постепенно раздробявате големите неща на по-малки, достъпни единици. Вашият мозък по-лесно получава мотивация за усвояване на ново знание, ако предварително има представа за неговия обем и връзка с миналото знание. От тук нататък следва целеполагането и планомерният подход към ученето.

#9. Разработете си удобен начин за представяне на информацията. Разработвайте си непрекъснато система от информационни символи (пиктограми), като същевременно използвате всички сетива за възприемане и представяне на информацията, за да изберете най-ефективните. Редовно провеждайте тренировки по бързо четене, бързо писане и бързо смятане. Опитайте се да усвоите жестомимичната реч.

#10. Изработете си чувство за хумор. Свързването на възприятията със „смешното” и „странното” способства да бъдат запомнени по-леко, по-бързо и по-трайно, а смехът помага на мозъка да почива и да се възстановява.  Подобно на рекламата за „здрави зъби”, мозъкът, за да бъде „здрав”, постоянно трябва да „дъвче” нещо. Нещо интересно!

#11. Не предизвиквайте страх и стрес у другите, ако искате да се покажат от към по-добрата си страна, а и на вас да дадат такава възможност. Поставен под стрес, мозъкът се грижи единствено за оцеляването си, а висшите умствени дейности, включително и мисленето, престават да се осъществяват ефективно. За да се разтовари, мозъкът предава стресовата възбуда от участъка, който е засегнат, към съответния орган, свързан с него, и предизвиква болестни изменения там, ако този орган не реагира по адекватен начин. Този процес е съпроводен с отделяне голямо количество кислородни радикали, които могат да увредят тъканите на организма и да предизвикат клетъчни деформации (рак), средство срещу което е „живата вода”.

#12. Разположете работното си място и леглото си с отчитане местоположението на полосите и пресечните зони  на геопатогенната мрежа на Хартман. Правилното разположение предпазва от нежелана умора, отпадналост и снижава вероятността от заболявания.