Дървеното село на разказвача на приказки Кустурица

Сподели

Дървеното село на Костурица е реализираната  романтична представа на твореца за сръбското етноминало…

На шега световната звезда от Балканите нарича творението си „Кунстдорф” – „Село шедьовър“.

В „етнокомплекса“ на Костурица има воденица, мелница, мандра, фризьорски салон,  църква, клуб на писателя и дори градски затвор, в който „арестанти“ са хуманизма и „ренесанса“. Стилизираните дървени селски къщи, украсени с много цветя и шарени дървени капаци,  разказват за мечтата на твореца за идеалното село, сред идеалната природа на Мокра гора. Естествено, не липсва и киносалон, и то подземен. Улиците от дървени траверси ви радват с цветя, аранжирани в емайлирани тенджери, ретро автомобили, уютни ресторантчета и кафенета.

Табелите с имената на улиците са част от приказката, която Костурица разказва  – „Че ге Вара“, „Ф. Фелини“, площад „Никола Тесла“…

Хълмът  е разположен вероятно в една от най-красивите части на Мокра гора – планина на около 250-300 км от Белград и само на 30 – 35 километра от границата на Сърбия с Босна.

Ако пътят ви води покрай Мокра гора, не пропускайте да се последвате табелката към приказнато дървено село. Ще откриете там радост, веселие, въображение, хубава кухня и намигане към нашето съвременно битие, което ще накара и вас да мечтаете повече, поне докато се разхождате из улиците на „Кунстдорф“.