Недоказаното днес не значи, че то не съществува.

Subscribe to me on YouTube

Архив Честита Нова Китайска година

Честита Нова Китайска година

Написана от 

Китайската Нова година (Чун Дзие) е най-дългият и най-важният празник в китайския календар.


Според една древна легенда Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. В уречения ден, обаче, пред него застанали само дванадесет – плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и глиган. Като отплата за предаността им, Буда нарекъл по една година за всяко от тези животни. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно да притежава някои от чертите на неговия характер. Петте елемента – метал, вода, дърво, огън и земя – дооформят образа и придават различни нюанси при определяне на житейския път на хората.

На 10 февруари 2013 г.
според китайския календар настъпва годината на Змията и ще продължи до 31 януари 2014 г.

На годината на Змията съответстват цветове като черното, синьото и зеленото. Тази година е под влияние на два елемента – Вода и Огън, които според цикъла на Петте елемента във Фън Шуй се намират в конфликт. Като елементи, водата символизира подвижност, динамика и промяна и се асоциира с емоциите и мъдростта, произлизаща от душата, а Огънят дава ентусиазъм и енергия и се свърза с добрия късмет и успех.

Годината на Змията съответства на знака Дева в западния зодиак.

Време от денонощието под управление на Змията: 9 - 11 часа

Предстоящата 2013 година ще бъде съвършено различна от предходните. Ще започне спокойно, но не се заблуждавайте - оборотите бавно и устойчиво ще се повишават. След изпълнената с противоречиви и не чак дотам приятни събития от високосната 2012 г., тихото и безметежно начало на 2013-а ще бъде нещо като заслужена почивка за изтощената ни психика.

Подвластен на силата на Водната Змия, светът ще бъде едно добро и спокойно място. Конфликтите ще се успокоят, користните и некоректните хора няма да могат да успяват, проблемите и сътресенията постепенно ще затихват. Грозното, лъжата и корупцията ще останат на заден план и няма да бъдат толерирани.

Талисман на 2013 година е Черната водна Змия. Черният цвят представлява Космосът, полярната нощ, това е цветът на дълбоките води. Черната Змия носи на хората неочаквани промени и нестабилност и поради тази причина е добре да сме наблюдателни и внимателни, да преценяваме ситуации, да обмисляме решенията си и планираме отрано бъдещите си действия. Стопанката на годината е разсъдлива, а не прибързана, но е способна и на резки движения. Тя символизира мъдростта и обича хората, които разсъждават. Годината предразполага към качествено и философско развитие на личността, затова основното нещо е да изберете правилната тактика.

Общуването между хората ще е един от факторите за напредък. Трудните ситуации ще ги накарат да обединят усилията си и да си помагат в критични моменти. За всички нас ще бъде от съществено значение да се научим да оценяваме реалността такава, каквато е, а не каквато ни я представят управляващите, пресата или други популярни източници, да разчитаме повече на себе си, отколкото на институциите и да защитаваме правата и позициите си по-активно, при това с позволени средства.

Вероятно ще установите, че за да напреднете, се налага да се откажете от някои вещи или навици, да приемете известни ограничения, частично да се лишите от удобствата си. Направете го, докато е време, за да не платите твърде скъпа цена за упоритостта си.

Годината ще бъде най-успешна за развитие на науките, изкуствата и за хора, които се занимават с интелектуална дейност - учени, анализатори, учители и др. Ще успяват упоритите, последователните и честните. Нечестни, некоректни сделки и злобни действия няма да са печеливши. До успех ще доведат балансираните инвестиции, съвместни начинания, водени от силни и честни лидери.

Годината на Змията ще премине под покровителството на Меркурий.
Това означава, че всички трябва перманентно да актуализират информацията, която използват, да усъвършенстват навиците и да оптимизират дейностите.

В Годината на Змията ще бъде груба грешка, ако се опитвате да заобикаляте правилата и законите.

През 2013-а на някои хора ще се наложи генерално да променят плановете си, на други – да се върнат назад и да повторят изминатия път, коригирайки допуснатите вече грешки. Това съвсем не значи, че трябва да се чувствате нещастни или губещи. Напротив, очевидно ви трябва още един опит или още малко време, за да осмислите целите и избистрите критериите си, за да решите какво точно означават за вас понятия като „радост”, „любов”, „успех”...

Промени ще се случват във всички житейски области и ще бъде доста трудно да се прецени предварително кое е за добро и кое е за лошо. Реформи, които първоначално изглеждат неблагонадеждни, в крайна сметка може да завършат много по-сполучливо от такива, които уж гарантирано обещават да помогнат. Всички биха могли да улеснят живота си, да си спестят куп неприятности и да уталожат ежедневното напрежение, ако се научат да реагират по-дипломатично и да се приспособяват по-бързо.

Личният живот ще следва същия динамичен ход като обществения. В годината на Змията семейните отношения ще придобият особена важност. Хората, ценящи стабилната връзка, приемащи партньора си сериозно и сърдечно ще се чувстват най-щастливи и ще преживеят най-много романтични мигове и прекрасни емоции. Онези, които бягат от отговорност, страхуват се от задължения и са си самодостатъчни, ако не успеят да създадат семейство през тази година, по-нататък изобщо ще бъде много трудно да се обвържат

Символът на Змията

Змията е носител на мъдростта и знанието, отразява безкрайното движение и развитие във Вселената, обновлението и прераждането в ново качество.

Змията е един от най-универсално разпространените символи. Среща се във всички митологии и представлява изцелението на физическото тяло, докато израства в духовен аспект. В Древен Египет, змията се смятала за свещена, която вещае благоденствие. Фактът, че змията сменя кожата си, за древните е сигурен знак за промени. Затова тя се свързва с живота и обновлението на Космоса. Маите, например, виждат в Млечния път една голяма двуглава змия. В Китай едно от съзвездията е наречено Змия/Дракон. Те считат, че божествата - създатели са със змийско тяло и поддържат Слънцето и Земята. Древна китайска мъдрост казва, че змия в къщата е добра поличба, защото това означава, че в семейството ви няма да има недоимък. Насочена нагоре, главата на змията означава възходящите енергии, стремежа към познание. А змия, която гледа надолу, символизира както плътското, така и духовното изкушение.

В българската митология на змията се приписват свойствата на стопанин и пазител на къщата и нивата. Тя обикновено е свита на кълбо под прага на дома и се активира само в случай на опасност.

Елисавета Александрова-Зангелми


Уеб сайт: www.ezo.bg/ Е-мейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Банер

Магазин

Банер
Банер
Банер

Дарение

Фаза на Луната