Дълго дълбоко дишане

Сподели

Как да правим дълго дълбоко дишане?

Липсата на релаксация и спокойствие на ума в личното и колективното съзнание на днешното общество пречи на правилното дишане. Лошото дишане увеличава податливостта на стрес и всички съпътстващи го заболявания. (Според доклад на Американската медицинска асоциация 80% от болестите са свързани със стреса.) Физиологичната реакция на организма на стреса, независимо дали той е физически или психологически, е да увеличи скоростта на дишането. Плиткото и бързо дишане с горната част на гърдите води до хронично напрежение и слаби нерви, които подготвят основите за различни заболявания и фатален разрив в една или друга система на тялото. Запознати сме с важността на начина на мислене, упражненията и добрата диета, но ползата от дихателните техники все още не е толкова известна и оценена.

Дългото дълбоко дишане е правилното, пълно, ефективно дишане, при което тялото се използва пълноценно. Опитайте се да наблюдавате спокойни бебета, животни или хора в не толкова сложни общества. Не е трудно – белите дробове просто се изпълват с въздух и се освобождават от него напълно. Поставете ръцете си върху корема като върховете на пръстите се докосват. Докато вдишвате, коремът трябва да се разшири, така че пръстите да се раздалечат, на издишване – те трябва отново да се докоснат.

За да се научите как точно да го правите, започнете от вдишването като отпускате корема (областта на пъпа) и дори го избутвате напред. Мускулите на корема придърпват диафрагмата надолу. (Диафрагмата е кръгообразна бариера от мускулна тъкан, която отделя белодробната кухина от коремната.) Движението надолу на диафрагмата създава вакуум в белодробната кухина, така че въздухът автоматично преминава в белите дробове. Най-долната им част се изпълва първа с въздух. На издишване коремът трябва да се прибере навътре – опитайте се да го придърпате. Това избутва диафрагмата нагоре, създавайки налягане в белодробната кухина, което кара въздухът да излезе.

Дългото дълбоко дишане се нарича още диафрагмено дишане или коремно дишане. Практикувайте го толкова често и продължително, колкото можете.

Какви са ефектите от  дългото дълбоко дишане?

 1. Ще ви отпусне и успокои.
 2. Този вид релаксация е по-скоро активна, отколкото пасивна. Ще ви тонизира и промени настройката на мозъка ви, така че в кризисни ситуации правилните решения да дойдат автоматично.
 3. Изпълването на белите дробове ще зареди електромагнитното ви поле. Обновяването и настройването на магнитното поле ще ви направи по-малко податливи на инциденти, болести и негативност.
 4. Гръбначномозъчната течност се изпомпва към мозъка, което ви дава повече енергия.
 5. Регулира се нивото на pH в организма (киселинност/алкалност), което се отразява върху способността ви да се справяте със стресови ситуации.
 6. Намаляват се и се предотвратяват токсичните натрупвания, причинени от непочистването на алвеолите в белите дробове.
 7. Стимулира се производството на химически вещества (ендорфини) в мозъка, което елиминира склонността към депресия.
 8. Кръвта се пречиства.
 9. Дава енергия на организма, по-голяма бдителност и осъзнаване поради жизнената сила (прана) в кислорода.
 10. Дава яснота, хладнокръвие и позитивност.
 11. Помага за освобождаването от блокажи в енергийния поток на меридианите.
 12. Активира и прочиства нервните канали.
 13. Помага за ускоряване на изцелението – физическо и емоционално.
 14. Помага за разрушаването на подсъзнателните нежелани модели, навици и пристрастявания.
 15. Намалява несигурността и страха.
 16. Препрограмира предишни ментални състояния на болка, за да намали или елиминира болката (например от детството).
 17. Възстановява аурата.
 18. Дава способност за установяване на контрол върху вашата негативност и емоции.
 19. Тъй като капацитетът на белите дробове се увеличава, хипофизната жлеза секретира повече и интуитивната сила на ума ще започне да се развива.

 Превод: Камелия Захариева

Източник: http://www.pinklotus.org/-%20KY%20pranayama%20long%20deep%20breathing.htm