Босна

Сподели

Босна – държава, за която знаем, че се намира в сърцето на Балканите и това я прави в очите ни „много балканска“.

Планински релеф, пълноводни реки, сбор от няколко религии и след военна изостаналост. Такава е асоциацията на повечето от нас за тази страна. Само допреди година за мен Босна и Сараево беха човешката драма, за която пее най-големият сръбски бард Джоржи Балашевич. А песента започва така: Ти незнаеш какво разрушен град…“  Наистина незная, а и се моля да не узнавам.

Днес Босна показва своето друго, истинско лице. Не това от войната, разплакано и страдащо, а лице, изпълнено с надежда, с живот и проекти за бъдещо. Сараево все още пази следите от разрушенията на войната. От стените все още надничат дупки от куршумите и шрапнели, а гробищата в сърцето на града хвърлят огромна сянка на тъга върху чужденеца. Босна помни болката и очевидно раните още дълго ще тревожат съня на хората тук, но днес страната надига глава, за да посрещне и изживее новото време, в което историята я постави.

Днес една друга история, много по-древна надскача сянката на войната, за да покаже на света скрити и неизвестни досега знаци от най-далечното минало на човешката цивилзация.

И ключът към това минало е срит в малкото градче Високо, намиращо се в долина, обрамчена от красиви планини и хълмове. Точно там, през девет долини, та в десета – тази на Високо един мъж с очи и сърце на учен и дете, неочаквано и непредсказуемо, като в истинска приказка изненада света с новината: Добре дошли в долината на най-древните пирамиди на планетата – босненските!

Новината обиколи света и всички световни агенции, шокира учените, озадъчи скептиците, очарова мистиците и вдъхна надежда на всички търсещи умове, че това откритие ни приближава с огромна крачка до отговора на въпросите – КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДЕМ? И НАКЪДЕ ВЪРВИМ?

Можем да вярваме или да не вярваме, но разкриването на босненските пирамиди е епохално, независимо от нашето възприятия за него.

А археологът откривател – проф. д-р Сам Семир Османагич, вече вписа своето име в голямата история на човешкото познание.

Вън от всичко позитивно, което откритието на Османагич носи на Босна, най-ценния дар е, че той върна на своите сънародници надеждата, че след тъмнината винаги идва светлина. Днес тази светлина за хората от Босна се излъчва от долината на пирамидите във Високо. Тази долина е най-мащабния археологически порект в наши дни и определено заслужава да направим усилие и да го посетим.