Духът на село Борово под Кръстова гора

Сподели

Село Борово се намира в средната част на Родопите, на 50 км от град Пловдив, на 38 км. южно от Бачковския манастир и на 6 км от гр. Лъки.

Разположено е в Преспанския дял на изток от седловината Рожен в Западно Родопския масив. Най-висок връх тук е връх Кръстов – 1428 м. Днес в Борово постоянно живеят не повече от 70 души. Селото е чисто, добре снабдено и хората му са отзивчиви и приветливи. Няколко частни хотела и къщи за гости предлагат нощувка, а по желание – и храна.

Стара легенда за това място гласи, че когато Бог разпределял земите по света, българите закъснели и всичко вече било раздадено. На Бог му станало тъжно и решил да поправи тази несправедливост, като им подарил парченце от Рая.

Село Борово е изходна точка за чудесни езотерични екскурзии в околността, както и за посещение на местността Кръстова гора и връх Кръстов (1428 м. надморска височина), за които се смята, че притежават уникални лечебни свойства.

В непосредствена близост до селото се намира и древното тракийско селище Белинташ.

Многобройните параклиси и храмове, изградени в тази местност, са разположени на изключително красиви площадки – където в древността са били изграждани и древните тракийски светилища. Те са отлично място за релаксация, духовни практики и зареждане с енергията на природата.

Село Борово и къща за гости ’Бориките’ са едно от любимите места на академиците от Духовна академия на мистериите „Мадара“.

Вижте снимките и видеото към статията и усетете духа на с.Борово.

{youtube}g0XcNeDOOLQ{/youtube}

{youtube}gVrjGjljiWA{/youtube}

{youtube}dxFzaZgz_N8{/youtube}