Дева Премал, Митен и Манос за първи път в България

Сподели

Кога? 22 май 2012 г, 19:30 часа, Палата 2 на Пловдивски Панаир

Дева Премал и Митен се запознават в Индия през 1990г. и скоро след това поемат по пътя на любовта и творчеството, като поднасят тяхната вдъхновяваща комбинация от песни, мантра и медитация пред техните почитали в целия свят.

Те са записали низ от признати албуми, като в световен мащаб продажбите им възлизат на близо един милион, а концертите и екстатичните им песнопения се радват на възторжени отзиви в цяла Европа, Австралия, Южна Америка, Канада и САЩ.

Тяхната музика преминава отвъд обичайните музикални  граници с почитатели като Шер, която включи едно от най- известните песнопения на Дева  –   Gayatri Mantra по време на нейното прощално турне; световно признатия автор и учител по мотивация Тони Робинс и дори Негово Светейшество Далай Лама, който след като слушал  Дева и Митен на  частно събиране, възкликнал: „Красива музика, красота…!”

Един от най-продаваните автори Екхарт Толе отбелязва:

„Слушайки музиката на Дева и Митен, свещеното пространство, което лежи отвъд ума се появява от само себе си без усилие. Чиста магия!”

Родената в Германия Дева Премал е музикант от класическата школа, която пораснала пеейки мантри за лека нощ вместо песни за преспиване. Майка й свири на виола, а баща й е бил художник и поклонник на духовния път, включително Зен и Йога.

Той сам се научил на Санскрит, а Дева отбелязва, че „ Докато майка ми е била бременна с мен с баща ми са пеели Gayatri Mantra  през цялата й бременност.”

„Докато растях ние продължихме да пеем Gayatri Mantra заедно преди сън. Наистина незнаех какво точно пеех…и защо. Просто го правех, зашото така ми бе казано. Но малко по-късно започнах да оценявам тези скъпоценни моменти.”
Като тийнейджър, тя се премества далеч от пределите на класическото си музикално обучение по пеене, цигулка и пиано, практиката мантра, и започва да изследва сама. На 11 – годишна възраст, нейното търсенето я довело до ставането на ученик на просветения мистик Ошо, а по-късно тя отива в ашрама в Индия, за да започне обучения в сферата на човешкото тяло, включващи масажи, шиацу и кранио – сакрални терапии.

Точно в ашрама на Ошо тя се запознава с Митен.

„Въпреки, че бях на 20 години, а той на 42, нашите сърца веднага се свързаха,” казва тя. „Знаех, че той е един от музикантите на Ошо и това беше всичко, като изключим факта, че се чувствах добре навсякъде, където бяхме заедно. Ние се смеехме много… и сега го правим. Той пише най-хубавите песни, някои от които знам от ашрам тържествата.”

Митен е роден в Лондон и израства през 60-те години.

„По това време Англия бе оживена с рок ‘ен рол  музиката и звученето на „Бийтълс” , спомня си той. „Където и да се отидеше, тя бе на улицата. Беше време на невинност, време, когато можеше да се усети възможността, че животът няма граници.”

Той по-късно създава успешна кариера през 70-те като певец / композитор и участва по турнета с групи като Fleetwood Mac, Лу Рийд и Рай Кудър. През това време той издава два добре приети албума, единият от които продуциран от The Kinks, а другият от бележития лосанджелиски продуцент Bones Howe за Ariola Records. Този период от живота му бил вълнуващ, но не го удовлетворявал:

„Направих два добри албума и продължих с писането на музика за други хора, след това работих в радиото и телевизията, след това през 30-те години от живота си започнах да задавам въпроси – търсих нещо по – съществено в живота си от обичайната диета секс, наркотици и рок‘ен рол.”

Митен загърбва познатото, дори продава китарите си и откривайки Ошо, когато приятел му дава книга за Зен, приключва кариерата си и се потапя в света на медитацията. Там той намира нов подход към музиката:

„Това беше едно невероятно откровение. Не бях подготвен за лечебната сила на музиката, която се случваше около Ошо. Това промени представите ми за истинската музика и въпреки че беше в западен стил, тя имаше най-извисяващата и духовна природа, особено „Музикални Групи” и суфистски танци. Бях пристрастен към суфитските танци и никога не пропусках възможност да участвам. Цялата тази музика, заедно с живота на комуналната интеграция, дискурсиите и медитациите с Ошо ме излекуваха от всички рани, които имах от музиката и живота като цяло. „

До 1990г.когато се запознава с Дева, той е озвучавал медитациите на хилядите хора, присъствали в ашрама в Индия, като накрая кани и Дева да се присъедини. По-късно те започват да предлагат песнопенията си и концертите си в Европа. Дева си спомня, „В този момент, аз играех поддържаща роля, пеех втори глас, свирих на клавишен инструмент, и бях ко-водеща на мероприятията. Аз бях много срамежлива, за да пея сама, но окуражена от Митен, станах по-уверена и в крайна сметка открих моя глас. Един ден чух един приятел от Англия да си пее Gayatri Mantra. Беше по-различна от тази, с която израснах, а знаейки текста толкова добре, бях поразена и развълнувана от това, което чух. Почувствах се свързана отново. Този път можех да почувствам силата на мантрата, както никога до сега, силният ефект, който имаше върху мен и светостта й. Започнахме да я изпълняваме по концертите си. Най-накрая намерих моята песен! Бях намерила нещо, което усещах като „мое”. Чувствах се като у нас си с него и гледах как то докосваше останалите хора вечер след вечер. Започнах да търся повече мантри и преди да се усетя вече имах достатъчно за първия си албум! Записахме го в апартамента на майка ми – този, в който съм се родила и Gayatri Mantra ми е пята през всичките тези години. Нашата цел бе да запишем албум за всички, които посещаваха мероприятията ни. Кръстихме го „The Essence” („Същността”). Начинът, по който го приеха, бе отвъд най-смелите ни мечти. Скоро започнаха да ни заливат с поръчки и трябваше да го поддържаме в наличност!”

The Essence скоро покорява Ню Ейдж и алтернативните класации по целия свят, а Дева и Митен  се превръщат в планетарни цигани, внасящи древната лековита сила на мантрата в 21-ви век. Техните концерти и мероприятия са повече от музика – те са покани за споделяне на дълбоките моменти при медитацията. Както Дева казва, „Без тишината, която следва песнопенията, вие получавате само половината от историята. Това е като кулминацията на една добра история. Тишината е там, защото тя съществува в музиката. Тя просто трябва да бъде изложена и разбрана. Толкова е лесно да се пренебрегва тишината вътре в музиката … а това е нещото, което ни лекува … ако позволим тя да бъде там. Това е наистина една от основните причини Митен и аз да пеем – да се къпем в мълчание. Това е нашата храна. Това е, което ни държи на пътя. За мен няма нищо по-ценно, от това да пея с публиката, екстатична с блаженство, а след това да вляза в дълбоката тишина, която мантрата носи… толкова дълбока, че със затворени очи, наистина чувстваш, че няма „никой” изобщо … всички личности, са разтворени за един малък свещен миг.

Източник: http://www.devapremalmiten.com

Превод: Е.Петрова